Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

2/2/11

Σημαία των ΛΟΑΤ

Τα αρχικά ΛΟΑΤ (αγγλικά LGBT, Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender) αναφέρονται συνολικά στα Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα,Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα. 

Ο όρος μπορεί μερικές φορές να συναντάται και ως ΛΟΑΔ, ερμηνεύοντας τα τρανσεξουαλικά άτομα στην ελληνική γλώσσα ως διαφυλικά.

Η αρχική σημαία των ομοφυλοφίλων υψώθηκε για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο στις 25 Ιουνίου του 1978. Η σημαία αποτελούνταν από οκτώ λωρίδες. Ο Μπέικερ απέδωσε ειδικό συμβολισμό σε καθεμιά από αυτές ωε εξής:

  • έντονο ροζ - σεξουαλικότητα
  • κόκκινο - ζωή
  • πορτοκαλί - θεραπεία
  • κίτρινο - ηλιακό φως
  • πράσινο - φύση
  • τιρκουάζ - μαγεία
  • μπλε - καθαρότητα
  • βιολετί - πνεύμα

Έπειτα από τη δολοφονία του ανοικτά ομοφυλόφιλου επιμελητή του Σαν Φρανσίσκο Χάρβεϊ Μιλκ, στις 27 Νοεμβρίου του 1978, αυξήθηκε η ζήτηση για τις σημαίες αυτές. 

Εξαιτίας όμως της μη διαθεσιμότητας σε χρώμα έντονο ροζ, ο Μπέικερ αφαίρεσε το χρώμα από τη σημαία. Το 1979 άλλαξε ξανά και αφαιρέθηκε η τιρκουάζ λωρίδα. 

Το 1989 η σημαία αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής διαμάχης όταν ο Τζον Στάουτ μήνυσε τους σπιτονοικοκύρηδές του επειδή τον εμπόδισαν να κρεμάσει τη σημαία του ουρανίου τόξου από το μπαλκόνι του, στο Γουέστ Χόλιγουντ της Καλιφόρνιας. Ο Στάουτ κέρδισε τη δίκη.

Το 2003 η σημαία γιόρτασε τα 25χρονά της και επιχειρήθηκε χωρίς επιτυχία να επαναφερθεί στην αρχική της εκδοχή, με τις οκτώ λωρίδες.

Στις 14 Ιουνίου του 2004, ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές έφτασαν με πλοίο στο ακατοίκητο έδαφος της Αυστραλίας , στα Νησιά της Θάλασσας των Κοραλλίων και ύψωσαν έκεί τη σημαία των ομοφυλοφίλων, ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία του νησιού και ονομάζοντάς το Ομοφυλοφιλικό και Λεσβιακό Βασίλειο των Νησιών της Θάλασσας των Κοραλλίων.

Η σημαία του ουράνιου τόξου , η οποία πολλές φορές λέγεται 'σημαία της ελευθερίας', χρησιμοποιείται ως σύμβολο των ΛΟΑΤ και των κινημάτων τους από τη δεκαετία του ' 70.

Τα πολλά χρώματα συμβολίζουν τη διαφορετικότητα. Συχνά χρησιμοποιείται ως σύμβολο της περηφάνιας των ομοφυλοφίλων σε παρελάσεις και πορείες των ΛΟΑΤ. Η προέλευσή της είναι από τις ΗΠΑ, όμως σήμερα χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η σημαία του ουρανίου τόξου έγινε γνωστή ως σύμβολο διαφορετικότητας και της περηφάνιας των ομοφυλοφίλων από τον καλλιτέχνη Τζίλμπερτ Μπέικερ, το 1978.Σήμερα η σημαία αποτελείται από 6 διαφορετικά χρώματα σε ισάριθμες λωρίδες: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μοβ. 

Η πιο κοινή της χρήση είναι να υψώνεται με την κόκκινη λωρίδα στην κορυφή, όπως είναι στα χρώματα του ουρανίου τόξου της φύσης.

Πολλές διαφορετικές εκδοχές της σημαίας ΛΟΑΤ χρησιμοποιούνται. Μια από τις πιο γνωστές συμπεριλαμβάνει το ελληνικό γράμμα "Λ" στην κάτω πλευρά σε άσπρο χρώμα στη μέση της σημαίας και ένα ροζ τρίγωνο ή μαύρο τρίγωνο στην επάνω αριστερή γωνία.

 Επίσης, προστέθηκαν και άλλα χρώματα, όπως η μαύρη λωρίδα που συμβολίζει τα μέλη της κοινότητας των ΛΟΑΤ που χάθηκαν από AIDS.

 Το 2007 εισήχθη στο Χιούστον του Τέξας η σημαία της οικογενειακής περηφάνιας των ΛΟΑΤ, που αναφέρεται στους γονείς, στα ζευγάρια και στις οικογένειες των ΛΟΑΤ ανά τον κόσμο.

Στον Ισημερινό, η σημαία των ΛΟΑΤ χρησιμοποιείται από το πολιτικό κόμμα "Πατσακούτικ" : ένα πολιτικό κόμμα που απαρτίζεται κυρίως από αυτόχθονες ανθρώπους.


ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...