Η στειρότητα και η υπογονιμότητα προσβάλλει με αυξανόμενους ρυθμούς τα σύγχρονα ζευγάρια. Τα αίτια είναι πολλά και η ειδικότητα της γυναικολογίας εμπλουτίζεται καθημερινώς με νέες τεχνικές.
Ενώ η πλειοψηφία των αιτίων της υπογονιμότητας έχει σχέση με την ηλικία ή εντοπίζεται αμιγώς στο ανδρικό και το γυναικείο γεννητικό σύστημα, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό περιστατικών που οφείλεται σε παθολογικά ή συστηματικά αίτια (π.χ. οργανικές βλάβες υπόφυσης, θυρεοειδοπάθεια, νοσογόνος παχυσαρκία, φλεγμονές). Η διερεύνηση προς τις κατευθύνσεις αυτές δεν πρέπει να αμελείται σε περιστατικά ανεξήγητης υπογονιμότητας.
Κάθε ζευγάρι πρέπει να γνωρίζει ότι ορισμένα συνήθη παθολογικά προβλήματα και συνήθειες της καθημερινότητας, εμπλέκονται στην γονιμότητα, επηρεάζοντας την καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού. Αρκετές δαπανηρές θεραπείες υπογονιμότητας, με υψηλό βαθμό παρενεργειών, θα είχαν αποφευχθεί, εάν κάθε άτομο, γνώριζε ότι:
1. Το υπερβολικό βάρος όπως και το εξαιρετικά χαμηλό βάρος στην γυναίκα, μειώνει την γονιμότητα. Οι διαταραχές στην έκκριση υποφυσιακών ορμονών που επηρεάζουν την λειτουργία του γυναικείου γεννητικού συστήματος, είναι συχνές στις παχύσαρκες γυναίκες και στις γυναίκες με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος. Καλό είναι ο δείκτης μάζας σώματος να μην είναι άνω του 25 και κάτω του 17, στις γυναίκες που ευρίσκονται σε αναπαραγωγική προσπάθεια.
2. Το κάπνισμα ελαττώνει την γονιμότητα. Τα ποσοστά υπογονιμότητας είναι υψηλότερα στους καπνιστές συγκριτικώς με τους μη καπνιστές. Οι τοξίνες που παράγονται στον οργανισμό του καπνιστή, οδηγούν σε ταχύτερη απώλεια ωαρίων και σε ορμονικές διαταραχές. Η εκστρατεία ενημέρωσης για τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος, είναι βασική για το μαχόμενο παθολόγο σήμερα, με δεδομένο ότι ο καπνός είναι η πιο διαδεδομένη νόμιμη τοξική ουσία, που δηλητηριάζει τόσο μαζικά, συνολικά τον οργανισμό.
3. Ορισμένα φάρμακα και τοξικές ουσίες(π.χ. κοκαΐνη, μαριχουάνα), ελαττώνουν την γονιμότητα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφέ έχει συνδεθεί με χαμηλή ποιότητα σπέρματος στον άνδρα και μείωση της γυναικείας γονιμότητας. Εάν ευρίσκεστε σε αναπαραγωγική προσπάθεια, μην καταναλώνετε πάνω από τέσσερα ποτά αλκοόλ την εβδομάδα και πάνω από ένα καφέ την ημέρα.
4. Ορισμένες διατροφικές ελλείψεις(π.χ. έλλειψη φυλλικού οξέος) έχουν συνδεθεί με ελαττωμένη γονιμότητα ή ανωμαλίες μετά την σύλληψη. Ορισμένα άτομα θα επωφεληθούν από συμπληρώματα διατροφής εναλλακτικής ιατρικής ή βιταμινών που τονώνουν συνολικά τον οργανισμό.
5. Ορισμένες λοιμώξεις, που μεταδίδονται κύρια με τη σεξουαλική επαφή (π.χ. χλαμύδια, μυκόπλασμα) μειώνουν την γονιμότητα. Συχνά οι φλεγμονές αυτές είναι σιωπηλές, υπάρχουν επί μακρόν χωρίς εμφανή συμπτώματα και αποτελούν στην Ευρώπη βασικά αίτια στειρότητας, υπογονιμότητας, καταστροφής των γυναικείων σαλπίγγων, έκτοπης κύησης. Αρκετά άτομα θα είχαν αποφύγει υψηλού κόστους θεραπείες στειρότητας, εάν χρησιμοποιούσαν ανελλιπώς προφυλακτικό, από την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας, δεν αμελούσαν την ορθή περιοδική προληπτική ιατρική εξέταση και εάν είχαν διερευνηθεί και θεραπευτεί σωστά για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις εγκαίρως, μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής.
6. Η επίπονη, πολύωρη, καθημερινή σωματική άσκηση στην γυναίκα συνδέεται με πτώση της γονιμότητας. Οι αθλήτριες παρουσιάζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά διαταραχές του κύκλου και μικρότερη γονιμότητα κατά τις περιόδους της επίπονης σωματικής άσκησης. Καλό είναι να επιλέξετε ήπιες μορφές άσκησης (π.χ. περπάτημα), που βελτιώνουν την φυσική κατάσταση του οργανισμού και να μην κάνετε υπερβολές εάν είστε σε αναπαραγωγική προσπάθεια.
7. Οι αγχώδεις άνθρωποι έχουν μικρότερα ποσοστά γονιμότητας. Υιοθετείστε τεχνικές χαλάρωσης(π.χ. μασάζ, ήπια άσκηση).
8. Ορισμένα αξιόπιστα test ανίχνευσης των γόνιμων ημερών της γυναίκας, που διατίθενται σε φαρμακεία μεγιστοποιούν τις πιθανότητες σύλληψης, όταν η συνουσία πραγματοποιείται κατά τις ημέρες αυτές.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου