Ήταν το 2002, όταν μία οστεοθήκη 2.000 ετών, είχε αναστατώσει αρχαιολόγους και θεολόγoυς σε όλον τον κόσμο. Το πέτρινο κουτί, που βρέθηκε μέσα στην πόλη της Ιερουσαλήμ, είχε πάνω του χαραγμένη επιγραφή στα αραμαϊκά που έγραφε "Ιάκωβος, γιος του Ιωσήφ, αδελφός του Ιησού"....
Το pyles.tv σας θυμίζει την υπόθεση αυτή, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις της αλλά και το πού βρίσκεται σήμερα!
Προϊόν αρχαιοκαπηλίας;
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο γύρω από την ανακάλυψη αυτή, ήταν ότι το οστεοφυλάκιο δεν ήρθε στο φως από κάποια αρχαιολογική έρευνα, αλλά ήταν προϊόν αρχαιοκαπηλίας. Από την πρώτη στιγμή διευκρινίστηκε ότι ανήκε σε "μη κατονομαζόμενο συλλέκτη στην Ιερουσαλήμ", ο οποίος το περέδωσε στον Ισραηλινό παλαιοπώλη Οντέντ Γκολάν (στην φωτογραφία με το οστεοφυλάκιο).
Σε συνέντευξη τύπου που είχε οργανωθεί από το Discovery Channel και την Επιθεώρηση Βιβλικής Αρχαιολογίας, είχε υποστηριχθεί η άποψη ότι " ίσως πρόκειται για την πρώτη αρχαιολογική ανακάλυψη, που επιβεβαιώνει βιβλικές αναφορές στον Ιησού Χριστό. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη του Ιωσήφ, του πατέρα του Ιησού, αλλά και του Ιακώβου, του αδελφού του και ηγέτη της πρώιμης Χριστιανικής Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ".
Οι πιο ψύχραιμοι μελετητές, αν και είχαν αποδεχτεί την σπουδαιότητα της ανακάλυψης, τόνιζαν από την αρχή την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, αλλά και την επιφύλαξη ότι μάλλον ήταν αδύνατον να επιβεβαιωθεί, ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της επιγραφής και του Ιησού!
Η δίκη του παλαιοπώλη για απάτη!
Εναν χρόνο μετά, ο Ισραηλινός παλαιοπώλης Οντέντ Γκολάν συνελήφθη με την κατηγορία "της παραχάραξης της επιγραφής στο στεοφυλάκιο και της απάτης, αφού ψευδώς ανακοίνωσε ότι το κουτί περιείχε τα οστά του Ιακώβου του Αδελφόθεου". Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα γράμματα και οι λέξεις της επίμαχης επιγραφής, προέρχονταν από τα σύγχρονα Εβραικά και είχαν χαραχτεί από τον ίδιο τον Γκολάν.
Η δίκη του ξεκίνησε το 2004 σε ένα ισραηλινό δικαστήριο, και μαζί του παραπέμθηκαν τρεις ακόμη άντρες με την κατηγορία της σύστασης συμμορίας που παραποιούσε ιστορικά στοιχεία για 20 χρόνια!
Οι κατηγορούμενοι ήταν όλοι "υπεράνω υποψίας", αφού ο ένας ήταν εμπειρογνώμονας αραμαϊκών επιγραφών που δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Χάιφας, ο άλλος ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες του Ισραήλ και ο τρίτος γνωστός έμπορος αρχαιοτήτων.
Σήμερα, έξι χρονια μετά η δίκη βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία αφού βρισκόμαστε λίγο πριν την απόφαση του δικαστηρίου. Το έργο του είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού ουσιαστικά καλείται να αποφασίσει για κάτι που οι αρχαιολόγοι και οι μελετητές δεν έχουν ξεκάθαρη θέση!
Τι έδειξε η μελέτη της επιγραφής
"Ιάκωβος, γιος του Ιωσήφ, αδελφός του Ιησού", φέρεται να γράφει η επίμαχη επιγρφαφή. Αυτές οι λέξεις στα αραμαϊκά, είναι χαραγμένες στο κουτί με τέτοιον τρόπο, που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την οστεοθήκη ενός αντρα που ονομαζόταν Ιακώβ και πέθανε τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν.
Οι μελετητές, θεώρησαν πιθανό να πρόκειται για τον Ιακώβ, τον αδελφό του Ιησού Χριστού, που έγινε επικεφαλής της πρώτης χριστιανικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ μετά τη Σταύρωση του Ιησού.
Διευκρινίζουν βεβαίως ότι τα ονόματα Ιησούς, Ιάκωβος και Ιωσήφ ήταν πολύ συνηθισμένα για εκείνη την εποχή, αλλά και της χώρας, αλλά παραδέχονται πως είναι εως απίθανο να εμφανισθούν αυτά τα ονόματα στον συνδυασμό και στη σχέση συγγένειας στην οποία εμφανίζονται στη συγκεκριμένη επιγραφή.
Ισραηλινοί ειδικοί που εξέτασαν το οστεοφυλάκιο κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι "δεν υπάρχει στοιχείο που να αμφισβητεί την αυθεντικότητά" του, επιβεβαιώνοντας ότι το υλικό του ευρήματος προέρχεται από την περιοχή. Αλλοι μελετητές όμως, βρήκαν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιγραφή παραποιήθηκε-ανάμεσά τους �� Roger Viklund ο οποίος έκανε την παραπάνω ανάλυση που βλέπετε στην εικόνα.
Η ανακάλυψη ενός ιστορικού στοιχείου για τον Ιησού, αποτελεί εδώ και αιώνες σημείο τριβής μεταξύ των χριστανών και εκείνων που αμφισβητούν την ύπαρξη του Χριστού! Το γεγονός αυτό καθιστά την απόφαση του ισραηλινού δικαστηρίου για την γνησιότητα της επιγραφής, εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, λένε κάποιοι! Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ο Χριστιανισμός δεν έχει να περιμένει κάτι από μία δικαστική απόφαση- είτε αυτή είναι θετική για την ιστορικότητα της επιγραφής, είτε αρνητική και την χαρακτηρίσει ως απάτη!
ΠΗΓΗ: pyles.tv
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου