Είναι το πέρασμα του Ερμή από τον Ήλιο. Όταν πραγματοποιείται μια μικρή μαύρη τελεία φαίνεται στο δίσκο του Ήλιου, που όμως δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι.
Η διάβαση συμβαίνει λόγω των κινήσεων των πλανητών γύρω από τον Ήλιο. Όταν ο Ερμής
βρεθεί στην ημιευθεία που ορίζεται από τον Ήλιο και τη Γη, προς τη μεριά της Γης και όχι πίσω από τον Ήλιο αλλά μπροστά του (όταν ο Ερμής ή η Αφροδίτη βρίσκονται σε τέτοια θέση λέμε ότι έχουμε κατώτερη σύνοδο).
Ο Ερμής βρίσκεται σε κατώτερη σύνοδο κάθε 116 ημέρες. Ωστόσο δεν γίνεται διάβαση ανά 116 ημέρες διότι ο Ερμής κινείται με μια κλίση περίπου 7 μοιρών από το επίπεδο των τροχιών των υπολοίπων πλανητών(αυτό το επίπεδο το ονομάζουμε εκλειπτική) . Επομένως ακόμη μια προϋπόθεση για να έχουμε διάβαση είναι:
η γωνία του επιπέδου της τροχιάς του Ερμή να σχηματίζει γωνία περίπου 0 μοιρών με την εκλειπτική και να βρίσκεται σε κατώτερη σύνοδο . Αυτή η προϋπόθεση συμβαίνει, όποτε συμβαίνει, στις αρχές Μαΐου και στις αρχές Νοεμβρίου. Οι διαβάσεις του Νοεμβρίου είναι περισσότερες από του Μαΐου επειδή το Νοέμβριο ο Ερμής βρίσκεται στο περιήλιο του(το πλησιέστερο στον Ήλιο σημείο της τροχιάς του).
Κάθε αιώνα συμβαίνουν 13 διαβάσεις του Ερμή με χρονικά διαστήματα των 3,7 ,10 ή 13 ετών. Η επόμενη διάβαση του Ερμή είναι στις 9 Μαΐου του 2016.
Επίσης συμβαίνουν και διαβάσεις της Αφροδίτης οι οποίες είναι πιο σπάνιες από τις διαβάσεις του Ερμή αλλά και πιο εντυπωσιακές καθώς η Αφροδίτη είναι μεγαλύτερη και πιο κοντά στη Γη από τον Ερμή. Επομένως κατά τις διαβάσεις της η Αφροδίτη φαίνεται ως σαν μια μεγαλύτερη μαύρη τελεία απ’ ότι ο Ερμής.
Μάλιστα εφόσον προστατεύουμε τα μάτια μας σωστά, χρησιμοποιώντας γυαλιά εκλείψεως ή γυαλί ηλεκτροκόλλησης νούμερου τουλάχιστον 14 ή ακόμη και δυο-τρεις σειρές στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη από ασπρόμαυρο φιλμ και αν η όραση μας είναι καλή θα μπορέσουμε να δούμε αυτή τη τελεία να περνάει μπροστά από τον Ήλιο ακόμη και χωρίς κάποιο οπτικό όργανο.
Θα είναι σαν να βλέπουμε μια μαύρη τελεία διαμέτρου ενός χιλιοστού σε ένα χαρτί σε απόσταση δύο μέτρων. Η επόμενη διάβαση Αφροδίτης είναι στις 6 Ιουνίου του 2012.
Δε συμβαίνουν διαβάσεις άλλων πλανητών επειδή οι υπόλοιποι πλανήτες δε βρίσκονται ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο.
Η παρατήρηση των διαβάσεων είναι σημαντικής αξίας αφού μέσω αυτών οι επιστήμονες εξάγουν συμπεράσματα για τις κινήσεις των πλανητών και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Μάλιστα από μια παρατήρηση διάβασης τη Αφροδίτης τον 19ο αιώνα οι επιστήμονες επαλήθευσαν την εικασία περί ύπαρξης ατμόσφαιρας στην Αφροδίτη.
Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι είναι πάντοτε έτοιμοι, όπως έχουν δείξει πάμπολλες φορές στο παρελθόν, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της επιστήμης. Χρονομετρώντας τις διαβάσεις εφοδιάζουν τους επαγγελματίες αστρονόμους με δεδομένα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη μελέτη τους.
ΠΗΓΗ: tosimpanpouagapisa
Σελίδες
ΕτικΕτες
Αθλητικά
Ανέκδοτα
Αστεία κείμενα
Βιογραφίες cin
Βιογραφίες mus
Γενικά
Γιατι;
Γυναίκα
Διάγορα video mus
Διατροφή
Διάφορα cin.
Διάφορα Video
Επιστήμη
Ιατρική-Υγεία
Ιστορία του/της
Μορφές
Ξέρατε ότι...
Παιδί
Παράξενα
Περίεργα Τοπία
Περίεργοι άνθρωποι
Σεξ Σχέσεις
Σπαζοκεφαλιές
Τεχνολογία
ΤΧΤ με νόημα
Φράσεις και Προέλευση
Φρέσκα
Χριστούγεννα
Funny Photo
Funny Video
Photo με νόημα
Quiz
Video με νόημα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου