Το θέμα της γήρανσης φαίνεται πως δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους πληθυσμούς των ανεπτυγμένων χωρών, καθώς, όπως έδειξε έρευνα, η βελτίωση της υγείας των ηλικιωμένων μειώνει το «βάρος των χρόνων».
..... επίσης σειρά μέτρων για την καλύτερη διαχείριση του οικονομικού κόστους της γήρανσης, καθώς και για την εξακρίβωση της σωστής ηλικίας συνταξιοδότησης.
Καθώς οι πλούσιες χώρες βλέπουν τους πληθυσμούς των ατόμων ηλικιών άνω των 65 να μεγαλώνουν, οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν νέο «δείκτη» γήρανσης, λαμβάνοντας υπ'όψιν διαφορετικά επίπεδα αναπηρίας και μακροζωίας.
Οι υπάρχοντες δείκτες βασίζονται κυρίως σε προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες στηρίζονται στο ποσοστό των ατόμων άνω των 65 και του τμήματος αυτών που εξαρτάται από άλλους σε αυτή την ηλικία.
«Αυτός ο τρόπος όμως βασίζεται σε σταθερές ηλικίες, κάτι που εγκυμονεί το ενδεχόμενο λανθασμένων συμπερασμάτων» είπε ο Γουώρεν Σάντερσον, του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων της Αυστρίας, ένας εκ των ερευνητών.
«Όταν χρησιμοποιούμε ενδείξεις που προϋποθέτουν σταθερές ηλικίες, θεωρείται ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή σε παράγοντες όπως εκτιμήσεις περί μακροβιότητας και στατιστικών αναπηρίας. Αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες και χαρακτηριστικά που δεν έχουν παραμείνει σταθερά και σίγουρα δεν θα παραμείνουν σταθερά στο μέλλον» συμπλήρωσε ο Σάντερσον.
Ο αριθμός των ατόμων 65 και άνω που δεν χρειάζονται περίθαλψη - και αρκετές φορές παρέχουν τα ίδια περίθαλψη σε άλλους- αυξάνεται, σύμφωνα με την έρευνα .
«Εάν εφαρμόσουμε νέες μεθόδους μέτρησης, οι οποίες λαμβάνουν υπ' όψιν την αύξηση του μέσου όρου ζωής και τη μείωση των ποσοστών αναπηρίας, τότε είναι μεγαλύτερος ο αριθμός αυτών που φαίνονται να 'γερνούν' πιο αργά, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που βασίζονται καθαρά σε δεδομένα βάσει σταθερών ηλικιών» είπε ο Σεργκέι Σέρμποφ, της IIASA και του Ινστιτούτου Δημογραφίας της Αυστρίας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν και άλλα δεδομένα, όπως για παράδειγμα τα ποσοστά αναπηρίας σε ηλικίες άνω των 20: στη Βρετανία, για παράδειγμα, πέραν των αλλαγών στους βαθμούς γήρανσης, το ποσοστό αναπηρίας παραμένει σταθερό.
«Αν και ο πληθυσμός της Βρετανίας φαίνεται να γηράσκει, γίνεται όλο και πιο υγιής- δύο φαινόμενα τα οποία αντισταθμίζουν το ένα το άλλο» αναφέρεται στη μελέτη.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
http://tapantaedo1.blogspot.com/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου