Η σχέση που μπορεί να έχει η εμφάνιση υπέρτασης σε άτομα που υποφέρουν από πόνους στον... αυχένα (!) αρχίζουν να μελετούν οι επιστήμονες, καθώς όλο και πιο συχνά οι ίδιοι οι ασθενείς, συγχρόνως με την εκδήλωση πόνου στη βάση του κρανίου, παρατηρούν ότι εμφανίζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση....
Οι μελέτες του ελληνικής καταγωγής δρος Καρδιολογίας Γιώργου Μπακρή στην Πανεπιστημιακή Κλινική Καρδιολογίας του Σικάγο επιβεβαίωσαν αυτήν τη σχέση ως μία από τις αιτίες που προκαλούν υπέρταση.
Αρχικά μπήκαν στο «μικροσκόπιο» υπερτασικοί ασθενείς στο «στάδιο 1». Η «διπλή τυφλή έρευνα» αυξημένης αξιοπιστίας προσπάθησε να αποδείξει τη σημασία του άτλαντα (αυχενικός σπόνδυλος) και της σπονδυλοβασικής αρτηρίας -που αιματώνει τον εγκέφαλο μαζί με τις καρωτίδες- στην εμφάνιση υπέρτασης, ειδικά σε νεαρά άτομα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η πίεση στο 80% των ασθενών, ύστερα από φυσιοθεραπεία και ειδική αγωγή για τον αυχένα, έπεσε έως 28mmHg.
Η έρευνα του δρος Μπακρή προκάλεσε αίσθηση, καθώς για πρώτη φορά γίνεται αυτός ο συσχετισμός και ήδη η ομάδα συνεχίζει τις εργασίες της μελετώντας περισσότερους ασθενείς, αφού εξασφαλίστηκε και η ανάλογη χρηματοδότηση. Το ίδιο φαινόμενο, δηλαδή τη μείωση της υπέρτασης ύστερα από φυσιοθεραπεία σε πάσχοντες από πόνους στην αυχενική μοίρα, είχε παρατηρήσει ο φυσιοθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς.
«Ο αυχένας είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που αποτελείται από νεύρα, σπονδύλους, δίσκους, αγγεία, μυς, τένοντες, περιτονία κ.λπ. Τα σύνδρομα πόνου και δυσκαμψίας που αναφέρονται σε αυτόν δεν είναι μόνο αιτία υπέρτασης», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Κακαβάς.
Πολύπλοκο σύστημα
«Ο αυχένας υποστηρίζει την κίνηση και το βάρος του κεφαλιού, ένα έργο κουραστικό γιατί το κεφάλι ζυγίζει 6 με 8 κιλά. Τα προβλήματα στον αυχένα είναι αποτέλεσμα κακής στάσης, κακής εργονομίας στην εργασία, βαριών χειρωνακτικών εργασιών, κακού ύπνου και στήριξης (μαξιλάρι). Οι δε παθολογίες του είναι γνωστές: κήλη δίσκου, σπονδυλοαρθρίτιδα, σπονδύλωση, ριζίτιδα και άλλες.
Στην άνω αυχενική μοίρα υπάρχει ένα ''μυστήριο''. Πολλοί αναφέρουν ότι έχουν αισθανθεί ίλιγγο, ζάλη, τάση για εμετό, διπλωπία, πονοκέφαλο, ενόχληση από φως και θόρυβο, χωρίς να συσχετίζουν αυτά τα προβλήματα με τα συγκεκριμένα σύνδρομα ούτε φαντάζονται ότι αυτά είναι αποτέλεσμα προβλήματος της κροταφογναθικής άρθρωσης που συνορεύει ανατομικά με την άνω αυχενική μοίρα.
Ολοι οι ασθενείς που αναφέρουν τρίξιμο στα δόντια, συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι ''θύματα'' αυτής της ειδικής παθολογίας. Η άνω αυχενική μοίρα αποτελείται από το κρανίο, τον Α1 αυχενικό σπόνδυλο και τον Α2.
Μια ασφαλής και πολύ απλή διαγνωστική μέθοδος είναι η θερμογραφία. Με ειδικό μηχάνημα μετράμε τη διαφορά θερμοκρασίας στα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης και με αυτό τον τρόπο εξετάζουμε το αυτόνομο νευρικό σύστημα του ασθενούς, που ελέγχει και την αρτηριακή πίεση».
Συμβουλές για υγιή αυχένα
Δημιουργούμε σωστή εργονομία στο γραφείο.
Κάνουμε ασκήσεις για να σφίξουν οι μύες της σπονδυλικής στήλης.
Σηκώνουμε πάντα τα βάρη κοντά στο σώμα.
Χρησιμοποιούμε ανατομικό μαξιλάρι για τον ύπνο.
Οδηγούμε προσεκτικά. Οι πιέσεις που ασκούνται κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μπορεί να τραυματίσουν το λεγόμενο «μαστίγιο», που καταπονεί τον αυχένα.
SOS για υπερτασικούς
Από αρτηριακή πίεση 115/75 mmHg (συστολική/διαστολική) και πάνω, για κάθε 20 mmHg αύξησης της συστολικής πίεσης, ή αντίστοιχα 10 mmHg της διαστολικής, διπλασιάζεται ο κίνδυνος τόσο για θανατηφόρο εγκεφαλικό, όσο και για στεφανιαίο επεισόδιο. Για τη μείωση της πίεσης, η λύση είναι η ελάττωση των κιλών στους παχύσαρκους υπερτασικούς με μία δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχα γαλακτοκομικά, καθώς και η συστηματική σωματική άσκηση.
Γιάννης Κρητικός
http://fonaklas
Σελίδες
ΕτικΕτες
Αθλητικά
Ανέκδοτα
Αστεία κείμενα
Βιογραφίες cin
Βιογραφίες mus
Γενικά
Γιατι;
Γυναίκα
Διάγορα video mus
Διατροφή
Διάφορα cin.
Διάφορα Video
Επιστήμη
Ιατρική-Υγεία
Ιστορία του/της
Μορφές
Ξέρατε ότι...
Παιδί
Παράξενα
Περίεργα Τοπία
Περίεργοι άνθρωποι
Σεξ Σχέσεις
Σπαζοκεφαλιές
Τεχνολογία
ΤΧΤ με νόημα
Φράσεις και Προέλευση
Φρέσκα
Χριστούγεννα
Funny Photo
Funny Video
Photo με νόημα
Quiz
Video με νόημα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου