Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

1/3/11

Η μόρφωση μειώνει την υπέρταση


Παρά το στρες των εξετάσεων οι μακροχρόνιες σπουδές είναι ωφέλιμες για την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.


Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, συνδέεται με καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BMC Public Health’, υποδεικνύει ότι η σχέση είναι ισχυρότερη στις γυναίκες παρά σους άντρες.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη σχέση μεταξύ στέρησης και καρδιακού κινδύνου.

Υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα καρδιοπάθειας. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι πιθανή αιτία είναι η αρτηριακή πίεση.

Η έρευνα εξέτασε στοιχεία 30 ετών, 3.890 ανθρώπων, που χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Χαμηλής εκπαίδευσης (12 χρόνια ή λιγότερο), μέσης εκπαίδευσης (13 έως 16 χρόνια) και υψηλής (17 χρόνια ή περισσότερο). Στη συνέχεια υπολογίστηκε η μέση συστολική αρτηριακή πίεση για 30 χρόνια.

Γυναίκες με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης είχαν αρτηριακή πίεση 3,26 mmHg υψηλότερο σε σχέση με όσες είχαν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης. Στους άντρες η διαφορά ήταν 2,26 mmHg.

Ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η λήψη φαρμάκων για την πίεση και η κατανάλωση ποτού. Η επίδραση στη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση παρέμεινε, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης έχει αποκαλυφτεί ότι προδιαθέτει τους ανθρώπους σε εργασίες με υψηλό στρες, που χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο απαιτήσεων και χαμηλό επίπεδο ελέγχου, που σχετίζονται με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ο ερευνητής Eric Loucks, του Πανεπιστημίου Brown, δήλωσε ότι γυναίκες με λιγότερες σπουδές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, να είναι ανύπαντρες μητέρες, να ζουν σε φτωχές περιοχές και να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειες.

Πηγές: ‘BMC Public Health’.
              www.iatronet.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...