Εφαρμόστηκε στα τελευταία στάδια του πολέμου του ειρηνικού,
λίγο πριν την τελική ιαπωνική συνθηκολόγηση. Ήταν επιθέσεις αυτοκτονίας των Ιαπώνων πιλότων ενάντια στα αμερικανικά πλοία και αεροπλανοφόρα. Μια τακτική η οποία στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον κώδικα των σαμουράι (samurai).
ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΤΩΝ ΚΑΜΙΚΑΖΙ
Οι Ιάπωνες τεχνικοί κατασκεύασαν ένα καθαρά εξειδικευμένο αεροπλάνο αυτοκτονίας: το Γιοκοσούκα Όκα (Yokosuka Ohka) που στα ελληνικά σημαίνει άνθος κερασιάς. Αυτό το περίεργο αεροπλάνο, που το σχήμα του θύμιζε τορπίλη με φτερά, ήταν εφοδιασμένο με ενάμιση τόνο εκρηκτικά και το Cockpit (θάλαμος διακυβέρνησης) βρισκόταν αρκετά πίσω στην άτρακτο για την εξισορρόπηση του κέντρου βάρους.
Προωθούταν από ένα πυραυλοκινητήρα ώσης 700 περίπου κιλών. Ήταν ένα παρασιτικό αεροπλάνο, που δεν μπορούσε το ίδιο να απογειωθεί, αλλά το εξαπέλυε ένα μεγαλύτερο μητρικό αεροπλάνο. Ανέπτυσσε ταχύτητες της τάξεως των 650-900χλμ την ώρα σε βύθιση, αρκετά κοντά στο φάσμα της ταχύτητας του ήχου, και ήταν πιο δύσκολο να αναχαιτιστεί. Ήταν πιο επικίνδυνα για τον πιλότο των Yokosuka Ohka παρά για τους Αμερικανούς. Η αιτία ήταν τα πολύ δύσκολα έως επικίνδυνα πτητικά του χαρακτηριστικά.
Η ΤΑΚΤΙΚΗ
Οταν το Γιοκοσούκα Οκα εξαπολυόταν απο τα αεροπλάνα-μεταφορείς ,κατευθύνονταν προς τον στόχο. Το ύψος πτήσης ανέρχονταν περίπου στα 10000 πόδια.
Στα 4 με 5 μίλια πριν τον στόχο βυθιζόταν με πλήρη στοιχειά του κινητήρα, για μέγιστη ταχύτητα, για να αποφύγει το αντιαεροπορικό μπαράζ από το αεροπλανοφόρο και τα πλοία συνοδείας.
Ένα χιλιόμετρο πριν τον στόχο το αεροπλάνο οριζοντιωνόταν και με μέγιστη ταχύτητα από το ύψος τον κυμάτων χτυπούσε τον στόχο του. Το αντιαεροπορικό μπαράζ ήταν τόσο πυκνό που συνήθως το αεροπλάνο ανατιναζόταν ακόμη και ένα χιλιόμετρο μακριά από τον στόχο.
Όταν όμως κατόρθωνε να βρει στόχο το αντίπαλο πλοίο βυθίζονταν περνώντας στο θάνατο σχεδόν όλο το πλήρωμα. Ειδικά στις περιπτώσεις που το αεροπλάνο χτύπαγε την αποθήκη πυρομαχικών του πλοίου. Σε μια μονό περίπτωση στης 19 Μαρτίου 1945 η βύθιση του αεροπλανοφόρου Franklin παρέσυρε στον θάνατο 800 Αμερικανούς ναύτες.
ΤΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ
Πριν την αναχώρηση ο πιλότος έκανε μπάνιο, φορούσε καθαρή φόρμα πτήσης και έδενε στο μέτωπο του το χασαμάκι (hasamaki). Ένα άσπρο ύφασμα που συμβολίζει το αγνό πνεύμα θυσίας υπέρ της Ιαπωνίας. Προσευχόταν στο Θεό και έπαιρνε μαζί του το σπαθί των σαμουράι. Έβαζε τότε μπροστά τον κινητήρα του αεροπλάνου και απογειωνότανε προς τον θάνατο.Συνολικά 4615 καμικάζι ηλικίας 20-25 χρονών θυσιαστήκαν υπέρ της τιμής της Ιαπωνίας.
ΠΗΓΗ: troktikaras
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου