Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

4/2/11

Γυναίκα ή άντρας η Μόνα Λίζα;

Οι αποκρυφιστικές θεωρίες γύρω από το έργο του κορυφαίου καλλιτέχνη της Αναγέννησης, Leonardo Da Vinci δίνουν και παίρνουν. Στους πίνακες του δε, εντοπίζονται από επίδοξους ''ερευνητές'' από θεολογικά μέχρι ομοφυλοφιλικά μηνύματα!


Το πιο διάσημο έργο που φιλοτέχνησε ο Da Vinci, είναι αδιαμφισβήτητα η περιβόητη Τζοκόντα, δηλαδή η Mona Lisa. Η μυστηριώδης γυναίκα που απεικονίζεται στον πίνακα με το αινιγματικό χαμόγελο έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων ανάμεσα στους κύκλους των αναλυτών τέχνης.

Οι θεωρίες πολλές και διφορούμενες, το κύριο ερώτημα όμως είναι ένα: ποιο ήταν το μοντέλο που πόζαρε για τη δημιουργία του πίνακα και τι σχέση είχε με τον καλλιτέχνη;

Η πιο ''σοκαριστική'' θεωρία που έχει προταθεί τα τελευταία χρόνια, είναι σίγουρα αυτή του Silvano Vinceti, ιστορικού τέχνης και επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας, ο οποίος διατείνεται ότι η Mona Lisa, ήταν στην πραγματικότητα...άντρας και μάλιστα επρόκειτο για τον ερωτικό σύντροφο του Da Vinci!

Ο Vinceti, υποστηρίζει ότι το μοντέλο που πόζαρε για τη δημιουργία του πίνακα είναι ο Gian Giacomo Caprotti, μαθητευόμενος του Da Vinci, ο οποίος άρχισε να εργάζεται με τον διάσημο ζωγράφο και στη συνέχεια σύναψε ερωτική σχέση μαζί του, σύμφωνα με μερικούς επιστήμονες.

Παράλληλα, ο Caprotti, γνωστός και ως Salai, πόζαρε και για άλλα έργα του Da Vinci πχ για δύο απεικονίσεις του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή αλλά και για έναν πίνακα με την ονομασία ''η ενσάρκωση του Αγγέλου''.

Υπάρχουν έντονες ομοιότητες ανάμεσα σε αυτά τα πορτρέτα και τη Mona Lisa, κυρίως στη μύτη και στο στόμα των προσώπων.

Οι περισσότεροι αναλυτές βέβαια, υποστηρίζουν ότι ο πίνακας του Da Vinci, απεικονίζει τη Lisa Gherardini, σύζυγο ενός πλούσιου Φλωρεντινού εμπόρου.

Μια ακόμα θεωρία, που μοιάζει λίγο ''εξωφρενική'', υποστηρίζει ότι ο Da Vinci, ζωγράφισε τη Mona Lisa,σαν μια ''μεταμφιεσμένη'' απεικόνιση του ίδιου!


ΠΗΓΗ:www.cosmo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...