Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

16/9/10

Τι να τρώμε από τον Ιανουάριο ως το Δεκέμβριο

«Κάθε πράγμα στον καιρό τον κι ο κολιός τον Αύγουστο». Παραφράζοντας τηλαϊκή ρήση, θέτουμε υπόψη σας την άποψη των βιοκαλλιεργητών  ας μάθουμε να τρώμε κάθε φρούτο και λαχανικό στην εποχή του. ...

«Σε μια εποχήκατά την οποία η ποιότητα ζωής βάλλεται από παντού, η καθημερινή μαςδιατροφή είναι από τα λίγα πράγματα όπου ο καθένας μας έχει το περιθώριοεπιλογών και αντίστασης»



ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ; Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, μήλα, λάχανα, κουνουπίδι, μαρούλι, καρότα, σέλινο, σταφίδες «μελαχρινές» και «ξανθές», καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ; Λεμόνια, πορτοκάλια, μήλα («ψυγείου» - συγκομιδή Οκτωβρίου), κουνουπίδι, λάχανο, καρότα, μαρούλια, ραδίκια, σταφίδες «ξανθές» και «μαύρες», κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια.

ΜΑΡΤΙΟΣ; Λεμόνια, πορτοκάλια (τελευταία), μήλα («ψυγείου» -συγκομιδή Οκτωβρίου),  αγκινάρες, καρότα, λάχανο, κουνουπίδι, μαρούλια, ραδίκια, σπανάκι, σέλινο.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Μήλα («ψυγείου» - συγκομιδή Οκτωβρίου), φράουλες (αρχίζουν),   αγκινάρες,   κρεμμύδια φρέσκα, καρότα, μαρούλια.

ΜΑΙΟΣ: Καλοκαιρινά πορτοκάλια (τύπος Βαλένσια), φράουλες, κεράσια (αρχίζουν),αρακάς, αγκινάρες, κολοκύθια,   παντζάρια,   κρεμμύδια φρέσκα, πατάτα (ανοιξιάτικη), βλήτα.

ΙΟΥΝΙΟΣ; Βερίκοκα (πρώιμα), κεράσια, φράουλες, πρώιμες ποικιλίες σε ροδάκινα, φασολάκια, αγγούρια, βλήτα, κρεμμύδια φρέσκα, ντομάτες (πρώτες υπαίθριες), πατάτα (ανοιξιάτικη).

ΙΟΥΛΙΟΣ: Βύσσινα, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια (αρχίζουν), ντομάτες, φασολάκια, αγγούρια, κολοκυθάκια, βλήτα, πιπεριές, μελιτζάνες.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ;  Πεπόνια, σύκα, καρπούζια, αχλάδια, σταφύλια αχλάδια, τα πρώτα μήλα, δαμάσκηνα, καρπούζια, πεπόνια, κολοκυθάκια, ντομάτες, μπάμιες,(πρώιμες ποικιλίες), κολοκυθάκια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, μπάμιες, κρεμμύδια ξερά, φασολάκια.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ; Πολλές ποικιλίες σταφυλιών, σύκα, κρεμμύδια ξερά, καλοκαιρινή πατάτα, φρέσκα (νωπά) καρύδια και «νέας εσοδείας» φιστίκια Αιγίνης.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Σταφύλια (όψιμες ποικιλίες), ρόδα, μήλα, μαρούλια, καρότα, σπανάκι και «νέας εσοδείας» ξερά σύκα, σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδια.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ;  Αχλάδια,   μήλα,   ρόδια , αρχίζουν  λεμόνια , μανταρίνια, πορτοκάλια. Το μήνα αυτόν  «κυκλοφορούν» ξερά σύκα, σταφίδες, φουντούκια, κάστανα και αμύγδαλα.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ; Μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα, αχλάδια, καρότα, σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, σέλινο, ραδίκια, πατάτα (φθινοπωρινή), σταφίδες («μαύρες» και «ξανθές»), ξερά σύκα, φουντούκια, αμύγδαλα και κάστανα.
 

Βιταμίνες
Α: Περιέχεται στο σπανάκι, στο μαρούλι, στο λάχανο, στο καρότο, στα πράσινα μπιζέλια.

Β: Περιέχεται στα λαχανικά, στα δημητριακά, στα πορτοκάλια, στα λεμόνια, σεόλους τους ωμούς ξηρούς καρπούς, στη μαγιά της μπίρας.

C: Περιέχεται στα λεμόνια, στα πορτοκάλια, στις πιπεριές, στο χυμό ντομάτας, στα φρέσκα φρούτα, στα λαχανογογγύλια, κυρίως σε ωμή μορφή.

D: Περιέχεται στα λαχανικά, στο μουρουνέλαιο, στα αβγά, στο βούτυρο, στο συκώτι.

Ε: Περιέχεται στο μαρούλι, στα αράπικα φιστίκια, στα φυτικά έλαια, στον κρόκοτου αβγού.

ΠΗΓΗ:  //exypno
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...