Περίπου 4% του DNA των ανθρώπων που ζουν σήμερα εκτός Αφρικής προέρχεται από τους Νεάντερταλ, ως αποτέλεσμα της διασταύρωσης του σύγχρονου ανθρώπου (άνθρωπος ο σοφός) και του ανθρώπου του Νεάντερταλ.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Σβάντε Πάαβο του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, στη Λειψία, όταν ολοκλήρωσε την καταρχήν χαρτογράφηση του 60% του γονιδιώματος των Νεάντερταλ, χρησιμοποιώντας... γενετικό υλικό από τρία κόκαλα μελών αυτού του ανθρώπινου είδους, ηλικίας 38.000 ετών.
Το αποτέλεσμα ήταν απρόσμενο ακόμα και για τους ερευνητές που κατέληξαν σ' αυτό, καθώς σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες των ιδίων, βασισμένες στο μιτοχονδριακό DNA, οι Νεάντερταλ δε μοιράζονταν κανένα κομμάτι του γενετικού τους κώδικα με τους homo sapiens.
Αυτό το DNA βρίσκεται στα μιτοχόνδρια (οργανέλλες που παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται το κύτταρο) και είναι ανεξάρτητο από εκείνο που υπάρχει στον πυρήνα του κυττάρου. Το μιτοχονδριακό DNA κληρονομείται αυτούσιο από τη μητέρα στους απογόνους της, αποτελεί όμως μικρό μέρος του συνολικού γενετικού κώδικα ενός ατόμου. Ετσι, η εικόνα άλλαξε όταν εξετάστηκε και το πυρηνικό DNA.
Η νέα έρευνα δεν αμφισβητεί το συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει οι ανθρωπολόγοι, σχετικά με την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου στην Αφρική και την εξάπλωσή του από εκεί στις υπόλοιπες ηπείρους. Καθώς ο άνθρωπος ο σοφός εγκαθίστατο σε άλλες περιοχές, σταδιακά εκτόπιζε και οδηγούσε στην εξαφάνιση τα αρχαϊκά είδη του ανθρώπινου γένους.
Οχι, όμως, πριν αναμιχθεί και αναπαραχθεί μαζί τους. Ο Πάαβο και η ομάδα του εντόπισαν 12 περιοχές του γονιδιώματος, όπου οι μη Αφρικανοί εμφανίζουν παραλλαγές και γι' αυτό είχαν αυξημένες πιθανότητες να αποτελούν συνεισφορά των Νεάντερταλ, οι οποίοι δεν έζησαν στην Αφρική, παρά μόνο στην Ευρασία. Συγκρίνοντας αυτές τις περιοχές με τις αντίστοιχες του γονιδιώματος των Νεάντερταλ, οι ερευνητές βρήκαν 10 ταυτίσεις. Ωστόσο, οι γονιδιακές συνεισφορές των Νεάντερταλ δεν φαίνεται να κωδικοποιούν κάτι σημαντικό από λειτουργικής πλευράς.
Παραδόξως, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να βρουν κάποια ιδιαίτερη συσχέτιση των γενετικών στοιχείων Νεάντερταλ με τους Ευρωπαίους, όπως θα περίμενε κανείς με δεδομένο ότι στην Ευρώπη οι Νεάντερταλ επέζησαν πολύ περισσότερο απ' ό,τι οπουδήποτε αλλού, μέχρι να εξαφανιστούν τελικά πριν από 28.000 χρόνια. Οι γενετικές ακολουθίες που προέρχονται από τους Νεάντερταλ εντοπίστηκαν το ίδιο σε ανθρώπους από τη Γαλλία, από την Παπούα Νέα Γουινέα και από την Κίνα.
Προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, οι ερευνητές υποθέτουν ότι η διασταύρωση των δύο ειδών πρέπει να έγινε κάπου στη Μέση Ανατολή το διάστημα πριν από 50.000 έως 80.000 χρόνια, πριν δηλαδή οι σύγχρονοι άνθρωποι εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο και διαχωριστούν σε διαφορετικές φυλετικές ομάδες. Η διασταύρωση δε συνεχίστηκε στην Ευρώπη, ενδεχομένως επειδή το είδος άνθρωπος ο σοφός και το είδος άνθρωπος του Νεάντερταλ απέκλιναν βιολογικά σε τέτοιο σημείο, που δεν ήταν πια γόνιμη η μεταξύ τους σεξουαλική επαφή.
Η σύγκριση του DNA των δύο ειδών ανθρώπου, βοηθά επιπλέον στον εντοπισμό των τμημάτων του γονιδιώματος που δεν συναντώνται καθόλου στους Νεάντερταλ και ίσως να βοήθησαν το σύγχρονο άνθρωπο να προσαρμοστεί καλύτερα στις αλλαγές του περιβάλλοντος και να κυριαρχήσει. Τέτοια τμήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί σχετίζονται με τη νοητική ανάπτυξη, την κίνηση του σπέρματος και τη φυσιολογία του δέρματος, χωρίς όμως να είναι δυνατό να εκτιμηθεί αν έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη του είδους μας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου