Οι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το ποια πλανητικά συστήματα είναι εκτός απο ευαίσθητα σε αλλαγές του κλίματος, αλλά και ποιά το επηρεάζουν τόσο σημαντικά που δεν μπορούν να αγνοηθούν....
Εκτός του διοξειδίου του άνθρακα που συντελεί στην πλανητική κλιματική αλλαγή η Ακαδημία Επιστημών, ανακοίνωσε ποιά πολύπλοκα συστηματα επηρεάζουν ή και επηρεάζονται από τις αλλαγές. Μπορεί η κατανόηση αυτών των οικοσυστημάτων να είναι δουλειά της επιστήμης, αλλά η διαταραχή αυτών θα σήμαινε επικές καταστροφές και δεν μπορούμε να τα αγνοούμε.
Το Τροπικό Δάσος του Αμαζονίου
Ως ένας πνεύμονας της Γης, η αντικατάσταση της ζούγκλας του Αμαζονιου με σαβάνα ή και με δάσος ακόμα θα επιταχύνει δραματικά την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η αποψίλωση των δασών σε συνδυασμό με την ξηρή περίοδο αφήνει τα δάση ευάλωτα στη φωτιά. "Ο μαρασμός των δασών του Αμαζονίου την Ανατολή του 21ο αιώνα, απέχει πολύ από το αναπόφευκτο, αλλά παραμένει μια ξεχωριστή και πραγματική απειλή" συμφωνούν οι επιστήμονες .
Η έρημος του Τσαντ.
10.000 τετραγωνικό μίλια είναι η Σαχάρα του Τσαντ. Απο εκεί 700.000 τόνοι σκόνης φεύγουν στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.Ενα ταξίδι σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα την απόκρυψη του ήλιου και τη μείωση των θερμοκρασιών σε ορισμένες περιοχές, και προκαλώντας βροχή και την αύξηση της θερμοκρασίας σε άλλους.Αυτή η σκόνη επηρεάζει και του Ατλαντικού τα οικοσυστήματα, καθώς και τους κοραλλιογενείς ύφαλους της Καραϊβικής και του Αμαζονίου. Πλήρως τα αποτελέσματά της δεν είναι γνωστά ακόμα . Μικρές αλλαγές της θερμοκρασίας "μπορεί να μεταβάλλουν ριζικά τη συμπεριφορά της και αρα την ισορροπία".
Του Βυθού το Μεθάνιο
Μεταξύ 700 τρισεκατομμύρια και 10.000 τρισεκατομμύρια τόνους ένυδρου μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, είναι παγιδευμένοι στον πυθμένα σε ιζήματα, όπου έχουν συσσωρευτεί εκεί για εκατομμύρια χρόνια. Σε περίπτωση που θερμνθεί ο πλανήτης κατά 5,4 βαθμούς , σαφώς εντός των ορίων του πλανήτη, τότε θα μπορούσε να ελευθερωθεί ένα μικρό αλλά σημαντικό μέρος των αερίων.Ετσι θα αυξήσει την πλανητική θερμοκρασία για όσο θα έκανε η γη απο μόνη της σε 10.000 χρόνια.
Οι Μουσώνες της Νοτιας Ασίας
Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τις τακτικες βροχές των μουσώνων να τραφουν απο τις καλλιεργειες τους. Η Βροχόπτωση απελευθερώνει θερμότητα, τροφοδοτώντας τους άνεμους που τραβούν περισσότερη υγρασία από τη θάλασσα, που παράγει περισσότερες βροχοπτώσεις.Μια αύξηση της θερμοκρασίας θα λειτουργούσε σαν διακόπτης. Θα σταματούσε τους Μουσώνες μετατρέποντας τις περιοχές σε έρημο.
ΠΗΓΗ: http://paratolmo
Σελίδες
ΕτικΕτες
Αθλητικά
Ανέκδοτα
Αστεία κείμενα
Βιογραφίες cin
Βιογραφίες mus
Γενικά
Γιατι;
Γυναίκα
Διάγορα video mus
Διατροφή
Διάφορα cin.
Διάφορα Video
Επιστήμη
Ιατρική-Υγεία
Ιστορία του/της
Μορφές
Ξέρατε ότι...
Παιδί
Παράξενα
Περίεργα Τοπία
Περίεργοι άνθρωποι
Σεξ Σχέσεις
Σπαζοκεφαλιές
Τεχνολογία
ΤΧΤ με νόημα
Φράσεις και Προέλευση
Φρέσκα
Χριστούγεννα
Funny Photo
Funny Video
Photo με νόημα
Quiz
Video με νόημα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου