Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

25/10/10

Από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες "χάθηκαν" οι κάτοικοι της Πομπηίας

Στην έντονη θερμότητα της λάβας και όχι στον πνιγμό οφείλεται ο θάνατος των κατοίκων της Πομπηίας πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, όταν εξερράγη ο Βεζούβιος.



Σε αντίθεση με ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα,
τα θύματα δεν υπέφεραν από την παρατεταμένη ασφυξία, αλλά πέθαναν ακαριαία από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, επισημαίνουν οι ερευνητές.



"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η έκθεση σε τουλάχιστον 250C καυτή λάβα, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την ατμόσφαιρα, ήταν επαρκής για να προκαλέσει ακαριαίο θάνατο, ακόμη και αν οι άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο στο εσωτερικό των κτιρίων", αναφέρουν.



Οι επισκέπτες στα αρχαία μνημεία έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τα γύψινα εκμαγεία των παραμορφωμένων σωμάτων τη στιγμή κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους. Ακόμα και τώρα παραμένουν προσκολλημένοι ο ένας στον άλλο.



Υπενθυμίζεται πως το 63 μ.Χ. έγινε ένας σφοδρότατος σεισμός, που συντάραξε την πόλη. Ωστόσο, ο σεισμός αυτός δεν ήταν παρά το προμήνυμα για την ολοσχερή καταστροφή της.



Λίγα χρόνια αργότερα, στις 14 Αυγούστου του 79 μ.Χ., μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από λάβα, με θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 600 βαθμούς κελσίου, στάχτη και φωτιά έθαψε για πάντα.



Μεγάλες εκρήξεις, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και θανάτους πολλών ανθρώπων, σημειώθηκαν το 1794, το 1872 και το 1906.



Παρά τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι, η περιοχή γύρω από το Βεζούβιο είναι πυκνά κατοικημένη, γιατί το ηφαιστειογενές έδαφος του βουνού είναι εξαιρετικά εύφορο.


ΠΗΓΗ:  cosmo.gr,,,,,,mystikos-planitis
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...