Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

10/3/11

Τα φασματώδη έντομα (photos+video)


Τα Φασματώδη ή φάσματα (
Phasmatodea ή Phasmida) αποτελούν μια τάξη εντόμων. Κατατάσσονται στα νεόπτερα παρ όλο που μερικά δεν έχουν πτέρυγες. 

Στην Ευρώπη συναντούμε 15 είδη σε τρεις οικογένειες. Στην Ελλάδα αναφέρονται τρία είδη Bacillus rossius (Rossius 1790), Bacillus atticus Brunner von Wattenwyl 1882,και Clonopsis gallica (Charpentier 1825) ). Παγκοσμίως αναφέρονται περί τις 3000 είδη.

Τα είδη των φασματωδών μοιάζουν με κομμάτι ξύλου ή με φύλλα. Ανάλογα λέγονται «κλαράκι», «περιφερόμενο φύλλο» ή παρόμοια. 

Το πιο μεγάλο είδος Phobaeticus kirbyi ως ενήλικο αποκτά μήκος έως 328 χιλιοστόμετρων με παραμέληση των ποδιών και κεραιών. Το πιο μικρό, Timema cristinae δεν φτάνει τα 12 χιλιοστά. Πολλά είδη είναι εξαιρετικά μακρά. 

Διάφορα αυγά φασματωδών


 Σχετικά με την μορφή τους τα είδη ονομάζονται «έντομα - κλαριά» (αγγλικά stick insects) ή «έντομα - φύλλα» (αγγλικά leaf insects). Η ομοιότητα με αυτά τα φυτικά όργανα είναι καταπληκτική. Βέβαια τα χρώματα ποικίλλουν ανάλογα με τα φυτά όπου κρύβονται.
                                    
Μερικά είδη είναι εξαιρετικά σπάνια. Για το Dryococelus australis της Αυστραλίας υπάρχει κρατικό πρόγραμμα εκτροφής για την αποφυγή εξαφάνισης. Στις ΗΠΑ η εισαγωγή φασματωδών γενικά απαγορεύεται από φόβο, πως τα έντομα αυτά θα μπορούσανε να γίνουν επιβλαβές. 

Σε μερικές φυλές ιθαγενών στη Νέα Γουινέα τα πόδια από έντομα του γόνουςEurycantha χρησιμοποιούνται ως αγκίστρι για ψάρεμα. Σε πολλές χώρες για τουρίστες κατασκευάζονται εικόνες με ξηραμένα φασματώδη για διακόσμηση του σπιτιού.


Eίδη που μοιάζουν με κλαράκι







Eίδη που μοιάζουν με φύλλα






Απόσπαμα από: el.wikipedia.org
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...