Τα αποξηραμένα φρούτα μας προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και το μεταβολισμό μας, καθώς και πληθώρα βιοενεργών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μας.
Τα αποξηραμένα φρούτα:
Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες αποτελούν από τους πιο σίγουρους και αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα. Αποξηραμένα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα, οι χουρμάδες και τα σύκα μας παρέχουν σημαντικότατη ποσότητα φυτικών ινών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εξομάλυνση της εντερικής λειτουργίας.
Μας εφοδιάζουν με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή, που είναι τα συστατικά των φρούτων και των λαχανικών που τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα. Εκτός από τις βιταμίνες, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν και σημαντικές ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως σίδηρο, χαλκό, σελήνιο και κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, την προσοχή των επιστημόνων έχει τραβήξει και η υψηλή περιεκτικότητα των αποξηραμένων φρούτων σε φλαβονοειδή, μία ομάδα ιδιαίτερα ισχυρών αντιοξειδωτικών ενώσεων.
Αποτελούν ιδανική επιλογή για σνακ. Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν άριστη επιλογή ενδιαμέσου γεύματος καθώς μας προσφέρουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών χωρίς να μας «φορτώνουν» με πολλές θερμίδες. Επιπλέον, λόγω της γλυκιάς γεύσης τους, φαίνεται ότι ικανοποιούν την όρεξη για γλυκό.
Τα αποξηραμένα φρούτα:
Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες αποτελούν από τους πιο σίγουρους και αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα. Αποξηραμένα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα, οι χουρμάδες και τα σύκα μας παρέχουν σημαντικότατη ποσότητα φυτικών ινών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εξομάλυνση της εντερικής λειτουργίας.
Μας εφοδιάζουν με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή, που είναι τα συστατικά των φρούτων και των λαχανικών που τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα. Εκτός από τις βιταμίνες, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν και σημαντικές ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως σίδηρο, χαλκό, σελήνιο και κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, την προσοχή των επιστημόνων έχει τραβήξει και η υψηλή περιεκτικότητα των αποξηραμένων φρούτων σε φλαβονοειδή, μία ομάδα ιδιαίτερα ισχυρών αντιοξειδωτικών ενώσεων.
Αποτελούν ιδανική επιλογή για σνακ. Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν άριστη επιλογή ενδιαμέσου γεύματος καθώς μας προσφέρουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών χωρίς να μας «φορτώνουν» με πολλές θερμίδες. Επιπλέον, λόγω της γλυκιάς γεύσης τους, φαίνεται ότι ικανοποιούν την όρεξη για γλυκό.
Πωλ Φαρατζιάν MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr
www.nutrimed.gr
ΠΗΓΗ: markos.tv
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου