Ενας από τους κλασικούς αστερισμούς που αναφέρεται από την εποχή του Πτολεμαίου .Λόγω της θέσης του,στο κέντρο του Γαλαξία μας,ο Οφιούχος περιλαμβάνει πανέμορφα ουράνια στολίδια.Είναι ένας αδικημένος αστερισμός,αφου... θα έπρεπε να αναγνωρίζεται ως ένας από τους ζωδιακούς αστερισμούς.
Μυθολογία.
Ο Οφιούχος αντιπροσωπεύει τον Ασκληπιό,που ήταν γιός του Απόλλωνα και της Κορώνης,της κόρης του Φλυγεία ,βασιλιά των Λατιθών.Η Κορώνη,όταν ήταν έγκυος από τον Απόλλωνα,παντρεύτηκε ένα θνητό,γεγονός που έκανε τον θεό του φωτός να θυμώσει τόσο πολύ ώστε παρέδωσε το νεαρό ζευγάρι στη φωτιά.Λίγο πριν καεί η Κορώνη ο Απόλλων κατέβηκε από τον Ολυμπο και άρπαξε από την κοιλιά της τον γιο του, Ασκληπιό, τον οποίο παρέδωσε στον Κένταυρο Χείρωνα ,ο οποίος του δίδαξε την ιατρική τέχνη.
Η ικανότητα του Ασκληπιού να γιατρεύει θορύβησε τους θεούς και ειδικά τον Αδη,ο οποίος φοβήθηκε ότι το βασίλειο του θα αδειάσει.Ετσι όταν ο Σκορπιός δάγκωσε τον Ωρίωνα και ο Ασκληπιός πήγε να τον θεραπεύσει,ο Δίας τον κατακεραύνωσε και συγχρόνως τον τοποθέτησε στο ουράνιο στερέωμα μαζί με το σύμβολο του το φίδι.
Το 13ο ζώδιο.
Η φαινομενική ετήσια τροχιά του Ηλιου ανάμεσα σ’τάστρα του ουρανού ονομάζεται εκλειπτική και επειδή και οι περισσότεροι αστερισμοί πάνω στους οποίους βρίσκεται η εκλειπτική έχουν πάρει τα ονόματα ζώων,οι αστερισμοί αυτοί ονομάστηκαν ζώδια και ο κύκλος της εκλειπτικής ζωδιακός κύκλος.
Κανένας από τους ζωδιακούς αστερισμούς δεν έχει το ίδιο μέγεθος με κάποιον άλλον και επομένως κανένας δεν καλύπτει την ίδια έκταση.Επιπλέον,καθώς ο Ηλιος φαίνεται να κινείται στον ουρανό,διασχίζει τους αστερισμούς αυτούς,άλλοτε διαγώνια και άλλοτε μικρά μόνο τμήματα τους.Που σημαίνει ότι ο Ηλιος παραμένει διαφορετικό χρόνο σε κάθε ζωδιακό αστερισμό και όχι τις 30-31 ημέρες που υπολογίζουν οι αστρολόγοι.
Στη φαινομένη ,λοιπόν ,τροχιά του ο Ηλιος βγαίνει από τον αστερισμό του Ζυγού στις 23 Νοεμβρίου με κατεύθυνση τον αστερισμό Τοξότη, στον οποίο εισέρχεται στις 18 Δεκεμβρίου.Από τις ενδιάμεσες 25 ημέρες ο Ηλιος βρίσκεται στον αστερισμό του Σκορπιού συνολικά επί 7 ημέρες,ενώ τις υπόλοιπες 18 τις περνάει στον αστερισμό του Οφιούχου.Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι ο Οφιούχος θα είχε δικαιολογημένη την απαίτηση να είναι αυτός ένας από τους ζωδιακούς αστερισμούς παρά ο Σκορπιός ο οποίος καταλαμβάνει την μισή έκταση απ’αυτήν που έχει ο Οφιούχος στον ουρανό.
Παρόλα αυτά ο Σκορπιός έχει προτιμηθεί γιατί το σχήμα του μοιάζει πολύ μ’άυτό που αντιπροσωπεύει και αποτελείται από πολύ πιο λαμπερά άστρα,ενώ αντίθετα τα αμυδρότερα άστρα του Οφιούχου σχηματίζουν απλώς έναν κακοσχηματισμένο κύκλο.
Λόγω της θέσης του κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας,ο αστερισμός του Οφιούχου περιλαμβάνει αρκετά όμορφα στολίδια μεταξύ των οποίων κι ένα σκοτεινό νέφος σε απόσταση 500 ετων φωτός από τη Γη ,που ονομάζεται «Barnard 68»H ύπαρξη παρόμοιων σκοτεινών νεφελωμάτων δεν είναι άμεσα εμφανής γιατί δεν έχουν κοντά τους άστρα που να φωτίζουν.
Λόγω της θέσης του κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας,ο αστερισμός του Οφιούχου περιλαμβάνει αρκετά όμορφα στολίδια μεταξύ των οποίων κι ένα σκοτεινό νέφος σε απόσταση 500 ετων φωτός από τη Γη ,που ονομάζεται «Barnard 68»H ύπαρξη παρόμοιων σκοτεινών νεφελωμάτων δεν είναι άμεσα εμφανής γιατί δεν έχουν κοντά τους άστρα που να φωτίζουν.
Ο Ο φιούχος όμως φημίζεται κυρίως για τα πολλά του σμήνη.Τα σφαιρωτά αυτά σμήνη είχαν βοηθήσει στη δεκαετία του 1910 τον Αμερικανό αστρονόμο Χάρλοου Σάπλει να εντοπίσει το κέντρο του Γαλαξία μας.
Εκτός από τα σφαιρωτά σμήνη βρίσκονται επίσης κι έξι ανοιχτά σμήνη ,που όμως δεν είναι το ίδιο θεαματικά,αφού περιλαμβάνουν πολύ λιγότερα άστρα.
Αξίζει λοιπόν να αφιερώσει κάποιος τα καλοκαιρινά βράδια μερικές ώρες παρατήρησης στο 13ο αστερισμό του ζωδιακού κύκλου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου