Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

10/10/10

Τι προκαλεί τα γκρίζα μαλλιά ;

aspra-mallia_400
Μύθοι και πραγματικότητα

Η «κατάρα των γκρίζων μαλλιών» οφείλεται κατά κύριο λόγο στα γονίδια που διαθέτει κάθε οργανισμός και όχι στον τρόπο διαβίωσης, στη διατροφή που ακολουθούμε ή στο.... στρες που έχουμε για τα διάφορα προβλήματα της καθημερινότητας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη που εκπονήθηκε από τους ερευνητές της εταιρείας Unilever. 

Οι επιστήμονες για να καταλήξουν στο άκρως ενδιαφέρον συμπέρασμά τους μελέτησαν 200 ζεύγη ομοζυγωτών και ετεροζυγωτών διδύμων (οι πρώτοι είναι αυτοί που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό και οι ετεροζυγωτοί έχουν γενετικές ομοιότητες ανάλογες με αυτές που θα είχαν αν ήταν απλώς αδέλφια). Οι εθελόντριες που έλαβαν μέρος στη μελέτη είχαν ηλικία από 59 έως 81 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ελάχιστες διαφορές στο «γκριζάρισμα» των μαλλιών των ομοζυγωτών διδύμων, αυτών, δηλαδή, που έχουν τα ίδια γονίδια.

Ταυτόχρονα, όμως, κατέγραψαν σημαντικές διαφορές στο πόσο είχαν ασπρίσει τα μαλλιά των ετεροζυγωτών διδύμων, γεγονός που αποδίδεται στη διαφορετική τους γενετική δομή.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο PloS One, υποδεικνύει ότι και η αρχή της απώλειας των μαλλιών συνδέεται, κατά κύριο λόγο, με γενετικούς παράγοντες και, κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η λέπτυνση της τρίχας και η απώλεια τριχών στην κορυφή του κεφαλιού μπορεί να εξαρτάται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως εξάλλου και από τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε.


Γιατί ασπρίζουμε

Οσον αφορά το άσπρισμα των μαλλιών, ο συντονιστής της ερευνητικής ομάδας δρ Ντέιβιντ Γκαν επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν προταθεί από την επιστημονική κοινότητα πολλές θεωρίες σε μια προσπάθεια ερμηνείας των διαφορετικών ρυθμών με τους οποίους ασπρίζουν τα μαλλιά. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ειδικών, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις για να στηρίξουν κάποια από τις θεωρίες αυτές.

«Η πρόσφατη έρευνα μας επιτρέπει να ρίξουμε μία ματιά στα αίτια που κάνει τα μαλλιά κάποιων γυναικών να ασπρίζουν πιο γρήγορα απ’ ό, τι άλλων. Οπως φαίνεται, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν είναι εξίσου σημαντικοί όπως πιστεύαμε κάποτε. Οσο στρες κι αν έχει η ζωή μιας γυναίκας, δεν αρκεί για να ασπρίσουν τα μαλλιά της».

Η Νίνα Γκόαντ, της Βρετανικής Εταιρείας Δερματολόγων, επισημαίνει ότι τα μαλλιά των περισσότερων ανθρώπων ασπρίζουν εξαιτίας γενετικών παραγόντων, αλλά υπάρχουν κι εξαιρέσεις.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο δρ Ντέιβιντ Φίσερ του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ντάνα Φάρμπερ, η έκθεση σε κάποιους χημικούς παράγοντες ενδεχομένως να διαδραματίζει κάποιο ρόλο. Πάντως, ερευνητές από τη Γερμανία και τη Βρετανία δοκιμάζουν να αποκαταστήσουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών χρησιμοποιώντας ένα μόριο που διεγείρει την παραγωγή μελανίνης.

ΠΗΓΗ:  greek-radar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...