Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

21/10/10

Ανακάλυψε ''θησαυρό'' μέσα στο δάσος! Βρήκε «λευκή τρούφα»

Ο εκπαιδευμένος σκύλος τον οδήγησε στο «διαμάντι της κουζίνας» που πωλείται έως 6.000 ευρώ το κιλό!


 Ένα από τα πιο δυσεύρετα και πανάκριβα μανιτάρια, τη λεγόμενη «λευκή τρούφα», ανακάλυψε στις πλαγιές των βουνών της Δυτικής Μακεδονίας ο μανιταροσυλλέκτης Γιώργος Σέτκος.


Ο πρόεδρος του Συλλόγου...
Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας από την Καστοριά, οδηγήθηκε στον σπάνιο θησαυρό της φύσης με τη βοήθεια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, που αγόρασε από την Ιταλία. Όπως δήλωσε ασχολείται βασικά με τα επίγεια μανιτάρια, αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια έχει επικεντρωθεί στη συλλογή υπόγειων μανιταριών. 


Πριν από δύο εβδομάδες είχε πάει με τον σκύλο του για μανιτάρια. «Ξαφνικά είδα τον σκύλο να σκάβει ανήσυχος το έδαφος και κατάλαβα ότι ψάχνει κάτι σημαντικό. Πραγματικά με εξέπληξε ευχάριστα όταν τον είδα να βγάζει έξι κομμάτια λευκού μανιταριού», περιγράφει στον «Π». Παρατηρώντας πιο προσεκτικά διαπίστωσε ότι πρόκειται για την σπάνια «λευκή τρούφα», γεγονός που πιστοποιήθηκε αργότερα από τον επιστημονικό συνεργάτη του συλλόγου μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κωνσταντινίδη. 


Ο Γ. Σέτκος δήλωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται «λευκή τρούφα» στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι η «Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα παγκοσμίως που βρέθηκε ο σπάνιος αυτός υπόγειος μύκητας». Βεβαίως, δεν μας αποκάλυψε σε ποια ακριβώς περιοχή βρέθηκε αυτό το «διαμάντι της κουζίνας», όπως αποκαλείται, καθώς δήλωσε ότι «είναι επαγγελματικό μυστικό» και «δεν μπορώ να το αποκαλύψω για ευνόητους λόγους».


Η «λευκή τρούφα» είναι μεγάλης εμπορικής αξίας, καθώς ένα κιλό πωλείται από 3.000 έως 6.000 ευρώ. «Ειδικά όταν η «λευκή τρούφα» ξεπερνά σε βάρος το μισό κιλό και είναι άριστης ποιότητας τότε η τιμή της είναι σαν το χρηματιστήριο. Το σπάνιο αυτό μανιτάρι βγαίνει σε δημοπρασία», δήλωσε ο Γ. Σέτκος. 


Ο ίδιος ανακάλυψε έξι κομμάτια λευκής τρούφας, συνολικού βάρους 280 γραμμαρίων, αλλά βεβαίως δεν τα πούλησε. «Το ένα μεγάλο κομμάτι το απολαύσαμε σε μία ωραία βραδιά σε ταβέρνα των Γρεβενών μαζί με φίλους μανιταρόφιλους από την Κύπρο, ενώ τα υπόλοιπα κομμάτια τα κράτησα για την εκπαίδευση των σκυλιών μου».


Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας, είχε δύο σκυλιά και πήρε και ένα τρίτο από την Ιταλία. 


Είναι πεπεισμένος ότι στην ίδια περιοχή θα ανακαλύψει κι άλλες λευκές τρούφες, καθώς όπως είπε «η καρποφορία αυτού του σπάνιου μύκητα γίνεται την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου». 


Επόμενος στόχος, όπως είπε, «είναι να βρούμε και μαύρη τρούφα, κυρίως την λεγόμενη ?μελανόσπορούμ? που είναι σπάνια», αλλά εκτιμά ότι υπάρχει στις δασώδεις πλαγιές της Δυτικής Μακεδονίας.


Πηγή: e-ptolemeos.gr
http://24gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...