Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

20/2/11

Casa Batllo - Βαρκελώνη



Το Casa Batllo είναι ένα κτίριο στη Βαρκελώνη, στην Ισπανία, όπου ο διάσημος αρχιτέκτονας Antonio Gaudi ανατέθηκε για να το ανακαινίση από τον ιδιοκτήτη, Josep Batllo....



Φαίνεται ότι ο στόχος του Ballto ήταν να αποφύγει τις ευθείες γραμμές εντελώς. Λέγεται επίσης ότι το σπίτι έχει ως στόχο να εκπροσωπεί τον Άγιο Γεώργιο να μάχεται έναν δράκο. 




Μεγάλο μέρος της πρόσοψης είναι διακοσμημένο με ένα μωσαϊκό από θραύσματα κεραμικών πλακιδίων (trencadis) που ξεκινά στις αποχρώσεις του χρυσού χρώματος- πορτοκαλί σε πρασινωπό-μπλέ, το οποία μοιάζουν με τις κλίμακες του δράκοντα.





Τα μπαλκόνια στα χαμηλότερα πατώματα έχουν κόκαλα-πυλώνες, αυτά στους πάνω ορόφους μοιάζουν με κομμάτια από κρανία. Τα χαρακτηριστικά αυτά οδηγούν στην τοπική ονομασία για το κτήριο, Casa ossos dels (House of Bones). Η στέγη είναι αψιδωτή και παρομοιάζεται με το πίσω μέρος ενός Δράκου.





Ο μικρός πυργίσκος με τον σταυρό συμβολίζει το σπαθί του Αγίου Γεωργίου. Τα οστά και τα κρανία στην πρόσοψη αντιπροσωπεύουν τα θύματα του δράκου.Το εσωτερικό του κτιρίου είναι εξίσου παράξενο και μοναδικό, με ξύλινες πόρτες, παράθυρα βιτρό, πολύχρωμα πλακάκια και σκαλισμένο τζάκι.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...