Η πορεία του ομφάλιου λώρου, η φροντίδα του και τα συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στον παιδίατρο.
Επίσης, πότε "πέφτει" φυσιολογικά ο λώρος και πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση όταν αυτό δεν συμβεί στο προβλεπόμενο διάστημα;
Η πορεία του ομφάλιου λώρου
1. Πέντε λεπτά μετά τον τοκετό, ο ομφάλιος λώρος κόβεται στο 1,5 περίπου εκατοστό από την κοιλιά του μωρού και στερεώνεται. Αυτό ονομάζεται «ομφαλικό κολόβωμα».
2. Στην αρχή έχει τη μορφή του «ζελέ», το «ομφαλικό κολόβωμα» είναι εξογκωμένο, έχει κοκκινόασπρο χρώμα και σε διάστημα 6-7 ημερών σκουραίνει, ξεραίνεται, πέφτει και η περιοχή επουλώνεται μέσα σε περίπου 12-15 ημέρες.
3. Αν το «ομφαλικό κολόβωμα» δεν πέσει σε αυτό το διάστημα, πρέπει να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο, γιατί είναι πιθανόν η καθυστέρηση να σχετίζεται με διαταραχές στο ανοσοποιητικό.
Η φροντίδα του ομφάλιου λώρου
Το ομφαλικό κολόβωμα όπως και ο ομφαλός χρειάζονται φροντίδα προς αποφυγή μολύνσεων. Κάθε φορά λοιπόν που αλλάζουμε πάνα στο μωρό, καθαρίζουμε την περιοχή με ένα κομμάτι βαμβάκι με οινόπνευμα. Ο καθαρισμός αυτός πρέπει να συνεχίζεται για 12-15 ημέρες ακόμη, αφού πέσει το κολόβωμα.
Για να μην ερεθιστεί ο ομφαλός και δημιουργηθούν προβλήματα, πρέπει να διατηρείται στεγνός. Έτσι, πρέπει να κρατάμε την πάνα διπλωμένη κάτω από το λώρο, ώστε η περιοχή να μην υγραίνεται από τα ούρα του μωρού. Επίσης, μέχρι να επουλωθεί πλήρως το ομφαλικό κολόβωμα, πρέπει να αποφεύγεται το μπάνιο του παιδιού.
Ο ομφάλιος λώρος δεν έχει πέσει ακόμα. Κάνει να μπει στο νερό το μωρό;
Τα νεογέννητα δεν τα βάζουμε μέσα στο μπανάκι αλλά τα πλένουμε τοπικά, βρέχοντάς τα με χλιαρό νερό και καθαρίζοντας τις ευαίσθητες περιοχές με το σφουγγαράκι.
Ποιά σημάδια δηλώνουν ότι το κολόβωμα έχει μολυνθεί;
-Αν υπάρχει πύον στη βάση του ομφάλιου λώρου
-Αν το δέρμα του μωρού γύρω από τη βάση του λώρου είναι κόκκινο
-Αν το μωρό κλαίει όταν αγγίζουμε το λώρο ή το δέρμα γύρω από αυτόν. (Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το κλάμα του μωρού, όταν βάζουμε οινόπνευμα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό).
-Η μικροβιακή μόλυνση του ομφαλού ονομάζεται ομφαλίτιδα και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική θεραπεία και εντατικό καθαρισμό.
Παρόλο που ο λώρος έχει πέσει, η περιοχή παραμένει υγρή και κάπως πρησμένη. Τι φταίει;
Τα παραπάνω συμπτώματα παραπέμπουν στο λεγόμενο κοκκίωμα του ομφαλού. Αν το κοκκίωμα είναι μικρό, ο παιδίατρος θα το αντιμετωπίσει απλά, βάζοντας πάνω του νιτρικό άργυρο. Αν η περιοχή παραμένει υγρή και πρησμένη ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, κάτι που θα αποφασίσει ο παιδίατρος. Οπωσδήποτε πρόκειται για μια ελαφριά επέμβαση που δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο ή νάρκωση.
Κάθε φορά που το μωρό κλαίει, προβάλλει ο ομφάλιος λώρος του. Τι συμβαίνει;
Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται το μωρό να έχει ομφαλοκήλη. Η ομφαλοκήλη οφείλεται σε ένα μικρό άνοιγμα που έχει σχηματιστεί στους μύες της κοιλιάς του μωρού και που επιτρέπει στους ιστούς να προεξέχουν κάθε φορά που ασκείται κάποια πίεση μέσα από την κοιλιά, όταν π.χ. το παιδί κλαίει. Συνήθως η ομφαλοκήλη είναι μια κατάσταση που διορθώνεται μόνη της μετά τους πρώτους 12-18 μήνες της ζωής του παιδιού. Αν αυτό δεν συμβεί, η κατάσταση θα πρέπει να διορθωθεί χειρουργικά.
Προσοχή!
Υπάρχει η περίπτωση να δούμε λίγες σταγόνες αίμα στην πάνα, όταν ο λώρος αρχίζει να πέφτει. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν πρέπει να μας τρομάξει. Για να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ωστόσο ότι πρόκειται για την φυσιολογική κατάσταση, καλό είναι να το αναφέρουμε στον παιδίατρό μας.
ΠΗΓΗ: http://eimaimama
http://tapantaedo1.blogspot.com/
Σελίδες
ΕτικΕτες
Αθλητικά
Ανέκδοτα
Αστεία κείμενα
Βιογραφίες cin
Βιογραφίες mus
Γενικά
Γιατι;
Γυναίκα
Διάγορα video mus
Διατροφή
Διάφορα cin.
Διάφορα Video
Επιστήμη
Ιατρική-Υγεία
Ιστορία του/της
Μορφές
Ξέρατε ότι...
Παιδί
Παράξενα
Περίεργα Τοπία
Περίεργοι άνθρωποι
Σεξ Σχέσεις
Σπαζοκεφαλιές
Τεχνολογία
ΤΧΤ με νόημα
Φράσεις και Προέλευση
Φρέσκα
Χριστούγεννα
Funny Photo
Funny Video
Photo με νόημα
Quiz
Video με νόημα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου