Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

5/11/10

Παιδί: Κάθε πότε θα αλλάζει νούμερο στα παπούτσια;

Τα ποδαράκια του μεγαλώνουν γρήγορα, γι’ αυτό να προγραμματίσετε χρόνο και χρήμα για τα κατάλληλα, άνετα παπούτσια. Ο οδηγός μας θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε με το θέμα της αγοράς παπουτσιών.


Τα μωρά δε χρειάζονται παπούτσια μέχρι και τη στιγμή που θα αρχίσουν να περπατάνε μόνα ή με τη στράτα τους. 


Ως τότε, καλό είναι να έχουν ελεύθερα τα πόδια τους. Τα μωρά πρέπει να εξασκούν τα δάχτυλα και τους μυς της καμάρας του ποδιού. Αυτό τα βοηθάει να αναπτύσσουν μεγαλύτερη δύναμη και καλύτερη ισορροπία, πράγμα που συμβάλλει στην αποφυγή παραμορφώσεων.

 Όταν έρθει η στιγμή να αγοράσετε παπούτσια, πηγαίνετε σε ένα εξειδικευμένο σε παιδικά παπούτσια κατάστημα και ζητήστε ένα ζευγάρι για τα πρώτα βήματα του μωρού. Παπούτσια ελαφριά, μαλακά, με πάτο από επίπεδο λάστιχο ή κρεπ, παπούτσια με σταθερότητα στην περιοχή του τακουνιού αλλά και ελαστικά είναι πολύ καλές επιλογές.

Τα παπούτσια για τα πρώτα βήματα του μωρού σας βγαίνουν σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Σε γενικές γραμμές, όμως, τα περισσότερα έχουν στρογγυλεμένες άκρες για να επιτρέπουν μεγαλύτερη άνεση στην κίνηση των δαχτύλων. 

Διαλέξτε ένα ζευγάρι με κορδόνια ή βέλκρο για να διασφαλίσετε ότι το παπούτσι θα μείνει στο πόδι του παιδιού. Τα παπούτσια με ψηλές άκρες είναι επίσης μια καλή επιλογή γιατί δεν επιτρέπουν στα παιδιά να τα βγάλουν εύκολα. 

Σε αντίθεση με μια ευρέως διαδεδομένη άποψη, σε αυτό το στάδιο το πόδι του παιδιού δε χρειάζεται στήριξη στον αστράγαλο. Επιπλέον, δε χρειάζεται στήριξη στην καμάρα του, καθώς μέχρι την ηλικία των 3 ετών δε θα έχει ούτως ή άλλως καλοσχηματισμένη καμάρα.

Αναζητήστε παπούτσια με απορροφητική εσωτερική σόλα και επάνω μέρος, κατασκευασμένα από ένα φυσικό υλικό, όπως το δέρμα ή τον καμβά. Αποφύγετε, αρχικά, τα αθλητικά, καθώς οι σόλες τους είναι συνήθως κατασκευασμένες από παχύ, άκαμπτο λάστιχο και το επάνω μέρος είναι συνήθως από χοντρό δέρμα ή καμβά, πράγμα που τα κάνει βαριά. 

Επιπλέον, τα μωρά δεν πρέπει να φοράνε μπότες, γιορτινά παπούτσια με γλιστερές σόλες, μοκασίνια ή οτιδήποτε με ψηλό τακούνι.


Τα γεγονότα
  • Το ποδαράκι του παιδιού μεγαλώνει πάνω από μισό νούμερο κάθε τρεις μήνες όταν είναι κάτω των 16 μηνών, μισό νούμερο κάθε τρεις μήνες όταν είναι μεταξύ 16 και 24 μηνών και μισό νούμερο κάθε τέσσερις μήνες όταν είναι 2 με 3 ετών. Η ανάπτυξη συνήθως επιβραδύνεται μετά την ηλικία αυτή, ωστόσο, θα πρέπει κάθε τέσσερις μήνες να ελέγχετε κατά πόσο του κάνουν τα παπούτσια του.

  • Όταν θα χρειάζεται αγώνας για να του βάλετε τα παπουτσάκια του, σημαίνει ότι χρειάζεται καινούργια παπούτσια. Το παπούτσι πρέπει πάντα να γλιστράει με ευκολία στο πόδι του. Κόκκινα σημάδια από «χτύπημα», φουσκάλες ή κάλους επιβάλλουν την αγορά νέων παπουτσιών.

  • Τα καλύτερα παπούτσια είναι αυτά που κατασκευάζονται από υλικά με πόρους που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα εντός του ποδιού. Αγοράστε παπούτσια από δέρμα, σουέτ ή νουμπούκ. Αποφύγετε συνθετικά υλικά που προκαλούν εφίδρωση.

  • Τα μεταχειρισμένα παπούτσια για πάρτι και οι μπότες για το χιόνι ή τη βροχή είναι μια χαρά. Όταν όμως πρόκειται για παπούτσια καθημερινής χρήσης, προσπαθήστε να αγοράζετε καινούργια.


Πώς να διαλέξετε το σωστό μέγεθος

1ο βήμα
Ζητήστε από τον πωλητή να μετρήσει το ποδαράκι του παιδιού σας ή κάντε το μόνοι σας. Μετρήστε και τα δύο πόδια και πάρτε παπούτσια που ταιριάζουν στο μεγαλύτερο πόδι. Πάντα να τα δοκιμάζετε πριν τα αγοράσετε, καθώς τα μεγέθη μπορεί να διαφέρουν πολύ από τον ένα κατασκευαστή στον άλλο.

2ο βήμα
Τα παιδιά αντανακλαστικά στρέφουν προς τα πάνω τα δάχτυλά τους όταν φορούν τα παπούτσια. Γι’ αυτό, ανοίξτε το παπούτσι, όσο γίνεται, πριν βάλετε το πόδι του μέσα. Έτσι, θα ισιώσει τα δάχτυλά του όταν σταθεί όρθιο. Αν δεν τα χαλαρώσει, πιέστε τα ελαφρά με τα δάχτυλά σας.

3ο βήμα
Όταν το παιδί είναι όρθιο, ελέγξτε αν υπάρχει μεταξύ του μακρύτερου δαχτύλου του ποδιού και του παπουτσιού κενό ίσο με το πλάτος του αντίχειρά σας. Η φτέρνα θα πρέπει να ακουμπάει στο πίσω μέρος του παπουτσιού για να είναι η μέτρηση σωστή.

4ο βήμα
Ελέγξτε το πλάτος του παπουτσιού περνώντας το δάχτυλό σας από τις άκρες του. Αν δεν μπορείτε να κινήσετε το δάχτυλό σας εύκολα, το παπούτσι είναι σφιχτό. Αν σας φαίνεται φαρδύ, προσαρμόστε τα κορδόνια ή βέλκρο και σφίξτε το.

5ο βήμα
Βάλτε το παιδί να περπατήσει λίγο. Αν το ποδαράκι του γλιστράει, τότε τα παπούτσια είναι πολύ μεγάλα. Αν σηκώνει το πόδι του περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, τα παπούτσια μπορεί να είναι πολύ βαριά ή άκαμπτα. Αν φαίνεται να τα ξεχνάει, είναι δείγμα ότι δεν το ενοχλούν. Να θυμάστε πάντα ότι τα άνετα παπούτσια δε χρειάζονται περίοδο προσαρμογής.

Γενικά, το ιδανικό παπούτσι για το μικρό παιδί πρέπει να έχει εύκαμπτη σόλα και σταθερή υποστήριξη στην καμάρα του ποδιού. Τα κορδόνια ή το βέλκρο θα πρέπει να διατηρούν τη φτέρνα στη σωστή θέση και να αποτρέπουν το πόδι να γλιστρήσει μπροστά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...