Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

3/4/11

Τρομερό ντοκουμέντο με τον πρώτο νεκρό στο διάστημα (video)Πτυχές μιας ως τώρα ελάχιστα γνωστής ιστορίας έρχονται στο φως από το βιβλίο «Starman» που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες. 

Στις σελίδες του αναφέρονται τα πραγματικά -σύμφωνα με τους συγγραφείς- γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν στο θάνατο του σοβιετικού κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάροφ. 

Συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο με τα τελευταία του λόγια στην αποστολή αυτοκτονίας που ανέλαβε εν γνώσει του, για να σώσει τον καλύτερό του φίλο.

Στο «Starman», το οποίο υπογράφουν οι Jamie Doran και Piers Bizony, στηριζόμενοι αποκλειστικά στα λόγια ενός πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της KGB, αναφέρεται σε περιστατικά που -εφόσον είναι αληθή- είναι κάτι παραπάνω από σοκαριστικά.Ο Κομάροφ (δεξιά) με τον Γκαγκάριν

Ο Βλαντιμίρ Κομάροφ και ο κολλητός του φίλος, Γιούρι Γκαγκάριν, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα, παραμένοντας σε τροχιά γύρω από τη γη για 108 λεπτά, είχαν επιλεγεί για μια επανδρωμένη πτήση, με την οποία ο Μπρέζνιεφ ήθελε να γιορτάσει τα 60 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. 

Σύμφωνα με όσα εξιστορούνται στο βιβλίο, ο Κομάροφ γνώριζε ότι επρόκειτο για αποστολή αυτοκτονίας, αφού το «Σογιούζ I» ήταν καταδικασμένο σε όλεθρο.

Όμως, η τρελή κούρσα μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την κατάκτηση του διαστήματος, δεν… επέτρεπε να χαθεί επιπλέον χρόνος ώστε να κατασκευαστεί μια πιο ασφαλής πτητική μηχανή. 


Εικόνα από την κηδεία του Ρώσου κοσμοναύτη

Οι σοβιετικοί ήταν αποφασισμένοι και ο Κομάροφ διατεθειμένος να θυσιάσει τη ζωή του, στο βωμό της ανθρώπινης φιλίας αλλά και του εθνικού φρονήματος, αν και για το δεύτερο, τα τελευταία του λόγια δείχνουν ότι το μετάνιωσε…

Στο ηχητικό ντοκουμέντο από τη συνομιλία που είχε την οποία οι Αμερικανοί υπέκλεψαν από τη βάση τους στην Κωνσταντινούπολη, ακούγεται απελπισμένος λίγο πριν η κάψουλα στην οποία επέβαινε τον στείλει στο θάνατο, να καταριέται κλαίγοντας τους ανθρώπους που τον έφεραν σε αυτήν τη θέση.


Ακούστε το (ήχος μετά τα 50'') 

Οι δύο άνδρες, τους οποίους έδενε μακρόχρονη φιλία, είχαν επιθεωρήσει αυτόν τον «ιπτάμενο τάφο» πολύ καιρό νωρίτερα, βρίσκοντας 203 κατασκευαστικά λάθη. 

Το μεγάλο πρόβλημα για τους Σοβιετικούς, οι οποίοι ήθελαν να δοκιμάσουν το διαστημόπλοιο με το οποίο σχεδίαζαν να πατήσουν πρώτοι στο φεγγάρι, ήταν πως ο Γιούρι Γκαγκάριν αποτελούσε ένα εθνικό ήρωα και επομένως, ενδεχόμενος θάνατός του θα είχε τρομερά αρνητικό αντίκτυπο. Πράγμα που γνώριζε φυσικά και ο Κομάροφ… 

Το Σογιούζ Ι

Ο Ρώσος κοσμοναύτης μίλησε με τον Βενιαμίν Ρουσάγιεφ, τον άνθρωπο τη μαρτυρία του οποίου επικαλούνται οι συγγραφείς του «Starman», λέγοντάς του πως γνώριζε ότι βαδίζει προς το θάνατο αφού κανείς δεν είχε τα κότσια να ενημερώσει τον Μπρέζνιεφ για την αδυναμία του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον Ρουσάγιεφ, όταν είπε στον Κομάροφ να αρνηθεί, ο πραγματικός ήρωας του απάντησε: «Αν το κάνω, θα βρεθεί ο Γιούρι στη θέση μου. Πρέπει να τον φροντίσω»…Γραμματόσημο με τη μορφή του Κομάροφ

Στις 24 Απριλίου 1967, μία μέρα μετά την απογείωση του «Σογιούζ I», η κάψουλα που μετέφερε τον Κομάροφ στη γη πλησίαζε με ασύλληπτη ταχύτητα την επιφάνεια. 


Το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε ποτέ και ο μόνος -ως τότε- άνθρωπος που είχε επισκεφθεί δύο φορές το διάστημα, διέθετε ελάχιστο χρόνο για να σκεφτεί τη γυναίκα του, τα παιδιά του και να αναλογιστεί για τελευταία φορά τη σημασία των αξιών με τις οποίες έζησε και τελικά έφυγε…

Ότι απέμεινε από το σώμα του Κομάροφ


ΠΗΓΗ: sport-fm.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...