Σας έχει συμβεί να χτυπήσει το τηλέφωνο σας και χωρίς να κοιτάξετε τον αριθμό στην οθόνη, να ξέρετε ποιος σας καλεί? Έχετε ποτέ σκεφτεί έναν δικό σας άνθρωπο ή κάποιον που έχετε καιρό να μιλήσετε μαζί του και στα επόμενα λεπτά αυτός να σας τηλεφωνήσει?
Ο Rupert Sheldrake είναι βρετανός βιολόγος γνωστός για τις "αιρετικές " του απόψεις γύρω από την επιστήμη. Συνεργάτης του Ινστιτούτου Νοητικών Επιστημών της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ο Sheldrake έγινε γνωστός για την θεωρία του περί "μορφικών πεδίων" ενώ "ταρακούνησε τα νερά " μέσα από τις πειραματικές του έρευνες για την τηλεπάθεια.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο pyles.tv και τον Γιάννη Μούτσο, ο Rupert Sheldrake μεταξύ άλλων μίλησε για την "τηλεφωνική τηλεπάθεια" - δηλαδή την ικανότητα κάποιων ανθρώπων να αντιλαμβάνονται ποιός τους καλεί στο τηλέφωνο πριν ακούσουν την φωνή του ή δουν το νούμερο στην οθόνη τους! Μήπως είστε κι εσείς ένας από αυτούς;
Το πείραμα για την τηλεφωνική τηλεπάθεια.
Rupert Sheldrake: "Κατά καιρούς άκουγα από πολλούς ανθρώπους να περιγράφουν την ίδια εμπειρία: τηλεφωνούν σε κάποιον φίλο ή γνωστό και εκείνος μόλις ακούσει την φωνή τους τους λέει "Περίεργο, μόλις τώρα σε σκεφτόμουν, χτύπησε το τηλέφωνο και ήσουν εσύ!" Έχουν γίνει δημοσκοπήσεις όπου το περισσότερο από το 80% των ανθρώπων έχουν παρόμοιες εμπειρίες.
Οι περισσότεροι επιστήμονες απαντούν αβασάνιστα "σύμπτωση". Μα πώς μπορούμε να γνωρίζουμε εαν πρόκειται για τυχαίο γεγονός και όχι για τηλεπάθεια, ενα δεν το εξετάσουμε? Έτσι αποφάσισα οτι έπρεπε να κάνουμε ειδικά πειράματα. Το μοντέλο που ακολουθούμε σε αυτά, είναι το ακόλουθο:
Ζητάμε από τον εθελοντή , που συμμετέχει στο πείραμα και υποστηρίζει οτι έχει "τηλεφωνικη τηλεπάθεια", να μας αναφέρει 4 άτομα, με τα οποία θεωρεί οτι επικοινωνεί τηλεπαθητικά. Συνήθως αυτά είναι φιλικά πρόσωπα ή μέλη της οικογένειας του. Μας δίνει λοιπόν τα 4 ονόματα. Εμείς επικοινωνούμε μαζί τους και τους ενημερώνουμε οτι κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη μία ώρα θα τους ειδοποιήσουμε να τηλεφωνήσουν στον φίλο τους- δηλαδή τον εθελοντή.
Την ίδια στιγμή κλείνουμε τον εθελοντή σε ένα δωμάτιο όπου υπάρχει μια συσκευή τηλεφώνου χωρίς αναγνώριση κλήσης. Έχουμε βεβαιωθεί ότι ο εθελοντής μας δεν έχει μαζί του κινητό τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Του εξηγούμε οτι την επόμενη μισή ώρα το τηλέφωνο θα χτυπήσει έξι φορές.
Στην άλλη άκρη της γραμμής θα είναι κάποιος από τους 4 φίλους του που μας έχει υποδείξει. Η σειρά που θα τηλεφωνήσουν είναι άγνωστη. Μπορεί κάποιος να καλέσει τρεις φορές συνέχεια π.χ. κι ένας άλλος καθόλου. Αυτό που του ζητάμε είναι μόλις ακούσει τον χτύπο του τηλεφώνου να μας πει ποιος νομίζει οτι τον καλεί. Στην συνέχεια μελετάμε τις απαντήσεις του και αφού αποκλείσουμε την περίπτωση της τυχαίας επιλογής με τον νόμο των πιθανοτήτων, καταλήγουμε στα συμπεράσματα μας. "
"Εννοείται οτι έχουμε αποκλείσει κάθε περίπτωση να καταφέρει ο εθελοντής να μας εξαπατήσει. Αυτό αποκλείεται! Οι άνθρωποι που πραγματοποιούν τις κλήσεις βρίσκονται πολύ μακριά. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γνωρίζει ο συνομιλήτης την σειρά που θα τηλεφωνήσουν , διότι επιλέγεται τυχαία με κλήρωση. Δεν υπάρχει τρόπος που θα μπορούσε να τους δει, να τους ακούσει ή να τους μιλήσει χρησιμοποιώντας τις γνωστές ανθρώπινες αισθήσεις του.
Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε ο εθελοντής να ξέρει ποιος τον καλεί στο τηλέφωνο είναι η τηλεπάθεια. Εφόσων λοιπόν τα αποτελέσματα υπερβαίνουν τον νόμο των πιθανοτήτων τότε το άτομο είναι τηλεπαθητικό. Οι σωστές προβλέψεις του ξεπερνούν τον παράγοντα τύχη, άρα τα αποτελέσματά του είναι θετικά και έχουν στατιστική σημασία."
"Δεν κάνω ισχυρισμούς! Μελετάω πειραματικά τα "ανεξήγητα φαινόμενα".
Rupert Sheldrake: " Έχω κάνει πάνω από 1000 πειράματα σχετικά με τη τηλεφωνική τηλεπάθεια. Έχουμε εξετάσει πάνω από 60 ανθρώπους, που οι περισσότεροι από αυτούς παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα αφού πέτυχαν παραπάνω από το ποσοστό τύχης. Δημοσίευσα τα αποτελέσματα στις επιστημονικές επιθεωρήσεις και πριν από λίγα χρόνια κάναμε το πείραμα της τηλεπάθειας live για την τηλεόραση .
Δεν κάνω ισχυρισμούς για τα "ανεξήγητα" φαινόμενα. Τα μελετώ. Πολλοί άνθρωποι λένε οτι έχουν εμπειρίες τηλεπάθειας. Άλλοι τόσοι πιστεύουν οτι τα σκυλιά τους είναι τηλεπαθητικά. Επομένως ποια είναι η σωστή επιστημονική συμπεριφορά;
Κάποιοι από τους συναδέλφους θεωρούν επιστημονική συμπεριφορά να υποκρίνονται , ότι αυτό δεν συμβαίνει. Δεν θεωρούν οτι είναι επιστήμη αλλά ένα είδος δογματισμού. Θα μου επιτρέψουν εγώ να πιστεύω οτι η σωστή επιστημονική συμπεριφορά είναι η μελέτη και η έρευνα."
ΠΗΓΗ: www.pyles.tv
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου