Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

5/11/10

Κομήτης... φιστίκι

Το εξερευνητικό σκάφος «Deep Ιmpact» της ΝΑSΑ βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τον κομήτη Ηartley 2 και τον φωτογράφισε. Οπως φαίνεται από την εικόνα που έστειλε στους επιστήμονες, ο κομήτης έχει σχήμα φιστικιού
ΛΟΣΑΝΤΖΕΛΕΣ. Χθες το βράδυ το εξερευνητικό σκάφος «Deep Ιmpact» της ΝΑSΑ πλησίασε σε απόσταση αναπνοής τον κομήτη Ηartley 2 για να τον φωτογραφίσει και να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία γι΄ αυτόν. 



Το σκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 700 χιλιομέτρων από τον κομήτη και οι εικόνες που έλαβε και έστειλε στους επιστήμονες δείχνουν ότι μοιάζει με ένα τεράστιο... φιστίκι με μήκος 1,5 χιλιόμετρο. 


Το ταξίδι του σκάφους ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, όταν πλησίασε τον κομήτη Τempel 1 και έριξε πάνω μια μικρή διαστημοσυσκευή ώστε η σύγκρουση να αποκαλύψει στοιχεία για το εσωτερικό του. Στη συνέχεια το σκάφος «κυνήγησε» τον κομήτη Βoethin αλλά χωρίς να καταφέρει να τον εντοπίσει. Ετσι οι επιτελείς της ΝΑSΑ άλλαξαν την πορεία του Deep Ιmpact και το οδήγησαν στον Ηartley 2 τον οποίο έχει προσεγγίσει και μελετά από τον Σεπτέμβριο.



Από τα στοιχεία που έχει συλλέξει ως τώρα το σκάφος φαίνεται ότι ο κομήτης παρουσιάζει πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά όπως η απελευθέρωση ενώσεων του κυανίου και μάλιστα σε ποσότητες που αυξομειώνονται ανεξήγητα. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι ο ατμός που εκτινάσσεται από την επιφάνεια του κομήτη είναι διπλάσιος απ΄ ό,τι σε άλλους κομήτες. 



Η μελέτη των κομητών είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για να ανακαλύψουμε στοιχεία για τη δομή και τη φύση τους αλλά και για να συλλέξουμε πληροφορίες για τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος αφού αποτελούν κατάλοιπα του σχηματισμού του πριν από περίπου 4,5 δισ. έτη. 

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...