Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

7/8/10

Είναι εκατομμύρια και ζουν ανάμεσά μας!

Κοιτάζοντας κάποιος τις φωτογραφίες τους ίσως νομίσει ότι πρόκειται για φοβερά εξωγήινα όντα ταινίας του Χόλιγουντ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μικροσκοπικά ζωύφια που μοιράζονται μαζί μας τις κατοικίες αλλά και τα τρόφιμά μας. Υπάρχουν πολλών ειδών «οικιακά» ζωύφια. Αλλα ζουν στα έπιπλα, άλλα προτιμούν τα χαλιά και τις μοκέτες, άλλα τα κλινοσκεπάσματα και άλλα τους χώρους και τα αντικείμενα της κουζίνας.

Ο βραβευμένος φωτογράφος Στηβ Γκσμάισνερ, που ειδικεύεται σε επιστημονικά θέματα, τράβηξε εντυπωσιακές φωτογραφίες αυτών των ζωυφίων χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονα μικροσκόπια και μεγεθύνοντας στη συνέχεια τις εικόνες εκατομμύρια φορές ώστε να αποκαλυφθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια οι αόρατοι συγκάτοικοί μας.


Τα ακάρεα σκόνης ζουν ανάμεσά μας!

Το πιο γνωστά οικιακά ζωύφια είναι τα ακάρεα σκόνης που ζουν μέσα στα στρώματα, τα μαξιλάρια, τα χαλιά και τις μοκέτες αλλά και στα (λούτρινα) παιδικά παιγνίδια. Τρέφονται με την πιτυρίδα, τα νεκρά κύτταρα της ανθρώπινης επιδερμίδας και τις τρίχες. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 5.000 έως 15.000 ακάρεα ανά τετραγωνικό εκατοστό στρώματος. Η παρουσία τους δεν έχει σχέση με την καθαριότητα αφού καταφέρνουν να τρυπώνουν ακόμη και στα πιο καθαρά σημεία του σπιτιού ενώ το σκούπισμα δεν αρκεί για να τα απομακρύνει. Τα περιττώματά τους ευθύνονται για διάφορες μορφές αλλεργίας στους ανθρώπους ενώ συνδέονται άμεσα με το άσθμα. Στις κουζίνες κυριαρχούν τα λεγόμενα ζωύφια των αλεύρων επειδή το πιο κοινό είδος εξ αυτών αρέσκεται στο να κυκλοφορεί μέσα στο αλεύρι.

Το ζωύφιο (αριστερά) με την επιστημονική ονομασία Dermatophagoides pteronyssinus ανήκει στα ακάρεα της σκόνης, ζει στα κλινοσκεπάσματα και στις μαξιλαροθήκες και τρέφεται με ανθρώπινα κύτταρα. Ως και 10 εκατομμύρια ακάρεα σκόνης μπορεί να «κατοικούν» επάνω σε ένα στρώμα. Δεξιά, ένα από τα είδη των ζωυφίων που ζουν στις κουζίνες- πρόκειται για το σκαθάρι των αλεύρων (Τribolium castaneum) SΡL/ VΙSUΑL ΡΗΟΤΟS.CΟΜ)


Τρόποι αντιμετώπισης

Αν και τα περισσότερα από τα «οικιακά» ζωύφια βρίσκουν πολλούς τρόπους να μπαίνουν και να παραμένουν στα σπίτια υπάρχει μια σειρά προληπτικά μέτρα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους. Ο περιορισμός της υγρασίας και ο συχνός αερισμός όλων των χώρων είναι δύο εύκολες και απλές ενέργειες. Το συχνό πλύσιμο με καυτό νερό και ο αερισμός των κλινοσκεπασμάτων (σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλαροθήκες κ.λπ.) εξουδετερώνουν σε μεγάλο ποσοστό τα ζωύφια που ζουν εκεί.



www.tovima.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...