Επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Κέμπριτζ και του Εξετερ ανακάλυψαν ωστόσο ότι το ίδιο συμβαίνει και με δύο είδη φαλαινών, τις όρκες και τις λεγόμενες φάλαινες-«πιλότους», ένα είδος που μοιάζει με μεγάλο δελφίνι. Σύμφωνα με τους ερευνητές η ανακάλυψή τους στηρίζει την «υπόθεση της γιαγιάς», η οποία αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ΄50 για να εξηγήσει αυτό το γυναικείο χαρακτηριστικό.
Η θεωρία αυτή αναφέρει ότι η φύση ευνόησε εξελικτικά τη γυναίκα ώστε να ζει για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του αναπαραγωγικού της κύκλου ώστε με την εμπειρία και τις γνώσεις που έχει αποκτήσει να βοηθά στο μεγάλωμα των παιδιών του οικογενειακού αλλά και του φιλικού της περιβάλλοντος. Τα δύο είδη φαλαινών ζουν όπως και οι άνθρωποι σε κοινότητες και όπως φαίνεται βοηθούν στο μεγάλωμα των απογόνων και των άλλων μελών της κοινότητας.
«Η συγκεκριμένη θεωρία πάσχει φαινομενικά επειδή εξελικτικά είναι πάντοτε καλύτερο να παράγεις απογόνους. Ομως, όπως φαίνεται, σε κάποιες περιπτώσεις είναι αποδοτικότερο εξελικτικά το θηλυκό να βοηθά στο μεγάλωμα των απογόνων τού οικογενειακού του περιβάλλοντος ή γενικότερα εκείνων της κοινότητας στην οποία ζει αντί να συνεχίσει να γεννά» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους στην επιθεώρηση Ρroceedings of the Royal Society Β.
ΠΗΓΗ: .tovima.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου