Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

30/10/10

Η γυμναστική της ψυχής

Στα τέλη του 1862, ο Δρ Guillaume Duchenne τελειώνει το έργο του "Ο μηχανισμός της ανθρώπινης φυσιολογίας, ηλεκτρο-φυσιολογική ανάλυση της έκφρασης των παθών". 



Το βιβλίο του περιλαμβάνει φωτογραφίες και παρατηρήσεις απο πειραματα που έκανε με μια δημιουργία του, μια μπαταρία ψευδαργύρου και ένα ζευγάρι ηλεκτροδίων με συσπάσεις που προκαλούσε σε ασθενείς με νευρομυϊκά προβλήματα . Κύριο αντικείμενο της έρευνάς του ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος στα γραπτά του αναφέρεται απλώς ως "ο παλιός".


 Σε φωτογραφίες, ο "παλιός" περιβάλλεται από ηλεκτρόδια και με τις πιο παράξενες γκριμάτσες. Το γεγονός ότι πάσχει σχεδόν απο πλήρη έλλειψη ευαισθησίας στους μυς του προσώπου, τον καθιστά ένα ιδανικό πέδιο για τις έρευνες που κάνει για τη δυστροφία. Ο γιατρός πραγματοποιεί ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ, και ο φωτογράφος καταγράφει κάθε κίνηση του προσώπου του. 


Εξάλλου πίστευε οτι οι εκφράσεις του προσώπου συνδέονται άμεσα με την ψυχή του ανθρώπου. Και ηταν πεπεισμένος ότι οι εκφράσεις του ανθρώπινου προσώπου είναι η πύλη για την ψυχή του ανθρώπου.



Συνολικά εργάστηκε πάνω σε 6 ανθρώπους, δίνοντας το πρώτο κείμενο νευροφυσιολογίας και καθιέρωσε ένα ορόσημο στην ιστορία της κλινικής ιατρικής φωτογραφίας.


 Προσπαθώντας να βρει ποιός είναι ο μηχανισμός με τον οποίο ενεργοποιείται ο μυς, για να συνθέσει μια κίνηση κατέληξε οτι, τα συναισθήματα εκφράζονται και μυικα αλλά διαφορετικά ανάλογα με την περίπτωση. 


Σημείωσε ότι ενα ψεύτικο χαμόγελο σε σχέση με ενα ειλικρινή διαφοροποιείται μυικα: ενώ ένα ψεύτικο χαμόγελο ενεργοποιεί μόνο τους μυς του στόματος, το ειλικρινή χαμόγελο ενεργοποιεί και τους μυς των ματιών. 


Ετσι ο εκκεντρικός για τις δραστηριότητές του με την μηχανή για "κράμπες", Duchenne de Boulogne γίνεται ο περίγελος και εμπαίζονταν από τους συναδέλφους του επιστήμονες. Χρόνια αργότερα, το βιβλίο του θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στις νευροεπιστήμες και θα θεωρείται ο πατέρας της ηλεκτροθεραπείας.Επιπλέον τα μοναδικά πορτρέτα του "γέροντα", προορίζονται μια θέση στην ιστορία της φωτογραφίας.


ΠΗΓΗ: http://paratolmo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...