Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

5/4/11

Γυναίκα: Το στρες "ασπρίζει" από τα 25

Το στρες οδηγεί τις γυναίκες νωρίτερα στο… κομμωτήριο! Οπως αποκαλύπτουν πρόσφατες έρευνες, οι γκρίζες τρίχες κάνουν όλο και πιο νωρίς την εμφάνισή τους στα γυναικεία μαλλιά, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για βαφή ακόμα και από την ηλικία των 25 ετών.

Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενώ πριν από 20 χρόνια μόλις το 18% των γυναικών εμφάνιζε τις πρώτες γκρίζες τρίχες πριν από την ηλικία των 30 ετών, πλέον τις εμφανίζει τόσο νωρίς μία στις τρεις.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, το στρες προκαλεί φθορά της βιταμίνης Β και πρόσφατα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι όσα υπέφεραν από έλλειψη βιταμίνης Β, εμφάνιζαν λευκές τρίχες.

«Παρομοίως, κάποιες μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι ορισμένες βιταμίνες της ομάδας Β, όταν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις, μπορούν να αναστρέψουν τη διαδικασία γκριζαρίσματος των μαλλιών» αναφέρει ο Αμερικανός τριχολόγος Φίλιπ Κίνγκσλεϊ, ο οποίος εκθέτει λεπτομερώς τις επιπτώσεις του στρες στο χρώμα των μαλλιών στο βιβλίο του με τίτλο «The Hair Bible».

Την ίδια στιγμή Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θύλακες της τρίχας είναι εξίσου ευαίσθητοι στην ίδια μορφή στρες που έχει διαπιστωθεί ότι αλλοιώνει και το DNA. Ο λόγος για το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλείται από την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, την υπεριώδη ακτινοβολία και τη μόλυνση.

Παρ' όλα αυτά, άλλοι επιστήμονες διαψεύδουν ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει το γκριζάρισμα των μαλλιών και επιμένουν ότι το χρώμα της τρίχας καθορίζεται κατά κύριο λόγο από τα γονίδια. 

«Η πρόωρη εμφάνιση γκρίζων μαλλιών συνήθως καθορίζεται από τα γονίδια. Μικρό ρόλο παίζουν οι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες» δήλωσε χαρακτηριστικά η επιστήμονας Νίνα Γκόουντ από τη βρετανική ένωση δερματολόγων.

 «Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου σε ό,τι αφορά το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι η ηλικία, με αποτέλεσμα όλοι να υποκύπτουν σε αυτό με το πέρασμα του χρόνου».


ΠΗΓΗ:.madata.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...