Οι Μάγια τις θεωρούσαν ως πύλες εισόδου στον Κάτω Κόσμο. Λέγονται σενότες και είναι μεγάλες κοιλότητες νερού που έχουν βάθος ακόμη και 60 μέτρα.
Ορισμένες από αυτές βρίσκονται στη μικρή χώρα Μπελίσε, στην Κεντρική Αμερική, και οι επιστήμονες που είναι ειδικοί στην ενάλια αρχαιολογία έχουν αρχίσει να τις εξερευνούν, προσπαθώντας να βρουν ίχνη του χαμένου πολιτισμού.
Η Λίζα Λουκέρο, που είναι καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, λέει ότι μέχρι στιγμής, από τις καταδύσεις που έγιναν, βρέθηκαν απολιθωμένα υπολείμματα ζώων και είδη αγγειοπλαστικής. Προσθέτει ότι οι σενότες ήταν πολύ σημαντικές για τους Μάγια, κατά τον 9ο και 8ο αιώνα, και μάλιστα δίπλα σε αυτές τις νεροκοιλότητες έκτισαν ορισμένα οικοδομήματα.
Κατά μία εκδοχή, οι Μάγια ίσως κατέφευγαν σε αυτές τις φυσικές υδάτινες δεξαμενές για να προμηθεύονται νερό, όταν άρχισε η μεγάλη περίοδος ξηρασίας που αποδεκάτισε μεγάλες εκτάσεις από τροπικά δάση.
Ομως όπως τονίζει η Πατρίτσια Μπέντους, που είναι υδρολόγος και γεωχημικός στο Πανεπιστήμιο του Νορθγουέστερν, στα οικοδομήματα δίπλα στις σενότες δεν βρέθηκαν οχήματα μεταφοράς νερού παρά μόνο δοχεία. Από την άλλη, ίσως να έκαναν προσφορές στον θεό της βροχής ή σε κάποια άλλη υπερδύναμη για να δώσει τέλος στην παρατεταμένη ξηρασία.
Από τις αναλύσεις που έγιναν μέχρι τώρα στο νερό των 25 κοιλοτήτων, προέκυψε ότι το πόσιμο νερό που περιείχαν ήταν εμπλουτισμένο με ευδιάλυτα ορυκτά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να αποτελούν πρωταρχική πηγή πόσιμου νερού για πολύ καιρό.
(Πηγή www.tanea.gr)
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πώς είναι το εσωτερικό μίας "σενότα".
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου