Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

25/1/11

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος μονοδάχτυλος δεινόσαυρος

Παλαιοντολόγοι έφεραν στο φως, στην Κίνα, το απολίθωμα ενός μικροσκοπικού δεινόσαυρου, σε μέγεθος περίπου ενός μεγάλου παπαγάλου, ο οποίος είχε μόνο ένα μεγάλο δάχτυλο με μυτερό νύχι σε κάθε ένα από τα δύο άνω άκρα του. 



Εκτιμάται ότι ήταν συγγενής του άγριου Τυραννόσαυρου (T.Rex) και είναι ο μόνος δεινόσαυρος με ένα δάχτυλο που έχει ποτέ βρεθεί. 

Οι κινέζοι ερευνητές, υπό τον Τσινγκ Χου του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας των Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σε συνεργασία με τον Μάικλ Πίτμαν από το Τμήμα Γεωεπιστημών του University College του Λονδίνου και τον Τζόνα Σουανιέρ από το Τμήμα Παλαιοντολογίας του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, παρουσίασαν το εύρημά τους στα "Πρακτικά" (PNAS) της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Ο μονοδάχτυλος δεινόσαυρος, που πήρε την επιστημονική ονομασία Linhenykus monodactylus, ανήκε στην κατηγορία των θηροπόδων δεινοσαύρων, που είχαν αρχικά πέντε και μετά τρία δάχτυλα σε κάθε χέρι (εξαίρεση ήταν ο Τυραννόσαυρος που είχε δύο).

 Ήσαν σαρκοφάγοι και από αυτούς αργότερα εξελίχτηκαν τα σημερινά πουλιά. Ο νέος δεινόσαυρος εκτιμάται ότι είχε μικρά δόντια, ύψος μικρότερο από ένα μέτρο και διέθετε σε κάθε χέρι ένα μόνο μεγάλο δάχτυλο με δυνατό νύχι, με το οποίο πιθανότατα έσκαβε σε φωλιές εντόμων για να βρει την τροφή του. 

Οι επιστήμονες θεωρούν τον Linhenykus monodactylus ένα εξελικτικό αξιοπερίεργο και δεν είναι βέβαιοι πώς και γιατί η εξέλιξη τον έκανε να χάσει στην πορεία τα άλλα του δάχτυλα, κάτι που είχε να κάνει με την φυσική επιλογή και την προσαρμογή του σε αυτήν. 

Το ασυνήθιστο μη πλήρες απολίθωμα (βρέθηκε μόνο ένα μέρος του σκελετού) ανακαλύφθηκε στην πόλη Λίνχε, κοντά στα σύνορα της Μογγολίας με την Κίνα, σε βράχια της ανώτερης Κρητιδικής περιόδου, που χρονολογούνται πριν από 84 - 75 εκατ. χρόνια.


ΠΗΓΗ: www.skai.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...