Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

14/3/11

RAM, ROM, CACHE και Σκληρός..



μνήμη υπολογιστήΟ υπολογιστής μας έχει διαφόρων τύπων μνήμες. Σε τι εξυπηρετεί όμως το κάθε είδος μνήμης (ram, cache, rom, σκληρός δίσκος) και πως δουλεύει;


Ο υπολογιστής μας μέσα του έχει διαφόρων τύπων μνήμες (ram, rom, σκληρός δίσκος) που δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο και εξυπηρετούν διαφορετικό σκοπό.

Ας κάνουμε όμως το ξεκαθάρισμα με απλά λόγια, και ας ρίξουμε λίγο φως, στο πως λειτουργεί η κάθε μία μνήμη και τι σκοπό εξυπηρετεί!
Μνήμη RAM (Random Access Memory)

πως λειτουργεί η ramΗ μνήμη RAM λειτουργεί σε συνεργασία με τον επεξεργαστή. Λειτουργεί μόνο όταν έχουμε ανοιχτό τον υπολογιστή.

Είναι μία μνήμη η οποία αποθηκεύει πληροφορίες και δεδομένα για λογαριασμό του επεξεργαστή.

Ο επεξεργαστής, επεξεργάζεται διάφορα δεδομένα και θέλει έναν προσωρινό χώρο, για να αποθηκεύσει δεδομένα, αποτελέσματα, κλπ. Τη δουλειά του αποθηκευτικού αυτού χώρου για λογαριασμό του, την κάνει η μνήμη RAM.

Έτσι, όταν πχ ο επεξεργαστής επεξεργάζεται κάτι, "παίζει" συνέχεια με την RAM, "πηγαινοφέρνοντας" συνέχεια δεδομένα από και προς αυτήν.

Λόγω των τεράστειων δυνατοτήτων επεξεργασίας σε κλάσματα δευτερολέπτων, χρειάζεται και αρκετά μεγάλη RAM για να συσσωρεύσει μεγαλύτερο όγκο δεδομένων.

Αν η RAM δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να εξυπηρετήσει πλήρως τις ανάγκες αποθήκευσης των δεδομένων του επεξεργαστή, τότε ο επεξεργαστής δεν λειτουργεί σε πλήρη ισχύ, αλλά πιο "αργά".

Γι' αυτό και είναι καλό να έχουμε αρκετά μεγάλη μνήμη RAM ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως και τον επεξεργαστή μας και να πηγαίνει το σύστημά μας πιο "σφαίρα".

Τέλος, αν σβήσουμε τον υπολογιστή, χάνονται όλα τα δεδομένα από τη μνήμη αυτή.
Μνήμη Cache

πως λειτουργεί η cacheΗ μνήμη cache βρίσκεται μέσα στον επεξεργαστή και λειτουργεί επίσης σε συνεργασία με αυτόν.

Είναι πολύ πιο "γρήγορη" από τη ram γιατί βρίσκεται μέσα στον επεξεργαστή και δεν κάνουν τα δεδομένα όλο το "ταξίδι" μέχρι τη ram και πάλι πίσω.

Η μνήμη cache αποθηκεύει πολύ βασικά δεδομένα που χρησιμοποιεί συνέχεια ο επεξεργαστής.

Έτσι, εξοικονομείται ταχύτητα.

Το πρόβλημα είναι πως αν μεγαλώναμε κατά πολύ την cache, αφήνωντας παράμερα την ram, τότε το κόστος του επεξεργαστή θα ήταν δυσβάσταχτο.

Κι εδώ, αν σβήσουμε τον υπολογιστή, χάνονται όλα τα δεδομένα από τη μνήμη αυτή.
Μνήμη ROM (Read Only Memory)

πως λειτουργεί η romΗ μνήμη ROM λειτουργεί σε εντελώς άλλη φιλοσοφία με τις προαναφερθέντες.

Η μνήμη αυτή δεν έχει ως σκοπό να αποθηκεύει δεδομένα από τις ενέργειες του χρήστη.

Απλά περιέχει μέσα της κάποια στάνταρ δεδομένα από το εργοστάσιο και δεν είναι εγγράψιμη, αλλά μόνο αναγνώσιμη.

Η μνήμη ROM βρίσκεται όχι μόνο στον υπολογιστή μας(πχ στην motherboard για το BIOS), αλλά και σε διάφορα μέρη - hardware του υπολογιστή μας.

Για παράδειγμα, και το cd rom μας έχει ROM η οποία δίνει εντολή όταν πατήσουμε το κουμπάκι, να λειτουργήσουν κάποια μέρη του (πχ το μοτοράκι) για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένη ταχύτητα, ώστε να ανοίξει επαρκώς το πορτάκι.

Ακόμα και το mp3 player έχει μνήμη ROM!

Έτσι, η μνήμη αυτή, ανεξάρτητα με το αν υπάρχει ρεύμα στο κύκλωμα ή όχι, έχει αποθηκευμένα τα δεδομένα για τη λειτουργία της συσκευής, μέσα της και δεν σβήνονται ποτέ.
Σκληρός Δίσκος

πως λειτουργεί ο σκληρός δίσκοςΟ σκληρός δίσκος πάνω κάτω όλοι ξέρουμε πως λειτουργεί.

Αποθηκεύει ο χρήστης τα δεδομένα μέσα του και αυτά παραμένουν μέχρι πάλι ο ίδιος ο χρήστης να τα σβήσει.

Εδώ η διαφορά είναι ότι:

δεν αποθηκεύονται δεδομένα για τη λειτουργία του επεξεργαστή, αλλά αποθηκεύονται αρχεία τα οποία θα ανακτήσει ο επεξεργαστής και θα τα επεξεργαστεί έπειτα με τη συνεργασία της ram!

Για να γίνει πιο κατανοητό, έστω ότι έχουμε μία εικόνα αποθηκευμένη μέσα στον σκληρό μας δίσκο.
Όταν την ανοίξουμε, τότε ο επεξεργαστής "διαβάζει" την εικόνα από τοσκληρό δίσκο και αποθηκεύει-επεξεργάζεται όλα τα χαρακτηριστικά της εικόνας στη ram κι έτσι την βλέπουμε.

Ο σκληρός δίσκος δηλαδή λειτουργεί σαν αποθήκη, ενώ η ram σαν βοηθός του επεξεργαστή!


ΠΗΓΗ: coolweb.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...