Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

7/10/10

Αγνωστος πίνακας ζωγραφικής: Το κλειστό διαμέρισμα στο Παρίσι έκρυβε θησαυρό

ΕικόναΠΑΡΙΣΙ:  Επί 70 χρόνια πίνακας αξίας 2,1 εκατ. ευρώ του ιταλού καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Τζιοβάνι Μπολντίνι βρισκόταν κρεμασμένος σε ένα ερμητικά κλειστό διαμέρισμα του Παρισιού. 


Η γυναίκα στην οποία ανήκε............... εγκατέλειψε το διαμέρισμα πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετακόμισε στη Νότια Γαλλία και δεν επέστρεψε ποτέ σε αυτό. 


Οταν όμως πέθανε πρόσφατα, σε ηλικία 91 ετών, ειδικοί άνοιξαν το σπίτι για να προβούν σε λεπτομερή καταγραφή των αντικειμένων που περιείχε: η εικόνα θύμιζε το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης και ο χρόνος έμοιαζε να είχε σταματήσει στη δεκαετία του ΄30. 


«Ανέδιδε οσμή πολυκαιρισμένης σκόνης» δήλωσε ο Ολιβιέ Σοπέν-Ζανβρί, που τον ανακάλυψε. Περπατώντας κάτω από ψηλές ξύλινες οροφές πέρασε μια παλιά ξύλινη σόμπα και ένα πέτρινο νεροχύτη στην κουζίνα και εντόπισε βαλσαμωμένη στρουθοκάμηλο και ένα προπολεμικό παιχνίδι Μίκι Μάους.


 Ξαφνικά όμως η καρδιά του χτύπησε δυνατά όταν είδε στο σαλόνι τον πίνακα που απεικονίζει μια γυναίκα ενδεδυμένη με απογευματινό φόρεμα σε ροζ μουσελίνα. Αυτός ήταν ο πίνακας του Μπολντίνι, τον οποίον είχε εμπνευστεί από μια όμορφη Γαλλίδα, την παλιά μούσα του Μαρθ ντε Φλοριάν, η εγγονή της οποίας ήταν η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος στο 9ο διαμέρισμα του Παρισιού, μεταξύ της Πλας Πιγκάλ και της Οπερας.


Η Μαρθ ντε Φλοριάνήταν ηθοποι ός με μακροσκελή κατάλογο θαυμαστών, των οποίων τα φλογερά γράμματα βρέθηκαν δεμένα με κορδέλες. Ανάμεσά τους ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζορζ Κλεμανσό .


Οι ειδικοί αναζήτησαν καταχώριση του συγκεκριμένου πίνακα αλλά δεν βρήκαν τίποτε. «Κανένα βιβλίο και κανένας κατάλογος με τη δουλειά του Μπολντίνι δεν τον ανέφερε και δεν είχε ποτέ εκτεθεί» τονίζει ο Μαρκ Οταβί, ειδικός έργων τέχνης που κλήθηκε να τον εκτιμήσει.


Οταν ο κ. Σοπέν-Ζανβρί βρήκε μια επισκεπτήρια κάρτα με ερωτικό σημείωμα από τον Μπολντίνι ήξερε ότι χτύπησε φλέβα χρυσού: «Είχαμε τη σύνδεση και ήμουν βέβαιος από εκείνη τη στιγμή πως ήταν πραγματικά ένας πολύ καλός Μπολντίνι» είπε.


Τελικώς εντόπισε και αναφορά του πίνακα σε βιβλίο της χήρας του καλλιτέχνη. Εκεί ανέφερε πως ο πίνακας δημιουργήθηκε το 1898, όταν η Μις ντε Φλοριάν ήταν 24 ετών. Ακολούθησε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης 300.000 ευρώ, η οποία εκτοξεύθηκε στα 2,1 εκατ. ευρώ λόγω των αλλεπάλληλων προσφορών δέκα υποψηφίων αγοραστών.
Αναδημοσιευση Απο το Βημα


ΠΗΓΗ:  molibixarti
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...