Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

7/11/10

Τα παιδιά του «δότη 150»

Ο «δότης 150», κατά κόσµον  Τζέφρι Χάρισον, µε την 23χρονη  κόρη του Ράιαν
Ψηλός, γαλανοµάτης, φοιτητής φιλοσοφίας, αθλητικός τύπος, µε κλίση στον χορό και τη µουσική. 

Το γενετικό προφίλ του «δότη 150» ήταν τέλειο. Γι’ αυτό άλλωστε τον επέλεξαν δεκάδες γυναίκες στην Αµερική. Μερικά χρόνια αργότερα,
τα παιδιά που θα γεννιόντουσαν από το σπέρµα του έµελλε να συναντηθούν και να γνωρίσουν τον βιολογικόπατέρα τους. 



Η 20χρονη Τζοέλεν Μαρς είναι αριστούχος φοιτήτρια και µία εκ των πολλών παιδιών του «δότη 150». Μεγάλωσε µε δύο µαµάδες – τη βιολογική και τη λεσβία σύντροφό της – και δεν έχει κανένα απολύτως πρόβληµα µε αυτό. Γνώριζε από πολύ µικρή την αλήθεια και είναι περήφανη για την οικογένειά της. Αν και χαµηλών τόνων, από µικρή είχε την τάση να συµπεριφέρεται σαν µικρός κατάσκοπος. 



Ισως αυτό να την ώθησε και στην αναζήτηση του βιολογικού της πατέρα πριν από πέντε χρόνια. Σερφάροντας στο Ιντερνετ, η Τζοέλεν ανακάλυψε την ιστοσελίδα Donor Siblings Registry, η οποία βοηθάει ετεροθαλή αδέλφια από δότη σπέρµατος να έρθουν σε επαφή, ακόµη και να γνωρίσουν τον πατέρα τους. 




Λίγες µέρες µετά, η Τζοέλεν επικοινώνησε µε την Ντανιέλ Παγκάνο, που επίσης γνώριζε ότι ήταν παιδί του «δότη 150» από την τράπεζα σπέρµατος Cryobank, στην Καλιφόρνια. Λίγο αργότερα ξεφύτρωσαν και άλλα _ και άλλα… _ αδέλφια, έως ότου έκανε την εµφάνισή του και ο ίδιος ο πατέρας, ο Τζέφρι Χάρισον. Συνολικά, εµφανίστηκαν 14 παιδιά του· πιθανότατα να υπάρχουν περισσότερα. 


Με ενθουσιασµό θυµάται την πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή µε τα βιολογικά του παιδιά. «Είναι καταπληκτικό. Ξαφνικά στέκονται απέναντί σου όλοι αυτοί οι ενήλικοι, τα παιδιά σου, τα οποία ουδέποτε έχεις δει και όλα σε κοιτάζουν στα µάτια. Δεν µπορούσα να πιστέψω ότι µου συµβαίνει. Αγαπώ τα παιδιά», λέει . 


Από καλή «ράτσα». Ο Χάρισον έδινε σπέρµα ακόµη και τέσσερις φορές την εβδοµάδα, για οκτώ χρόνια. Ετσι ζούσε. 


Εφερε τον κωδικό 150 και ήταν πολύ δηµοφιλής. Οι «Τάιµς» παρατηρούν πως ο Χάρισον είναι – κατά το κοινώς λεγόµενο – από καλό τζάκι. Ο παππούς του ήταν ένας εκ των συµβούλων στην κυβέρνηση του Φρανκλίνου Ρούσβελτ και ο αδελφός του γνωστός σκηνογράφος όπερας. Ο ίδιος είναι απόφοιτος κορυφαίου αµερικανικού πανεπιστηµίου. 




Πέρα όµως από το πλούσιο βιογραφικό του, στην καθηµερινή του ζωή είναι ένας αντισυµβατικός τύπος. Ζει σ’ ένα τροχόσπιτο στην Καλιφόρνια µαζί µε τους τέσσερις σκύλους του. Οι τράπεζες σπέρµατος στην Αµερική λειτουργούν σαν γραφεία γνωριµιών: το προφίλ του δότη συγκρίνεται µε διασηµότητες.




 Για κάθε δωρεά οι δότες αµείβονται και καθώς έχουν το δικαίωµα να προσφέρουν το σπέρµα τους χωρίς περιορισµό, µπορούν να αποκοµίσουν ένα καλό εισόδηµα. Στη Βρετανία, πάλι, οι δότες παίρνουν µόνο µια αποζηµίωση, της τάξεως των 300 ευρώ, για τον χρόνο που αφιερώνουν και έχουν το δικαίωµα να προσφέρουν το σπέρµα τους έως 10 φορές. 


