Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

22/10/10

Αερόσακος για ποδηλάτες!

Πρόκειται για μια καταπληκτική εφεύρεση για όσους είναι υπερβολικά πολύ ματαιόδοξοι, απρόσεκτοι ή απλώς βιαστικοί για να φορέσουν κράνος.


Το κράνος «
Hvvding» ....

....είναι ένα κολάρο-αερόσακος που ενεργοποιείται μέσα σε 0,1 δευτερόλεπτα, καλύπτοντας το κρανίο και το λαιμό του αναβάτη σε περίπτωση σύγκρουσης.


Μεταφρασμένο κατά προσέγγιση στα Αγγλικά ως «Chieftain», το Hvvding έχει σχεδιαστεί εδώ και έξι χρόνια από δύο Σουηδούς φοιτητές βιομηχανικού σχεδιασμού.


Η σχεδιάστρια Anna Haupt δήλωσε πως η εταιρία ελπίζει πως ο αερόσακος κεφαλής θα βγει στην αγορά στην Βόρεια Ευρώπη και στην Αγγλία την επόμενη άνοιξη.


Αρχικά θα κοστίζει περίπου 260 στερλίνες αλλά η κ.Haupt πιστεύει ότι θα είναι αρκετά  ελκυστικό, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι αναζητούσαν κάτι εναλλακτικό του κράνους.



Η ομάδα ανέπτυξε ένα σύστημα χρησιμοποιώντας ένα κολάρο που περιέχει ένα διπλωμένο αερόσακο που ενεργοποιείται μόνο σε περίπτωση που οι εσωτερικοί αισθητήρες ανιχνεύσουν  απότομο και βίαιο τράνταγμα.
Ένας μικρός κύλινδρος με αέριο ήλιο διογκώνει το κολάρο μέσα σε μόνο 0,1 δευτερόλεπτα και παραμένει διογκωμένο για μερικά δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση.


Η συσκευή ρυθμίστηκε αφού χρησιμοποιήθηκε σε εκατοντάδες ατυχήματα με ανδρείκελα crash test dummies αλλά και αληθινούς αναβάτες.



Η σχεδιάστρια περιέγραψε τον αερόσακο ως κουκούλα που κυκλώνει και προστατεύσει το κεφάλι του δικυκλιστή. Επίσης ισχυρίστηκε πως το κολάρο μπορεί να καλυφθεί με ποίκιλλα υφάσματα και σχέδια ώστε να μπορεί να φορεθεί με καθημερινά ρούχα ενώ η κουκούλα είναι φτιαγμένη από ανθεκτικό υλικό νάιλον που μπορεί να αντέξει την τριβή στο δρόμο. 



Πρόσθεσε επίσης πως πολλοί άνθρωποι δεν φορούν κράνος παρά τους σχετικούς νόμους εξαιτίας της εμφάνισής του, της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του καθώς και της επίδρασης στο hairstyle όταν το βγάλουν.



www.protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...