Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

11/4/11

Δείκτης μακροζωίας τα καθημερινά ψώνια!

Ένα νέο «συστατικό» της μακροζωίας ανακάλυψαν επιστήμονες από την Ταϊβάν, οι οποίοι μελέτησαν 1.850 εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών. Όπως αναφέρουν στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH), τα καθημερινά… ψώνια μπορεί να χαρίζουν χρόνια στη ζωή!

Όπως έδειξε η μελέτη τους, όσοι εθελοντές έβγαιναν καθημερινά στην αγορά για να κάνουν τα ψώνια τους, ζούσαν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι επέλεγαν να ψωνίζουν μόνο μία φορά την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο. Και αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η φυσική ή η νοητική κατάσταση.

Στην πραγματικότητα, οι καθημερινοί επισκέπτες της αγοράς είχαν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια μιας δεκαετίας παρακολούθησης σε σύγκριση με όσους έβγαιναν πιο σπάνια από το σπίτι – και το μεγαλύτερο όφελος το αποκόμιζαν οι άντρες.

Οι ερευνητές εικάζουν πως η καθημερινή βόλτα στην αγορά παρατείνει τη ζωή όχι μόνον επειδή βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, αλλά και επειδή αυξάνει την κοινωνικότητα και δίνει την ευκαιρία για διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής.

Όπως διευκρινίζουν ο δρ Γου-Χιουνγκ Τσανγκ, από το Ίδρυμα Επιστημών Πληθυσμιακής Υγείας και οι συνεργάτες του, η δυνατότητα ενός ατόμου να βγαίνει καθημερινά για ψώνια θα μπορούσε να σημαίνει πως εξ ορισμού έχει καλύτερη υγεία. Ωστόσο, η μελέτη τους έδειξε πως υπάρχει όφελος ανεξάρτητα από αυτόν τον παράγοντα.

Ο δρ Ντέιβιντ Όλιβερ, επισκέπτης καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο City, στο Λονδίνο, χαρακτήρισε τα ευρήματα «λογικά».

«Αυτό που υποδηλώνει η μελέτη είναι πως το να κατορθώνει ένας άνθρωπος να πηγαίνει κάθε μέρα μόνος του για ψώνια, αποτελεί έναν ανεξάρτητο δείκτη ευεξίας και μακροζωίας», είπε.

«Τα ψώνια εμπεριέχουν φυσική δραστηριότητα, κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και εξάσκηση του μυαλού, αφού εκείνος που ψωνίζει πρέπει να διαχειρίζεται τα οικονομικά του, να κάνει παζάρια κ.τ.λ. Υπό αυτή την έννοια, είναι λογικό να αποτελούν δείκτη καλύτερης ψυχοσωματικής υγείας και κατ’ επέκτασιν μακροζωίας».


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...