Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

27/1/11

Αγριόχορτο κατά καρκίνου του δέρματος

Αγριόχορτο που ανήκει στο γένος ευφορβία (ένα είδος μικρής γαλατσίδας) φάνηκε ότι αντιμετωπίζει εξαιρετικά μορφές του καρκίνου του δέρματος

Ενα κοινό ζιζάνιο που βρίσκουμε σε πολλούς κήπους και το οποίο χρησιμοποιείται επί αιώνες ως θεραπευτικό βότανο για την αντιμετώπιση των σπίλων αλλά και του άσθματος φαίνεται ότι μπορεί να θεραπεύσει διαφορετικές μορφές καρκίνου του δέρματος· εκτός από το μελάνωμα που αποτελεί την πιο επιθετική και «φονική» μορφή καρκίνου του δέρματος.

Το συγκεκριμένο αγριόχορτο ανήκει στο γένος ευφορβία (επιστημονική ονομασία Εuphorbia peplus) και πρόκειται για ένα είδος μικρής γαλατσίδας που απαντάται μερικές φορές ακόμη και στα ρείθρα των δρόμων.

 Οπως είδαν αυστραλοί επιστήμονες που το δοκίμασαν σε 36 ασθενείς με συνολικά 48 καρκινικές αλλοιώσεις του δέρματος (βασικοκυτταρικά καρκινώματα, ακανθοκυτταρικά καρκινώματα και επιδερμικά καρκινώματα), τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του εκχυλίσματος του φυτού ήταν εντυπωσιακά.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν είχαν ανταποκριθεί στις συμβατικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης για την αντιμετώπιση του καρκίνου τους, ενώ κάποιοι δεν ήταν καν σε θέση να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Στους εθελοντές εφαρμόστηκε θεραπεία με το εκχύλισμα του Εuphorbia peplus μία φορά την ημέρα επί τρεις συνεχόμενες ημέρες επάνω στο σημείο των καρκινικών αλλοιώσεων. 

Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, σύμφωνα με δημοσίευση αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Journal of Dermatology». Μόλις έναν μήνα μετά τη θεραπεία εξαφανίστηκαν 41 από τις 48 αλλοιώσεις. Οι ασθενείς που δεν θεραπεύθηκαν ακολούθησαν δεύτερο κύκλο θεραπείας με το αγριόχορτο.

Επειτα από 15 μήνες κατά μέσον όρο, στα δύο τρίτα των 36 ασθενών εμφανιζόταν πλήρης ύφεση της κατάστασης. Σε ό,τι αφορούσε τους τρεις τύπους καρκίνου του δέρματος που εξετάστηκαν η πλήρης απόκριση στη θεραπεία έφθανε το 75% στα επιδερμικά καρκινώματα, το 57% στα βασικοκυτταρικά καρκινώματα και το 50% στα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν λίγες παρενέργειες από τη θεραπεία. Μόνο το 14% των ασθενών ανέφερε ήπιο πόνο, ενώ μόνο σε μια περίπτωση εμφανίστηκε έντονος βραχυπρόθεσμος πόνος.

Οι ερευνητές από διαφορετικά ιατρικά ινστιτούτα στη Βρισβάνη της Αυστραλίας αποδίδουν τη θεραπευτική δράση του Εuphorbia peplus ενάντια στον καρκίνο του δέρματος στο δραστικό συστατικό ingenol mebutate που περιέχει και το οποίο έχει αποδειχθεί ότι εξολοθρεύει τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν η ουσία ingenol mebutate μπορεί να αποτελέσει μια νέα μη επεμβατική μορφή θεραπείας των δερματικών καρκίνων. Τονίζουν επίσης ότι το συγκεκριμένο αγριόχορτο δεν είναι κατάλληλο προς βρώση. 

Το 90% των καρκίνων του δέρματος οφείλεται σε έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και οι καρκινικές αλλοιώσεις εμφανίζονται συνήθως στα σημεία που εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως είναι το κεφάλι, ο σβέρκος, τα αφτιά και το επάνω μέρος της παλάμης.

Αναδημοσιευση Απο Βημα
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...