Το σκι ή χιονοδρομία είναι ένα χειμερινό άθλημα. Το σκι απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι οι ποικίλες καιρικές συνθήκες σε ορεινό έδαφος και οι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί κίνδυνοι.
Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες τεχνικές κίνησης όπως σε άλλα αθλήματα.
Είναι ατομικό άθλημα και ο κάθεαθλητής χρησιμοποιεί ειδική προστατευτική ενδυμασία, παπούτσια και κατάλληλα πέδιλα.
Υπάρχει διεθνής χιονοδρομική ομοσπονδία, και στην Ελλάδα το σκι έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια, όπως και η δημιουργία και οργάνωση χιονοδρομικών κέντρων στον Παρνασσό, στο Παγγαίο, στο Βέρμιο, στη Βασιλίτσα, στο Βόρα και σε πολλές άλλες ορεινές τοποθεσίες.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα είναι αυτό του Σελίου, το οποίο βρίσκεται στο όρος Βέρμιο και λειτουργεί και στις μέρες μας. Το άθλημα του σκι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Ιστορία
Προέρχεται από την Σκανδιναβία και αρχικά κάλυπτε την ανάγκη μετακίνησης των ανθρώπων πάνω στο χιόνι. Αυτό επιτυγχάνονταν με ένα ζευγάρι μακρόστενες ξύλινες σανίδες, οι οποίες δένονταν σε παπούτσια ή σε μπότες, τα γνωστά ως σκι από τα οποία πήρε το όνομά του το άθλημα.
Τα αρχαιότερα δείγματα σκι βρέθηκαν στη Σουηδία και τη Φινλανδία και έχουν ηλικία 4.000 έως 5.000 χρόνων. Ήταν κοντύτερα και πιο πλατιά από τα σημερινά πέδιλα. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα δεν υπήρχε ικανοποιητικός τρόπος σταθερής πρόσδεσης των σκι στις μπότες.
Αυτό άλλαξε το 1860, όταν ο Νορβηγός Sondre Nordheim χρησιμοποίησε πρώτος δέστρες που σταθεροποιούσαν τις μπότες στα σκι, όχι μόνο στο μπροστινό τους μέρος αλλά και στη φτέρνα. Η βελτίωση αυτή το έκανε μέσο τόσο αναψυχής όσο και άθλησης. Το 1924 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι (F.I.S.).
Αλπικό Σκι
Η ιστορία του σκι χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τα πρώτα σημάδια ανακαλύφθηκαν σε τοιχογραφίες που υπολογίζονται να σχεδιάστηκαν 4.500 με 5.000 χρόνια πριν σε μέρη της Βόρειας Ευρώπης, όπως στο Rodoy (το 1933) και στο Steinkjer (το 2001) της Νορβηγίας, και απεικονίζουν έναν άνθρωπο πάνω σε κάτι που μοιάζει με πέδιλα του σκι να κρατάει μία βέργα. Τα παλαιότερα πέδιλα το σκι, άλλωστε, βρέθηκαν πριν 8.000 χρόνια στη Ρωσία.
Η λέξη ski προέρχεται από την αρχαία νορβηγική λέξη skið που σημαίνει «ραβδί από ξύλο». Στις μέρες μας, οι περισσότερες γλώσσες προφέρουν τη συγκεκριμένη λέξη όταν αναφέρονται στο άθλημα, με μικρές παραλλαγές στην προφορά.
Τα ίδια τα πέδιλα του σκι εξελίχθηκαν έχοντας σαν πρότυπο είτε τα οβάλ ξύλινα χιονοπάπουτσα, που αργότερα καλύφθηκαν με γούνα, είτε το πέλμα του έλκηθρου, ή το κανό (αλλιώς το «κόρακλ») που χρησιμοποιούνταν στις λίμνες των βόρειων χωρών. Εξελίχθηκαν, άλλωστε, ταχύτατα καθώς χρησίμευαν στους σκοπούς του νορβηγικού στρατού, ο οποίος από το 1670 διοργανώνει διαγωνισμούς σκι.
Σκι Αντοχής
Το σκι Αντοχής ήταν η πρώτη μορφή χιονοδρομίας. Η μακρινή ιστορία του ξεκίνησε στη βόρεια Νορβηγία όπου ανακαλύφτηκαν τοιχογραφίες που απεικονίζουν ανθρώπους με πέδιλα στα πόδια, χρονολογούνται περίπου το 2000 π.χ.
Οι κάτοικοι της βόρειας Ευρώπης, λόγω των άσχημων κλιματολογικών συνθηκών, είχαν έντονο πρόβλημα μετακίνησης. Χρησιμοποιούσαν το σκι ως βασικό μέσο μετακίνησης που τους διευκόλυνε στις καθημερινές ασχολίες τους.
Μάλιστα εθίστηκαν τόσο πολύ με αυτή τη δραστηριότητα που δημιούργησαν θεότητες, όπως ο Uilr, ο προστάτης των κυνηγών με τα σκι και ο Skade, ο θεός των σκι.
Ιστορικοί αναφέρουν τη χρήση των σκι στις στρατιωτικές ομάδες κατά το Νορβηγικό πόλεμο (1140) και τον πόλεμο μεταξύ Σουηδών και Νορβηγών (1179-(1240), επίσης αναφέρουν ότι οι περισσότεροι Βίκινγκς βασιλείς ήταν επιδέξιοι σκιέρ.
Ο πρώτος αγώνας Σκι Αντοχής έγινε το 1843 στην πόλη Tromsoe της Νορβηγίας και η πρώτη σχολή σκι το 1881 στο Telemark της ίδιας χώρας. Στην πόλη αυτή το 1825 γεννήθηκε ο Sodre Nordhem ο άνθρωπος που αργότερα ανέλυσε και βελτίωσε επιστημονικά το σκι Αντοχής.
Το 1922 οργανώνεται ο πρώτος υπερ-μαραθώνιος σκι Αντοχής - ο οποίος καλύπτει μια απόσταση 89 km - στη μνήμη του βασιλιά Vasa, γνωστός ως Vasaloppet. Από τότε και κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου στη Σουηδία γίνεται η μεγαλύτερη χιονοδρομική εκδήλωση της χώρας, όπου συμμετέχουν χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες από όλο σχεδόν τον κόσμο.
Το 1924 στους πρώτους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες διεξήχθησαν τα αγωνίσματα των 15 και 30 km με πρώτο νικητή τον Νορβηγό Th. Haug. Ο πρώτος Έλληνας αθλητής που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο Δημήτριος Ανδρεάδης από τη Βέροια το 1968 στη Grenoble της Γαλλίας. Από εκείνη τη χρονιά και κυρίως από το 1980 οι Έλληνες αθλητές συμμετέχουν σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.
Δίαθλο
Το Δίαθλο (σκι και σκοποβολή) ξεκίνησε αρχικά σαν στρατιωτικό άθλημα: Το 1767 πραγματοποιούνται στα Νορβηγικά-Σουηδικά σύνορα αγώνας μεταξύ των στρατιωτών. Το 1861 ιδρύεται ο πρώτος σύλλογος Διάθλου στο Trysil της Νορβηγίας. Το 1924 στους Ολυμπιακούς αγώνες έγινε ένας αγώνας επίδειξης και το τις 3ης Αυγούστου 1948 ιδρύεται η διεθνή ομοσπονδία UIPM με 17 μέλη και με το Δίαθλο να είναι ένα από τα αθλήματα της.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Squaw Valley το 1960 το Δίαθλο, με το αγώνισμα των 20 χλμ. γίνεται Ολυμπιακό. Από το 1993 ιδρύεται η IBU (Διεθνή Ομοσπονδία Διάθλου) και από το Δεκέμβριο του ίδιου έτους μεταφέρεται η έδρα της στο Salzbourg της Αυστρίας και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά αθλήματα. Στην ΕΟΧ άρχισε να καλλιεργείται επίσημα από το 1988
Χιονοσανίδα
Η μικρή ιστορία του snowboard. Πολύ ίσως φαντάζονται ότι το snowboard είναι εξέλιξη του σκι, ίσως γιατί πρόκειται για άθλημα του χιονιού. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα. Το snowboard έχει άμεση σχέση με το skateboard και το surf.
Ξεκίνησε πριν 40 χρόνια στην Αμερική όταν ο Tom Sims skateboarder από την Καλιφόρνια σκέφτηκε να δοκιμάσει τη σανίδα του scate για να απολαύσει το χιόνι βάζοντας επάνω της δύο λουριά. Το επόμενο βήμα ήταν το σανίδι που κατασκεύασε ο Jake Burton Carpenter που είχε μπροστά του ένα σχοινί για να το κρατάει ο αναβάτης από τη μύτη. Το σανίδι αυτό ονομάσθηκε Burton.
Με το πέρασμα των χρονών το σανίδι πήρε τη σημερινή του μορφή αφού προστέθηκαν και σι μεταλλικές λάμες για να χρησιμοποιείται και σε πατημένες πίστες.
Στην Ελλάδα το snowboard έφθασε το 1978 από το Γεράσιμο Αβραμίδη που έφτιαξε χειροποίητα snowboards ενώ το 1986 ο Πέτρος Κατσαρέας έφερε στην Ελλάδα τη σανίδα sims ειδική για snowboard. Σήμερα στην Ελλάδα έχει μεγάλη διάδοση.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΙΟΝΟΠΕΔΙΛΩΝ
Γιατί νέα χιονοπέδιλα;
Επειδή θα κάνετε πολύ καλύτερο σκι με περισσότερη άνεση και μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα τελευταία χρόνια ο συνδυασμός της εξέλιξης στην τεχνολογία - υλικά κατασκευής αλλά και ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών είχε σας αποτέλεσμα να μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα από εκατοντάδες μοντέλα Σκι.
Ποιό είναι όμως το ιδανικότερο Σκι;
Για να επιλέξω το κατάλληλο Σκι που μου ταιριάζει ακολουθώ τα παρακάτω βήματα:
- Βήμα 1ο. Επίπεδο – Εμπειρία στο Σκι
- Βήμα 2ο. Στιλ που μου αρέσει περισσότερο / Συνθήκες
- Βήμα 3ο. Σωματότυπος
Βήμα 1ο. Επίπεδο-Εμπειρία Σκιέρ
1. ΑΡΧΑΡΙΟΣ – Τα καταφέρνεις καλά σε ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ και με ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ. Προσπαθείς να εφαρμόσεις ότι έχεις μάθει.
2. ΜΕΣΟΣ (Intermediate)* – Τα καταφέρνεις στις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ (μερικές φορές και σε μαύρες πίστες) κάτω όμως από καλές συνθήκες. Χαλάς το στιλ σου συχνά και εύκολα όταν νιώσεις ότι κινδυνεύεις.
3. ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΣ (Advanced) – Μπορείς να κάνεις σκι ΠΑΝΤΟΥ αλλά ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ στα δύσκολα χαλάς το στιλ σου.
4. EXPERT – Κάνεις σκι ΠΑΝΤΟΥ με άψογο στιλ, ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες καταστάσεις.
*οι στατιστικές λένε ότι το 80% των Σκιέρ ανήκουν στο επίπεδο του Intermidiate.
Ενώ το 80% αυτών νομίζουν ότι είναι Advanced ή Expert!!!
Είναι σημαντικό για την σωστή επιλογή Σκι, να κρίνετε αντικειμενικά το επίπεδό σας!!!
Αν υποθέσουμε ότι έχετε ακούσει καλά σχόλια για 10 ζευγάρια Σκι, ήδη αποκλείσατε κάποια, αφού δεν συμβαδίζουν με την εμπειρία σας.
Από τα 10 ζευγάρια Σκι έμειναν 5-6.
Βήμα 2ο. Το στιλ που μου αρέσει περισσότερο / συνθήκες στα Χιονοδρομικά
Πρέπει να απαντήσετε σε απλές ερωτήσεις σχετικά με το τι σας αρέσει περισσότερο όταν κάνετε Σκι ώστε να επιλέξετε την σωστή Κατηγορία Σκι.
Να κατεβαίνετε την πίστα με ταχύτητα και κοφτές στροφές;
Να κατεβαίνετε σε χαλαρούς ρυθμούς χωρίς να κουράζεστε;
Να ψάχνετε το Χιονοδρομικό με την περισσότερη πούδρα;
Να πηγαίνετε παντού όπου υπάρχει χιόνι;
Να κάνετε αλματάκια;
κλπ....
Πάντοτε οι παραπάνω απαντήσεις πρέπει να συνδυάζονται και με τις συνθήκες για Σκι που συναντάμε συχνότερα στο τοπικό μας Ελληνικό Χιονοδρομικό Κέντρο.
Για παράδειγμα θα ήταν λάθος να επιλέξω ένα Freeride πέδιλο Σκι ως το μοναδικό μου πέδιλο, όταν στο τοπικό μου Χιονοδρομικό Κέντρο είναι ελάχιστο το εκτός πίστας χιόνι.
Επίσης το σχήμα των Σκι (sidecut: tip – width – tail) βοηθούν στη επιλογή της Κατηγορίας Σκι.
Σε γενικές γραμμές όταν έχουμε μέση (width) *
περίπου 65 με 75mm το Σκι είναι καταλληλότερο για σκληρό χιόνι.
περίπου 75 με 82mm κατάλληλο σε διάφορες συνθήκες χιονιού.
περίπου 80mm και πάνω είναι καταλληλότερο για μαλακό χιόνι.
*Παρόλο αυτά ο συνδυασμό ενός κορυφαίου μοντέλου Σκι από κάποιον ικανό Σκιέρ μπορούν να αλλάξουν τα παραπάνω.
Από τα 10 ζευγάρια έμειναν 3-4.
Βήμα 3ο. Σωματότυπος
Τέλος, το βάρος σας και λιγότερο το ύψος σας θα παίξει ρόλο για την τελική επιλογή σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα στα Βήματα 1 και 2.
Η σκληρότητα ενός Σκι θα σας οδηγήσει να αποκλείσετε ορισμένα, ανάλογα με το βάρος σας.
Ένα εύκαμπτο Σκι απαιτεί λιγότερη ενέργεια για να στρίψει (γι’ αυτό και είναι καταλληλότερο για κάποιον Αρχάριο/Μέσο Σκιέρ).
Ένα δύσκαμπτο Σκι θα λυγίζει πιο εύκολα από έναν Σκιέρ με μεγάλο βάρος.
Στα Σκι-Τεστ τα σχόλια ενός Σκιέρ με μικρό (ή μεγάλο) βάρος θα είναι διαφορετικά.
Τα παραπάνω 3 βήματα θα βοηθήσουν να επιλεγεί και το κατάλληλο Ύψος Σκι.
Σε γενικές γραμμές:
το συνηθισμένο ύψος Σκι (με μέση 74mm) για έναν άντρα με κανονικό βάρος και ύψος είναι περίπου 170εκ. και για γυναίκα περίπου 155εκ.
Το Ύψος διαφέρει ανάλογα με την Κατηγορία που ανήκει το Σκι αλλά και το Επίπεδο-Εμπειρία του κάθε Σκιέρ.
Από τα 10 ζευγάρια έμειναν 1-2.
ΜΠΟΤΕΣ ΣΚΙ
Ο καλύτερος τρόπος επιλογής για το κατάλληλο νούμερο, είναι να δοκιμάσετε την μπότα και μάλιστα για αρκετή ώρα.
Επιλέξτε το μοντέλο ενός κατασκευαστή ανάλογα με:
1. το στιλ Σκι που σας αρέσει περισσότερο.
2. το επίπεδό σας (1 έως 4). Πληροφορίες στο Επίπεδο Σκιέρ
Στα site των κατασκευαστών θα βρείτε πολλές και αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά κάθε μοντέλου.
Η μονάδα μέτρησης για τις μπότες του Σκι είναι το Mondopoint (MP), που είναι το μήκος το πέλματος του ποδιού μας σε εκατοστά.
Πίνακας: Αντιστοιχία mondopoint
Πρακτικός τρόπος υπολογισμού για το κατάλληλο νούμερο σε Μπότα του Σκι (όταν το πόδι μας είναι κανονικό, χωρίς ιδιομορφίες):
1.
Πάρε μολύβι και χαρτί.
Φόρεσε μια κάλτσα του σκι.
Πατάς με το πέλμα σου πάνω στο χαρτί.
Ζωγράφισε το περίγραμμα του πέλματος προσεκτικά, έχοντας κάθετα το μολύβι.
Μέτρα με ένα χάρακα το μεγαλύτερο μήκος του πέλματος Α (δλδ. από την φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα, σε κάθετη απόσταση).
Μέτρα με ένα χάρακα το μεγαλύτερο μήκος του πέλματος Α (δλδ. από την φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα, σε κάθετη απόσταση).
Ας πούμε ότι είναι A = 263χιλιοστά (26.3 εκατοστά).
Προσθέτεις 5χιλιοστά, οπότε έχεις 263+5=268χιλιοστά.
Αυτό σημαίνει ότι τo mondopoint του ποδιού σου είναι 27.0!
(πάντα στρογγυλοποιώ προς τα πάνω) .
Προσθέτεις 5χιλιοστά, οπότε έχεις 263+5=268χιλιοστά.
Αυτό σημαίνει ότι τo mondopoint του ποδιού σου είναι 27.0!
(πάντα στρογγυλοποιώ προς τα πάνω) .
2.
Μια επιπλέον μέτρηση είναι το μέγιστο πλάτος του πέλματος B.
Μια επιπλέον μέτρηση είναι το μέγιστο πλάτος του πέλματος B.
Πάλι με τον χάρακα μετράς στην μπροστινή πλευρά κάθετα από την προηγούμενη μέτρηση, την μεγαλύτερη απόσταση.
Είναι συνήθως γύρω στα 100χιλιοστά.
Στα site των εταιριών αναφέρουν το νούμερο αυτό και σε βοηθά να καταλάβεις πόσο άνετο ή στενό είναι το μπροστινό μέρος της μπότας.
Ο παραπάνω τρόπος δεν αντικαθιστά την δοκιμή μιας μπότας σε πραγματικές καταστάσεις, οπότε και κάνοντας σκι τουλάχιστον 5-6 φορές θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά για την επιτυχία ή όχι της αγοράς μας!
Είναι συνήθως γύρω στα 100χιλιοστά.
Στα site των εταιριών αναφέρουν το νούμερο αυτό και σε βοηθά να καταλάβεις πόσο άνετο ή στενό είναι το μπροστινό μέρος της μπότας.
Ο παραπάνω τρόπος δεν αντικαθιστά την δοκιμή μιας μπότας σε πραγματικές καταστάσεις, οπότε και κάνοντας σκι τουλάχιστον 5-6 φορές θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά για την επιτυχία ή όχι της αγοράς μας!
ΜΠΑΤΟΝ
Πίνακας: Υπολογισμός Μήκους Μπατόν
Πρακτικός τρόπος:
Κρατάμε το μπατόν ανάποδα (κάτω από το δαχτυλίδι) ενώ η λαβή ακουμπάει στο έδαφος.
Ο πήχης θα πρέπει να είναι παράλληλος με το έδαφος.
Δηλαδή ο αγκώνας (ο οποίος ακουμπά στο σώμα μας) σχηματίζει ορθή γωνία.
Κρατάμε το μπατόν ανάποδα (κάτω από το δαχτυλίδι) ενώ η λαβή ακουμπάει στο έδαφος.
Ο πήχης θα πρέπει να είναι παράλληλος με το έδαφος.
Δηλαδή ο αγκώνας (ο οποίος ακουμπά στο σώμα μας) σχηματίζει ορθή γωνία.
Πηγές:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου