Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

6/4/11

Οι δεινόσαυροι είχαν ψείρες

Δεν φημίζονταν για την καλή τους διάθεση οι δεινόσαυροι και οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν την αιτία της κακοκεφιάς τους.

Ο λόγος; Οι ψείρες! Μια νέα μελέτη του DNA της ψείρας απέδειξε ότι τα συγκεκριμένα έντομα,........... εξελίχτηκαν αρκετά πριν από 65 εκατ. χρόνια, όταν εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, πράγμα που σημαίνει ότι συνυπήρξαν για αρκετό χρονικό διάστημα με τα προϊστορικά αυτά ζώα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Βίνσεντ Σμιθ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters» της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», συμπέραναν επίσης ότι τα θηλαστικά και τα πουλιά άρχισαν να διαφοροποιούνται και να απαρτίζουν την τεράστια ποικιλία ειδών που βλέπουμε σήμερα, πολύ νωρίτερα στην προϊστορία από ό,τι θεωρείτο ως τώρα.

Δεδομένου του πόσο εξαπλωμένες είναι σήμερα οι ψείρες στα πουλιά (εξελικτικούς απογόνους των δεινοσαύρων) και σε κάπως μικρότερο βαθμό στα θηλαστικά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι πιθανότατα οι ψείρες ζούσαν και πάνω στους δεινόσαυρους. Θεωρούν μάλιστα πολύ πιθανό ότι ουσιαστικά τα πουλιά κληρονόμησαν τις ψείρες από τους φτερωτούς δεινόσαυρους.

Μέσω της γενετικής ανάλυσης, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα εξελικτικό «οικογενειακό δέντρο» της ψείρας, το οποίο -με βάση τις αλλαγές του DNA του εντόμου στο πέρασμα του χρόνου- βοηθά να εξαχθούν συμπεράσματα παράλληλα και για την εξέλιξη των ζώων με τα οποία συμβιώνει διαχρονικά.

«Οι ψείρες είναι σαν ζωντανά απολιθώματα. Το (εξελικτικό) αρχείο του παρελθόντος είναι καταγραμμένο σε αυτά τα παράσιτα και, ανακατασκευάζοντας την εξελικτική ιστορία τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ψείρες ως δείκτες για να μελετήσουμε την εξελικτική ιστορία των ξενιστών ειδών που τις φιλοξενούσαν», δήλωσε ο Σμιθ.


ΠΗΓΗ: .ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...