Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

31/1/11

Ο μετεωρίτης ''HOBA'' ..

Ο μετωρίτης ''Hoba'' είναι ίσως ο πιο μεγάλος μετεωρίτης που έχει βρεθεί στη Γη (αποτελούμενος από ένα κομμάτι). 

Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1920 από τον ιδιοκτήτη της φάρμας ''Hoba west'' Jacob Hermanus κοντά στην περιοχή Otjozondjupa στη Namibia.

 Από τότε δεν έχει μετακινηθεί από εκεί. 

Πιστεύετε ότι έπεσε εκεί πριν από 80.000 χρόνια και είναι ένα μεταλλικό σώμα 2,7m με 2,7m χ 3 πόδια περίπου και το 1920 η μάζα του υπολογίστηκε στου 60 τόνους.

Στην προσπάθεια να ελεγχθεί ο βανδαλισμός, η κυβέρνηση της Ναμίμπια (έπειτα νοτιοδυτική Αφρική), δήλωσε το μετεωρίτη Hoba ως εθνικό μνημείο στις 15 Μαρτίου του 1955 με άδεια της κας. Ο. Scheel που ήταν ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος εκείνη τη στιγμή. 


Το 1985, η Rossing Uranium Ltd. έδωσε πόρους και κεφάλαια στην κυβέρνηση της Ναμίμπια για να παρέχει την πρόσθετη προστασία ενάντια στο βανδαλισμό.


Το 1987 ο  J. Engelbrecht, ο ιδιοκτήτης του δυτικού Hoba αγροκτήματος, έδωσε το μετεωρίτη και την περιοχή όπου βρίσκεται στο κράτος για «εκπαιδευτικούς» λόγους. Αργότερα εκείνο το έτος, η κυβέρνηση άνοιξε εκεί ένα κέντρο τουριστών. Ως συνέπεια, έπαψε ο βανδαλισμός του μετεωρίτη και επισκέπτεται τώρα από χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ:n.wikipedia.org
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ:www.oddpedia.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...