Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

18/3/11

Λεονίντ Ρογκοζώφ : Ο Γιατρός που χειρούργησε τον εαυτό του


Ο Λεονίντ Ρογκοζώφ (Leonid Rogozov)ήταν ενας Σοβιετικός Γιατρός ο οποίος γεννήθηκε στην ανατολική Σιβηρία της Σοβιετικής ενωσης το 1934. 

Η Ιστορία του Ρογκοζώφ Θα μπορούσε να είναι βγαλμένη απο ενα θρίλερ, αλλά δεν είναι : η ιστορία του ηταν πέρα για πέρα πραγματικότητα.Τι ακριβώς συνέβη με αυτόν τον άνθρωπο ;

Ο Λεονίντ Ρογκοζώφ οπως αναφέραμε γεννήθηκε στην Ανατολική Σιβηρία της Σοβιετικής ενωσης.Ο Πατέρας του σκοτώθηκε στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και αυτό οπως ηταν φυσικό επηρεασε τον νεαρό Σοβιετικό. 

Ο Ρογκοζώφ ομως παρά τα δύσκολα παιδικά του χρόνια δεν το εβαλε κάτω και αργότερα το 1959 μετά απο πολύ προσπάθεια αποφοίτησε από την ιατρική σχολή της Αγίας πετρούπολης. Σαν μαθητευόμενος ιατρός αμέσως μετά ξεκίνησε την πρακτική του πάνω στην χειρουργική με προοπτική να ειδικευτεί πάνω σε αυτόν τον τομέα. 

Ενα χρόνο ομως αργότερα το 1960 ο Ρογκοζώφ (26 χρονών τότε) σταματησε απότομα την πρακτική του και έλαβε μέρος στην 6η εκστρατεία των Σοβιετικών στην Ανταρκτική (Σοβιετικές επιστημονικές και οχι μόνο αποστολές κατω βέβαια απο εντολές του Σοβιετικού στρατού και διοίκησης που χρηματοδοτούσε και διοικούσε αυτές τις αποστολές).



Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Ο Λεονίντ Ρογκοζώφ ηταν ο Γιατρός λοιπόν της 6ής Σοβιετικής αποστολής στην Ανταρκτική απο το 1960 εως και το 1962 στο σταθμό Novolazarevskaya. 

Ωστόσο το 1961 πραγματοποιήθηκε ενα περιστατικό που έκανε τον Λεονίντ Ρογκοζώφ παγκόσμια γνωστό ιδιαιτερως ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα. Ποιό ηταν αυτό ;





ΜΟΝΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ

Στις 29 Απριλίου του 1961,και ενώ ο Ρογκοζώφ βρίσκονταν στον Σοβιετικό επιστημονικό σταθμό έδειξε ανησυχητικά σωματικά συμπτώματα: Είχε αδυναμία, ναυτία, πυρετό και πόνο στη δεξιά λαγόνιο περιοχή.

Ο Μοναδικός γιατρός της επιστημονικής αποστολής (που αποτελούταν από 13 άτομα) λοιπόν ηταν βαριά αρρωστος.Ο Ρογκοζώφ σαν γιατρός προσπάθησε αρχικά να αντιμετωπίσει την κατασταση αλλα τα φάρμακα που πήρε για να απαλύνουν τα συμπτώματα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Λιγο αργότερα και εμφανώς ανήσυχος ο Ρογκοζώφ έκανε ο ίδιος διάγνωση στον εαυτό του : Ειχε οξεία σκωληκοειδίτιδα.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ωστόσο αυτό δεν ηταν τόσο ανυσηχητικό.Η σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται με μια απλή χειρουργική επέμβαση.Το ερώτημα ηταν ομως ποιός θα έκανε την χειρουργική επεμβαση.

Ο Κοντινότερος Σοβιετικός σταθμός στην βαση τους απείχε 900 χιλιόμετρα μακριά.

Επιπλέον το τραγικό της κατάστασης ηταν πως δεν υπήρχαν αεροπλάνα αλλα και να υπήρχαν, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν θα επέτρεπαν στα αεροπλάνα να πετάξουν προς την βάση της αποστολής (Novolazarevskaya) ούτως ή άλλως.Ο Γιατρός ηταν βαριά αρρωστος και εγκλωβισμένος στην επιστημονική βάση.Ο Χρόνος κυλούσε σε βάρος του.Τι θα έκανε τωρα;


Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ !!

Η μόνη διέξοδος ήταν να χειρουργήσει τον εαυτό του. Τη νύχτα, της 30ής Απριλίου του 1961, ο χειρουργός με την βοήθεια του μηχανολόγου μηχανικόυ και ένός μετεωρολόγου που τον βοηθούσαν στο να του παρέχουν τα ιατρικα εργαλεια και του κρατούσαν ένα μικρό καθρέφτη στην κοιλιά του, ξεκινάει την επεμβαση στον εαυτό του. 

Αφού έκανε τοπική αναισθησία με διάλυμα νοβοκαΐνης και έκανε μια τομή 12 εκατοστών στη δεξιά λαγόνιο περιοχή με νυστέρι, -είτε βλέποντας στον καθρέφτη ή με την αφή του- αφαίρεσε την απόφυση (σκωληκοειδείς απόφυση).

Η επεμβαση διάρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά και ηταν επιτυχής.Μετα απο λίγες ώρες και αφου ο Ρογκοζώφ ειχε "ράψει" τον εαυτό του τα συμπτώματα της περιτονίτιδας άρχισαν να εξαφανίζονται ενώ ο πυρετός έπεσε.

5 Μέρες μετά ο πυρετός εξαφανιστηκε τελείως ενώ μετά απο 7 μέρες ο Ρογκοζώφ αφαίρεσε τελείως τα ράμματα απο το σώμα του.Δύο εβδομάδες μετά ο Ρογκοζώφ επέστρεψε στα καθήκοντα του.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το γεγονος πως ο Σοβιετικός Γιατρός έκανε εγχείριση στον εαυτό του προκάλεσε τον θαυμασμό των Συμπατριωτών του στην Σοβιετική ενωση που (και για λογους προπαγανδας) δημοσίευσαν την ιστορία του η οποία έγινε λιγο αργότερα παγκοσμίως γνωστή.

Ο Λεονίντ Ρογκοζώφ μετά την επιστροφή του στην Σοβιετική ένωση απο την Ανταρκτική τιμήθηκε με μεταλειο για το κατόρθωμά του.Λιγο αργότερα τελείωσε την πρακτική του πάνω στην χειρουργική και πήρε Ντοκτορά.Δούλεψε μέχρι και το τέλος της Ζωής του σαν επικεφαλής των χειρουργικων τμημάτων πολλών Σοβιετικων Νοσοκομείων ενώ πεθανε στην Αγία Πετρούπολη το 2000.


ΜΟΥΣΕΙΟ

Στο Μουσείο της Αρκτικής και της Ανταρκτικής υπάρχει έκθεμα των χειρουργικών εργαλείων του Leonid Rogozov απο αυτή την επέμβαση.


ΠΗΓΗ: troktikaras.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...