Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

3/3/11

Εντοπίστηκαν πέντε “άγνωστες” μετόπες του Παρθενώνας

Στο νότιο τείχος της Ακρόπολης εντοπίστηκαν πέντε μετόπες του Παρθενώνα, από λευκό καλοδουλεμένο μάρμαρο Πεντέλης, οι οποίες είχαν διαφύγει της προσοχής του Έλγιν. 

Οι Έλληνες αρχαιολόγοι διαπίστωσαν μόλις πρόσφατα την ύπαρξή τους, μετά τη φωτογραμμετρική αποτύπωση που έγινε στα τείχη της Ακρόπολης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκαν τον 18ο αιώνα κατά τις εργασίες για την επισκευή της οχύρωσης του Ιερού Βράχου.

Οι αρχαιολόγοι πίστευαν μέχρι τώρα ότι οι μετόπες αυτές είχαν καταστραφεί από την έκρηξη Μοροζίνη το 1687.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν όμως, ότι κομμάτια του ναού έπεσαν στο εσωτερικό του και συγκεντρώθηκαν αργότερα για να ενσωματωθούν στο τείχος.
Οι μετόπες εντοπίστηκαν μετά την επεξεργασία 2250 φωτογραφίες, που ελήφθησαν με σύγχρονες μεθόδους για την φωτογραμμετρική αποτύπωση των τείχων της Ακρόπολης.

Στην επεξεργασία τους, που ακολούθησε, εντοπίστηκε το νέο πολύτιμο αρχαιολογικό "εύρημα", που συνοψίζεται σε τουλάχιστον πέντε μετόπες του Παρθενώνα.

Τα θραύσματά τους βρίσκονται στο νότιο τείχος και εκτιμάται ότι προέρχονται από τη νότια πλευρά τουΠαρθενώνα.

Τα θραύσματα αποτελούν ένα μικρό μέρος από τις συνολικά 92 μετόπες του Παρθενώνα, που απεικονίζουν Γιγαντομαχία στην ανατολική πλευρά, Αμαζονομαχία στην δυτική, τον Τρωικό Πόλεμοστην βόρεια και Κενταυρομαχία στη νότια.

Ωστόσο, το τι ακριβώς απεικονίζουν θα φανεί μετά την αποξήλωση από τη θέση τους.


ΠΗΓΗ: .cosmo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...