Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

6/11/10

Μήπως νιώθεις συνέχεια κουρασμένη; Σαν να μην κοιμήθηκες καθόλου;

Έχεις συνεχώς την αίσθηση πως δεν ξεκουράζεσαι; Σηκώνεσαι από το κρεβάτι και αισθάνεσαι πως δεν έχεις κοιμηθεί ούτε λεπτό. Μήπως υποφέρεις από σύνδρομο χρόνιας κόπωση;...


TA ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΝ

Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί πως “όταν η κόπωση δεν οφείλεται σε συγκεκριμένο παράγοντα ή νόσημα που την προκαλεί και συνοδεύεται από τέσσερα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα, παρόντα για πάνω από έξι μήνες, αποκαλείται ιδιοπαθές σύνδρομο χρόνιας κόπωσης:

- Διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης που δεν προκαλούνται από φάρμακα, αλκοόλ ή ουσίες

- Μυϊκοί πόνοι

- Πόνοι στις αρθρώσεις

- Ύπνος που δεν ξεκουράζει

- Κακουχία μετά από άσκηση

- Εμφάνιση πονοκεφάλου που δεν προϋπήρχε

- Ευαίσθητοι τραχηλικοί ή μασχαλιαίοι λεμφαδένες

- Πονόλαιμος

Η κατάχρηση καφέ και αλκοόλ, η αϋπνία, η χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων, το άγχος, η υπερκόπωση, η εξαντλητική δίαιτα είναι παράγοντες της καθημερινότητας που προκαλούν κούραση.



ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ

Η παθολόγος Αναστασία μοσχοβάκη σου δίνει μικρές συμβουλές για να καταπολεμήσεις την κούραση και να αισθανθείς καλύτερα:

- Απόφυγε την υπερκόπωση. Όσο απαιτητική κι αν είναι η δουλειά και η καθημερινότητά σου, πρέπει να βρίσκεις χρόνο για σένα. Να ξεκουράζεσαι και να χαλαρώνεις.

- Απόφυγε τις μονομερείς δίαιτες και τις δίαιτες με ταχεία απώλεια βάρους (πάνω από τέσσερα κιλά το μήνα)

- Φρόντισε να κοιμάσαι επαρκώς. Ο μέσος ύπνος για έναν ενήλικα είναι 8 ώρες.

- Απόφυγε την κατάχρηση των ηρεμιστικών. Μπορεί αρχικά να σε βοήθησαν να κοιμηθείς, όμως αν το παρακάνεις θα έχεις αντίθετα αποτελέσματα.

- Απόφυγε την κατάχρηση αλκοόλ, καφέ, ποτών τύπου cola και αφεψημάτων (όχι πάνω από τρία ποτά την εβδομάδα και δύο μερίδες καφέ ημερησίως, εάν δεν καταναλώνετε άλλα αφεψήματα ή ροφήματα)

“Εάν η κόπωση συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα (π.χ. μαύρα κόπρανα, πόνος στο στήθος) ή επιμένει χρειάζεστε άμεση ιατρική αξιολόγηση” επισημαίνει η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.



ΠΟΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

Οι ασθένεις που προκαλούν κούραση είναι απλά νοσήματα:
- όπως ιώσεις, οξείες γαστρεντερίτιδες, τροφικές δηλητηριάσεις ή
- σοβαρά νοσήματα που προκαλούν κόπωση, όπως είναι η οξεία απώλεια αίματος, η σοβαρή ηλίαση και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.


Τα αίτια περιλαμβάνουν την αναιμία, την εμμηνόπαυση, ορμονικές ανωμαλίες, τη χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, χρόνιες φλεγμονές, λοιμώξεις, καρκινώματα, βιοχημικές διαταραχές, ψυχιατρικά σύνδρομα, το διαβήτη, την ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία, την καρδιοπάθεια, αυτοάνοσα, εγκεφαλικές παθήσεις, σύνδρομα άπνοιας, ιδιοπαθή σύνδρομα χρόνιας κόπωσης.

ΠΗΓΗ: greek-radar.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...