Ο «Σπούτνικ 1» ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που εκτοξεύθηκε στο Διάστημα.
Σοβιετικής κατασκευής, ο «Σπούτνικ 1» («συνοδός», στα ρωσικά), αποτελεί τον πρώτο μίας σειράς δορυφόρων με την επωνυμία «πρόγραμμα Σπούτνικ»....
Εκτοξεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1957 από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με έναν πύραυλο R-7.
Χαρακτηρίσθηκε σημαντική επιτυχία για τη Σοβιετική Ενωση, η οποία αιφνιδίασε τις ΗΠΑ, και αποτέλεσε το πρώτο βήμα στον σκληρό «πόλεμο των άστρων» που έφερε αντιμέτωπες τις δύο τότε υπερδυνάμεις στο Διάστημα.
Ο δορυφόρος ήταν ουσιαστικά ένα μεταλλικό σώμα σφαιρικού σχήματος, διαμέτρου 58 εκατοστών, κατασκευασμένο από αλουμίνιο βάρους περίπου 83 κιλών.
Εκτός από την σημασία του ως «επιστημονική πρωτιά» ο «Σπούτνικ 1» συνέβαλε στην ανίχνευση της πυκνότητας του ατμοσφαιρικού στρώματος, μέσω τις καταμέτρησης των αλλαγών στην τροχιά του δορυφόρου.
Ο «Σπούτνικ 1» συνέχισε την τροχιά του γύρω από τη Γη για 92 ημέρες, μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 1958: κάηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα έχοντας ολοκληρώσει 1.400 τροχιές γύρω από τη Γη και έχοντας καλύψει συνολική απόσταση 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Ο επόμενος «Σπούτνικ 2» μετέφερε τον πρώτο ζωντανό οργανισμό στο διάστημα, που δεν ήταν άλλος από τη διάσημη σκυλίτσα «Λάικα».
Η πρώτη επίσημη φωτογραφία του σοβιετικού δορυφόρου «Σπούτνικ 1»
Η τροχιά που ακολούθησε ο δορυφόρος
Αντίγραφο του τρίτου ρωσικού δορυφόρου στο Διάστημα
Αντίγραφο του πρώτου ρωσικού δορυφόρου Σπούτνικ 1 (στην κορυφή) και μικρά αντίγραφα του δεύτερου και του τρίτου ρωσικού δορυφόρου στο Διάστημα σε μουσείο έξω από τη Μόσχα
«Σπούτνικ 1»
Η διάσημη «Λάικα» στον Σπούτνικ 2
Παιδιά επεξεργάζονται αντίγραφο του Σπούτνικ 2 σε μουσείο έξω από τη Μόσχα
«Σπούτνικ 2» και η «Λάικα» να χαρίζει μία φωτογραφία της στην ανθρωπότητα
ΠΗΓΗ: .tovima
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου