Εντοπίστηκε ναυάγιο, μεσοβυζαντινών χρόνων, στην περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων, από μέλη του κλιμακίου της...Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με αρχαιολόγους και τεχνικούς από το αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole.
''Πρόκειται για συγκέντρωση θραυσμένων κυρίως αμφορέων, που εντοπίζονται σε επικλινή βραχώδη πυθμένα σε βάθος από 17 μέχρι 42μέτρων. Το ναυάγιο τεκμηριώθηκε φωτογραφικά με ψηφιακές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για τη δημιουργία φωτομωσαϊκού, καθώς και με αντίστοιχη στερεοσκοπική ψηφιακή φωτογράφηση. Δειγματοληπτικά ανελκύστηκε ένας αμφορέας.
Από τα τοιχώματα του λήφθηκαν δείγματα για την ανίχνευση DNA του περιεχομένου του, στο Βιολογικό Εργαστήριο τουΠανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, με το οποίο συνεργάζεται η επιστημονική ομάδα.'' αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, την Τρίτη 02/11.
Σημειώνεται ότι το κλιμάκιο της Εφορείας, μαζί με τους αρχαιολόγους και τους τεχνικούς τουαμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, στο διάστημα 24 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου, πραγματοποίησαν υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή, με σκοπό τον εντοπισμό, την καταγραφή και την τεκμηρίωση αρχαίων ναυαγίων.
Η έρευνα εστιάστηκε σε προεπιλεγμένες περιοχές των νήσων Αλόννησος, Κυρά Παναγιά και Περιστέρακαι πραγματοποιήθηκε με συμβατικές καταδύσεις και χρήση ενός αυτόνομου υποβρυχίου οχήματος, εφοδιασμένου με πλευρικό ηχοβολιστή και βιντεοκάμερα υψηλής ανάλυσης.
Το όχημα αυτό, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά παγκοσμίως σε υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, αποτύπωσε τη βυθομετρία και κατέγραψε οπτικά και ηχοβολιστικά μία εκτενή περιοχή, εκτάσεως οκτώτετραγωνικών χιλιομέτρων, σε βάθη που κυμαίνονται μεταξύ 40μ. και 85μ. και είναι απρόσιτα με τις συμβατικές μεθόδους κατάδυσης.
ΠΗΓΗ: greek-radar
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου