Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

10/3/11

Το κλειδί που ίσως έσωζε τον Τιτανικό : Τι ξεκλείδωνε ;

Πιστέυετε στα παιχνίδια της μοιρας ; Πιστευετε στην αλληλουχία γεγονότων που προκαλούν την καταστροφή; Αν ναι τότε δείτε την εικόνα δίπλα. Αυτό ειναι ενα Κλειδί απο ένα ντουλάπι του Τιτανικού. Θα μπορούσε αυτό το κλειδί να σωσει τον Τιτανικό ή όχι;


ΟΙ ΒΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ


Ο Τιτανικός ειχε τρείς ομάδες Παρατηρητών στο μπροστινό παρατηρητηριο του πλοίου (που βρισκόταν σε μεγάλο υψος) και οι οποίοι άλαζαν βάρδιες ανα δύο ωρες.

Ωστόσο οι δύο Παρατηρητές που βρισκονταν σε υπηρεσία 20 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακης 14 Απριλίου 1912 μέσα στο βραδυ, χωρίς φεγγαρι,και το βασικότερο χωρίς να έχουν κυάλια παρατήρησης παρα μόνο τα μάτια τους αρχικά δεν βλεπουν πως μπροστά τους πλησιάζει ενας μεγάλος σκοτεινός ογκος.



ΧΩΡΙΣ ΚΥΑΛΙΑ


Ξαφνικά ο ενας απο τους δυο παρατηρητές ο Φρέντερικ Φλίτ (Frederick Fleet) αντιλαμβάνεται μπροστά,δεξιά και πολύ κοντά στο πλοίο ενα μεγαλο παγόβουνο : Αμεσως χτυπάει την καμπάνα προειδοποίησης τρείς φορές και τηλεφωνεί στην γέφυρα του πλοίου.

Το τηλεφωνο το σηκώνει ο νούμερο 6 αξιωματικός του Τιτανικού ο Τζέϊμς Μούντυ (James Moody)."Τι βλεπεις ; " ρωτάει τον παρατηρητή."Παγοβουνο ευθεία μπροστά" απαντάει ο παρατηρητης Φλίτ."Ευχαριστώ" απαντάει ο εκτος αξιωματικός ο οποίος αμέσως ειδοποιεί τον πρώτο αξιωματικό που βρισκόταν σε υπηρεσία στην γεφυρα τον Μέρντοχ (Murdoch).

Οτι επακολούθησε μετά απλα ειναι ιστορία



ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΑΝΙΚΟ ;


Ωστόσο καμιά φορά οπως έχουμε πεί η μοιρα παίζει τα παιχνίδια της.Ας πάμε πίσω στο σημείο που οι δύο παρατηρητες βρίσκονται στο παρατηρητήριο του μπροστινού πύργου.

Οι παρατηρητες αυτοί την ωρα της βαρδιας τους ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΥΑΛΙΑ. Αλλα τι ειχε συμβεί και δεν είχαν κυάλια με αποτέλεσμα να μην εντοπίσουν εγκαιρα το παγόβουνο παρα μόνο οταν αυτό βρίσκονταν πολύ κοντά ;



ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ


Τέσσερις μέρες πριν ο Τιτανικός ξεκινήσει το παρθενικό και μοιραίο ταξίδι του ο Ναυτης-παρατηρητης Ντέϊβιντ Μπλέρ (David Blair) ενώ αρχικά προγραμματιζοταν να συμμετεχει στο πλήρωμα του Τιτανικού τελικά αποκλείστηκε.

Ηταν ενας απο τους τυχερούς της υπόθεσης. Ωστόσο ο Αντρας αυτός πραγματοποίησε αθελά του ενα πολύ σημαντικό γεγονός που ίσως να ειχε αλλάξει την ιστορία. Ποιό ηταν αυτό ; Οταν ο Ντέϊβιντ Μπλέρ αντικατασταθηκε ξέχασε να δώσει τα κλειδιά του Ντουλαπιού που περιείχε τα κυάλια στον αντικαταστάτη του (τον Charles Lightoller -δεν ηταν στην μοιραία βάρδια).

Ο Μπλέρ τα πηρε μαζί του στο σπίτι του οταν αποβιβαστηκε απο το πλοιό.Αποτελεσμα αυτού ηταν ολες οι βαρδιες των παρατηρητών του πλοίου το μοιραίο βράδυ να μην εχουν κυαλια (διότι πολύ απλά αυτά ηταν κλειδωμένα στο ντουλάπι της γέφυρας και δεν υπηρχε κλειδί για να το ανοίξουν).

Ετσι οι δύο παρατηρητές που ειχαν βάρδια την ώρα που το πλοίο συγκρουστηκε με το παγόβουνο (Frederick Fleet και Reginald Lee) απλά ειδαν το παγοβουνο την τελευταία στιγμή. Αξιζει να σημειώσουμε πως αυτοί οι δύο παρατηρητές επέζησαν της καταστροφής και οπως δηλωσαν αργότερα θα μπορούσαν να εντοπίσουν το παγόβουνο με τα κυαλια απο πολύ μακριά με αποτελεσμα να υπαρχει χρόνος το πλοίο να στρίψει και να αποφύγει την συγκρουση.

Μαλιστα σε επανελλημένες ερωτήσεις που τους εθεσαν οι Αμερικανικές αρχές (οταν οι ναυαγοί μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ) οι δυο παρατηρητές επέμεναν πως αν ειχαν κυάλια (και λογο της εμπειρίας τους) θα μπορούσαν να εντοπισουν εγκαιρα το παγόβουνο.



ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ

Θα μπορούσαμε ομως να ρίξουμε το φταιξιμο για την βυθιση του Τιτανικού στον Ναυτη-παρατηρητή που ξέχασε να παραδώσει τα κλειδια στον αντικαταστάτη του ; Φυσικά και οχι. 

Αν και αυτό το γεγονος αποτέλεσε την Αρχή εντούτις ειναι Γεγονός πως ο Τιτανικός βυθίστηκε απο μια αλυσίδα αλλεπαληλων μικρών λαθών τα οποια με την βοήθεια της μοίρας ή αν θέλετε της τύχης συνδεθηκαν μεταξύ τους και και αποτελεσαν ενα μεγάλο θανάσιμο λαθος που τελικά προκαλεσε το ατύχημα.

Ο Μπλερ,χρόνια αργότερα εδωσε το κλειδί στην κόρη του, Νάνσυ, και αυτη το εδωσε στο International Society of Marine στο Ηνωμένο Βασίλειο.



ΕΠΙΛΟΓΟΣ



Αξιζει να σημειώσουμε πως το Κλειδί του Ντουλαπιου με τα κυάλια του Τιτανικου πωλήθηκε σε δημοπρασία προς 90.000 λίρες Αγγλίας το 2007.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...