Οι εργασίες αποχωμάτωσης, που ξεκίνησαν την 1η Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους, αποσκοπούν....
..... στον καθαρισμό και στην αποκάλυψη του τείχους σε μήκος 700 μέτρων της Πειραϊκής Ακτής. Μαζί θα αποκαλυφθεί και ένας από τους πύργους του, που βρίσκεται επίσης κάτω από μπάζα.
Η ιστορία του Τείχους
Ξεφυλλίζοντας την ιστορία των τειχών φτάνουμε στην εποχή του 479 π.Χ. όπου μετά την μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.) και την οριστική απομάκρυνση των εχθρικών δυνάμεων (Περσών) από τα ελληνικά εδάφη, πρωταρχική μέριμνα του Θεμιστοκλέους αποτέλεσε η τείχιση της πόλης.
Έτσι, μέσα σε διάστημα ενός μόλις έτους, η Αθήνα και το βόρειο τμήμα της Ακροπόλεως έλαβαν καινούριες οχυρώσεις, οι οποίες ενσωμάτωσαν κομμάτια παλαιότερων κτισμάτων και αναθημάτων, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η συμπλήρωση της οχύρωσης των λιμένων του Πειραιώς, που είχε ήδη εγκαινιάσει ο ίδιος ο Θεμιστοκλής ως άρχων το 493/2 π.Χ. (Θεμιστόκλεια οχύρωση).
Το εγχείρημα έφερε εις πέρας λίγα χρόνια αργότερα ο Κίμων, επί των ημερών του οποίου προχώρησε η οικοδόμηση των δύο Μακρών Τειχών, του Φαληρικού και του Βορείου τείχους (459-456 π.Χ.), που συνέδεσαν την Αθήνα με τον Πειραιά. Τον ίδιο καιρό οχυρώθηκε και το έως τότε απροστάτευτο νότιο τμήμα της Ακροπόλεως (Κιμώνειο τείχος).
Σύντομα, κατά τα έτη 446-443 π.Χ., συμπληρώθηκε η οικοδόμηση των Μακρών Τειχών με την ανέγερση του Νοτίου τείχους ή δια μέσου τείχους ανάμεσα στο Φαληρικό και στο Βόρειο τείχος, έργο που έγινε με πρωτοβουλία του Περικλέους.
Με το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου το 404 π.Χ., οι ηττημένοι Αθηναίοι υποχρεώθηκαν από τους Σπαρτιάτες να καταστρέψουν όλα τα τείχη της πόλης (του Άστεως, του Πειραιώς και τα Μακρά Τείχη), μεγάλο μέρος των οποίων ξαναχτίστηκε μετά την επάνοδο της δημοκρατίας από τον Κόνωνα το 394 π.Χ.
Τι σώζεται σήμερα από το Κονώνειο Τείχος
Το τείχος σώζεται σήμερα σε μήκος περίπου 2,5 χλμ. και σε ανώτερο ύψος 2,5 μέτρωνδηλαδή, οκτώ δόμων- και είναι αυτό που χτίστηκε το 394 π.Χ. από τον Κόνωνα έπειτα από την καταστροφή του παλαιότερου Θεμιστόκλειου τείχους. Μαζί έχουν διασωθεί και 22 τετράγωνοι πύργοι του, μερικοί από τους οποίους μάλιστα έχουν αναστηλωθεί.
Η επιχωμάτωση όμως του μνημείου σε μεγάλο μήκος του έγινε την περίδο 1968-1974 επί δημαρχίας Σκυλίτση, προκειμένου να χτιστούν καφετέριες και ταβέρνες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου! Οι πρώτες ενέργειες για την αποκάλυψη του τείχους έγιναν το 1982 επί Μελίνας Μερκούρη αμέσως μόλις το Κονώνειο χαρακτηρίστηκε ιστορικό μνημείο.
Ειδικά για το έργο της αποχωμάτωσης, το οποίο γίνεται με εργατικά χέρια και μηχανικά μέσα, η Εφορεία χρηματοδοτήθηκε με 65.000 ευρώ, ενώ ο νομάρχης Πειραιά υποσχέθηκε για την ανάδειξη του τείχους 250.000 ευρώ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου