Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

15/3/11

"Ο Θεός είχε και σύζυγο", λέει ελληνικής καταγωγής Θρησκειολόγος!


Μία νέα σειρά που κάνει σήμερα πρεμιέρα στο BBC, έχει προκαλέσει ήδη αναστάτωση μεταξύ των πιστών αλλά και στην εκκλησία!


Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν διαρρεύσει για τη σειρά εκποµπών "Τα θαµµένα µυστικά της Βίβλου", σε αυτήν παρουσιάζονται άγνωστα στοιχεία για το ταίρι του Θεού και τα χρόνια που γεννιόταν ο χριστιανισµός!

Δημιουργός και παρουσιάστρια του ντοκιµαντέρ του BBC, η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Θρησκειολογίας κ. Φραντσέσκα Σταυροπούλου. "Ο Θεός είχε σύζυγο και οι µεσήλικοι γενειοφόροι µελετητές των αρχαίων θρησκευτικών κειµένων συκοφάντησαν άδικα την Εύα για την πτώση του ανθρώπου" υποστηρίζεται, µε βάση στοιχεία, που παραθέτει στις εκποµπές η λέκτωρ Θρησκειολογίας στο Πανεπιστήµιο του Εξιτερ στην Οξφόρδη Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου.


Ασερά, η σύντροφος του Θεού!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Ν. Ε. Ιερείδη για την εφημερίδα "Τα Νέα", ανάµεσα σε άλλα η δρ Σταυρακοπούλου υποστηρίζει ότι δεν ήταν η Εύα η πρώτη γυναίκα στον κόσµο, διότι "η ιστορία του Κήπου της Εδέµ δεν ανήκει στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς ∆ιαθήκης. 

Μην ξεχνάτε ότι οι βιβλικοί συγγραφείς είναι άνδρες και ο κόσµος µας είναι ανδροκρατούµενος" τονίζει, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θεωρούνταν ιδιοκτησία. Οπως σηµειώνει, η ιδέα ότι ο Θεός είχε µια γυναίκα βασίζεται σε βιβλικά κείµενα που αναφέρονται στην Ασερά.

Ασερά, ήταν το όνοµα µιας θεάς της γονιµότητας σε εδάφη που ανήκουν σήµερα στη Συρία και ήταν - σύμφωνα με την πανεπιστημικαό- το θείο έτερο ήµισυ του Θεού. Για αυτό επικαλείται αρχαία κείµενα από τα οποία προκύπτει ότι οι αρχαίοι ισραηλίτες τη λάτρευαν ως ζευγάρι µαζί µε τον Ιεχωβά (το όνοµα του Θεούστην εβραϊκή Βίβλο). "Εποµένως πολλοί πιστεύουν ότι θεωρούνται ως η σύζυγος του Θεού".

Τι δηλώνει η καθηγήτρια

Η ελληνικής καταγωγής θρησκειολόγος δηλώνει άθεη µεν, αλλά µε έναν ευρύ σεβασµό όχι µόνο στις αρχαίες θρησκείες αλλά και στις σύγχρονες. "Μελετώντας τη Βίβλο, βλέπω αυτό που κάνω ως ακαδηµαϊκός. 

Και ως ακαδηµαϊκός νοµίζω πως η πίστη πρέπει να µένει έξω από πόρτα" δήλωσε και πρόσθεσε " Η Αγία Γραφή είναι ένα έργο που έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δυτική κουλτούρα και για τον λόγο αυτό είναι σηµαντικό να γίνονται εκποµπές σαν αυτές. ∆ιαφωνώ µε τους µελετητές που ισχυρίζονται ότι η Αγία Γραφή είναι αξιόπιστη ιστορική πηγή για την κατανόηση του παρελθόντος".


Το περιεχόμενο της σειράς

"Υπήρξε η αυτοκρατορία του βασιλιά Δαβίδ;". Αυτός είναι ο τίτλος του πρώτου επεισοδίου από τα συνολικά τρία της σειράς ντοκιµαντέρ.

 Η Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου βάδισε στα ίχνη του βιβλικού βασιλιά αναζητώντας απαντήσεις. Εθνικός ήρωας και ίνδαλµα για τον λαό της Ιουδαίας, θεόσταλτος βασιλιάς για τους χριστιανούς, ο ∆αβίδ είναι ευρύτερα γνωστός ως το µικροκαµωµένο αγόρι που τόλµησε να τα βάλει, σε µια άνιση µονοµαχία, µε τον φιλισταίο γίγαντα Γολιάθ, κατατροπώνοντάς τον. 

Ως βασιλιάς ένωσε τις φυλές του Ισραήλ. Αλλά πράγµατι κυβέρνησε το απέραντο βασίλειο των Ισραηλιτών; Υπήρξε εν τέλει;

Στα επεισόδια της σειράς η δρ Σταυρακοπούλου ταξιδεύει σε όλη τη Μέση Ανατολή και επισκέπτεται σηµαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές, ερευνώντας την ιστορία του Κήπου της Εδέµ, την εµφάνιση της λατρείας ενός Θεού και το ιστορικό πλαίσιο για τον βασιλιά Δαβίδ.

Επισκέπτεται επίσης την Κιρµπέτ Κεϊγιάφα, µια οχυρωµένη πόλη στην Ιουδαία από την εποχή του βασιλιά Δαβίδ και την αρχαία πόλη της Ουγκαρίτ στη Συρία, η οποία θεωρείται ωςη πιο σηµαντική βιβλική αρχαιολογική ανακάλυψη του περασµένου αιώνα.


Η άποψη του BBC

Για το BBC, τώρα η συγκεκριμένη σειρά είναι µια δουλειά επιστηµονικής τεκµηρίωσης. "Η µελετήτρια εβραϊκών κειµένων Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου διερευνά πώς πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις αλλάζουν τον τρόπο µε τον οποίο ερµηνεύονται ιστορίες της Βίβλου και πώς αυτές υπαγορεύουν µία εκ νέου αξιολόγηση στην κατανόηση της κληρονοµιάς του ιουδαϊσµού, του χριστιανισµού, του ισλαµισµού σε Ανατολή και Δύση".

Πηγή: Τα Νεα (tanea.gr)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...