Η ιδρύτρια του Donor Siblings Registry, η Γουέντι Κράµερ, αποκαλύπτει στους «Τάιµς» την περίπτωση δότη που το σπέρµα του χρησιµοποιήθηκε επιτυχώς 125 φορές! Αυτός ήταν µάλιστα ο φόβος και ο τρόµος της 22χρονης κόρης του Χάρισον, της Ρέισελ Λόνγκεστ, που λέει χαρακτηριστικά ότι είχε πιο πολλές πιθανότητες να κάνει σχέση µε κάποιον ετεροθαλή αδελφό της παρά να κερδίσει το ΛΟΤΤΟ. 




«Μεγάλωσα µε την παρανοϊκή σκέψη ότι ο τύπος µε τον οποίο θα έβγαινα ραντεβού µπορεί να ήταν αδελφός µου, ξάδελφος ή θείος!». Εβγαινε λοιπόν µε άντρες άλλης εθνικότητας, και σήµερα είναι αρραβωνιασµένη µε έναν άνδρα από το Μπελίζε (πρώην Βρετανική Ονδούρα). 




Το νοµοθετικό πλαίσιο που καλύπτει αυτές τις επιχειρήσεις είναι µάλλον ασαφές. «Δεν υπάρχουν νόµοι», αποκαλύπτει στους «Τάιµς» η Κράµερ. «Δουλειά των τραπεζών σπέρµατος είναι να βοηθούν τις γυναίκες να µείνουν έγκυοι και να προστατεύουν την ανωνυµία των δοτών. Με αυτόν τον τρόπο βγάζουν πολλά χρήµατα», προσθέτει. 



Από το 2000 που λειτουργεί η ιστοσελίδα Donor Siblings Registry, 7.800 άνθρωποι έχουν βρει τα ετεροθαλή αδέλφια τους – σε κάποιες περιπτώσεις και τους δότες. «Αυτά τα παιδιά γεννιούνται σε περιβάλλοντα όπου η αλήθεια είναι αδύνατο να µην αποκαλυφθεί – ανύπαντρες µητέρες ή λεσβίες. Κάποια στιγµή λοιπόν µεγαλώνουν και τους δηµιουργούνται ερωτηµατικά», λέει η Κράµερ εξηγώντας γιατί οι υπηρεσίες της έχουν ολοένα και µεγαλύτερη ζήτηση. 



Ισχυροί δεσµοί. Τα παιδιά του Χάρισον πάντως δείχνουν πολύ ευτυχισµένα µε τη νέα, µεγάλη και πολύ µοντέρνα οικογένειά τους. Η οικειότητα ήρθε χωρίς να το καταλάβουν και πολύ γρήγορα ανέπτυξαν ισχυρό δεσµό. Είναι αδέλφια και οι οµοιότητες ανάµεσά τους το µαρτυρούν. 



Ο Καλιφορνέζος µε το πλούσιο βιογραφικό και την καλή καταγωγή, για πολλά χρόνια έβγαζε τα προς το ζην δίνονταςσπέρµα ακόµη και τέσσερις φορές την εβδοµάδα! 


Ενδιαφέρον από το Χόλιγουντ
Η ιστορία του «δότη 150» κέντρισε το ενδιαφέρον σκηνοθετών και παραγωγών του Χόλιγουντ, που έχουν ήδη γυρίσει τρεις ταινίες µε θέµα την προσωπική ανάγκη καθενός να γνωρίζει τη γενεαλογική κληρονοµιά του. 



«Ηµουν τυχερή που οι γονείς µου ήταν πάντα ειλικρινείς µαζί µου. Οταν οι γονείς αποκρύπτουν την αλήθεια από το παιδί τους, ενδέχεται να καταστρέψουν και τη µεταξύ τους σχέση, αλλά και το ίδιο το παιδί», υποστηρίζει η 23χρονη Ράιαν ΜακΚουίλτον, από τα µεγαλύτερα τέκνα του Χάρισον. 


Αντίθετα, οι ετερόφυλοι γονείς της Ντανιέλ Παγκάνο τής αποκάλυψαν όταν έφθασε στην εφηβεία πως ο βιολογικός της πατέρας ήταν άλλος. Ολοι, ακόµη και η ίδια, βλέπουν στον χαρακτήρα της τα σηµάδια που της έχει αφήσει αυτή η ιστορία. Η Τζοέλεν φαίνεται η πιο κατασταλαγµένη. «Οι µαµάδες µου έκαναν ό,τι καλύτερο µπορούσαν. Αυτές είναι οι γονείς µου. Η σχέση µου µε τον Τζέφρι είναι διαφορετική.




 Δεν µε µεγάλωσε, αλλά µου έδωσε την ευκαιρία να έρθω στον κόσµο. Ηταν πρόθυµος να µε συναντήσει και να απαντήσει στα ερωτήµατά µου. Είµαι ευτυχής για ό,τι έχει κάνει. Δεν θα µπορούσα να του ζητήσω τίποτα άλλο», λέει. 


ΠΗΓΗ:.tanea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...