Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

1/3/11

Η τεχνολογία LED φωτίζει το συναίσθημα και την πράσινη συνείδηση του ντιζάιν




Αν τα laser έφεραν τα Star Wars στο ντιζάιν, αλλάζοντας ως και τον τρόπο με τον οποίο οι σχεδιαστές επεξεργάζονται τα υλικά τους, ο 21ος αιώνας έφτασε πεφωτισμένος με LED.



Οι Light Emitting Diodes (LED), οι δίοδοι εκπομπής φωτός, έπειτα από υπερεπιτυχημένες συμμετοχές σε Ολυμπιάδες, κινηματογραφικές παραγωγές, παραστάσεις και σόου πάσης φύσεως και έχοντας ήδη αλώσει τα εικαστικά, πέρασαν στις αρχιτεκτονικές προσόψεις.



Το interior design, το οποίο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 είχε υποπέσει στο ολίσθημα του νέον και του black light, τώρα αντιμετωπίζει το μέλλον με πιο σοφιστικέ τρόπο, τεχνολογικά και αισθητικά. Από τη στιγμή που μεγάλες εταιρείες έχουν βγάλει στην παραγωγή φωτιζόμενες σειρές επίπλων και αξεσουάρ, η επανάσταση των LED έχει ήδη αρχίσει.




Αφού κατέλαβαν τις επίπεδες οθόνες, τα LED τείνουν να επεκταθούν παντού. Η επιτυχία τους έγκειται στο ότι συνδυάζουν τους σημαντικότερους πόλους του σύγχρονου ντιζάιν – το φως με το χρώμα.

 Η κουζίνα και το μπάνιο εγκατέλειψαν πρώτα τις κλασικές λύσεις του φθορισμού και των σποτ. Αλλά επειδή οι φωτιζόμενες νησίδες είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί, η νέα γκάμα προϊόντων περιλαμβάνει μέχρι και μείκτες με φωτεινή απόληξη, που χρωματίζουν με φως το νερό της βρύσης.




Προς το παρόν οι ντουσιέρες-φωτόλουτρα απολαμβάνουν σαφώς μεγάλη δημοσιότητα, αφού εγκαθίστανται πολύ εύκολα. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι το ότι πλέον οι σχεδιαστές μάς φέρνουν κυριολεκτικά σε επαφή με το φως, εμβαπτίζοντάς μας σε αυτό, όχι μόνο με φωτιζόμενους νιπτήρες και μπανιέρες, αλλά με πουφ, καναπέδες και συστήματα καθιστικού, που αποκτούν φωτεινή υπόσταση και επανεφευρίσκουν την έννοια του κρυφού φωτισμού. 

Ασφαλείς και ευέλικτες, οι εφαρμογές τής ολοένα εξελισσόμενης τεχνολογίας LED ενισχύουν το έτσι και αλλιώς οικολογικό προφίλ και μετατρέπουν ανακυκλωμένα βιομηχανικά υλικά σε φωτεινές cosy φόρμες που υπόσχονται άνεση.




Πιο εκκεντρικές προτάσεις επίπλων εκμεταλλεύονται τα LED για να επιτύχουν την απόκοσμη ανταύγεια της σιλουέτας τους ή να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση προβολής γραφικών στην επιφάνειά τους. Εξαρτάται από το mode που θα επιλέξουμε στο τηλεχειριστήριο. Και τη διάθεσή μας. 


Φαίνεται ότι οι σχεδιαστές, οι οποίοι μαζί με το στοιχείο του φωτός προσθέτουν και μία επιπλέον διάσταση στα έπιπλά τους, στοχεύουν ευθέως στα ευαίσθητα σημεία μας. Μέρος της φιλοσοφίας τους είναι να προσφέρουν όχι μόνο αισθητικές αλλά και συναισθηματικές εμπειρίες.




Eτσι, στο ρομαντικό δείπνο τού 2011 το φως των κεριών έχει αντικατασταθεί από τη χρωματιστή λάμψη που εκπέμπουν οι μπαρόκ ύφους καρέκλες γύρω από το τραπέζι και τα σουπλά που μοιάζουν τρισδιάστατα. 

Η φωτοθεραπεία κορυφώνεται στο υπνοδωμάτιο, όπου μας προτρέπει να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε βυθισμένοι στην ανταύγεια της αγαπημένης μας απόχρωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση το σωστό και πάνω από όλα υπέρλαμπρο κρεβάτι.




Ακόμη και ο κοινότατος, πλην ενεργοβόρος γλόμπος πυρακτώσεως σταμάτησε πλέον να παράγεται, παραχωρώντας το βασίλειό του στα LED. 

Η παρουσίαση μιας παραλλαγής του σχεδόν έναν μήνα αργότερα, που όμως λειτουργεί με LED, από τον γερμανό μάγο του φωτός Ingo Maurer ήταν συμβολική και όχι συμπτωματική. Ή, όπως όλα δείχνουν τελικά, οι σχεδιαστές είχαν έτσι και αλλιώς έτοιμη την απάντησή τους στη γλομποαπαγόρευση...







ΠΗΓΗ: www.tovima.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...