Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

11/9/10

Σε 5 λεπτά μέτρηση εγκεφαλικής ανάπτυξης

Σε λίγο θα μετράμε την εγκεφαλική ανάπτυξη ενός παιδιού με τον ίδιο τρόπο που μετράμε το ύψος ή το βάρος του, μας βεβαιώνουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ οι οποίοι ανέπτυξαν νέα μέθοδο......... ....... μαγνητικής τομογραφίας που «χαρτογραφεί» τον εγκέφαλο και βάσει ενός λογισμικού τον συγκρίνει με τον φυσιολογικό.




 Η τομογραφία διαρκεί μόλις πέντε λεπτά και ανοίγει τον δρόμο για τον έγκαιρο εντοπισμό διαφόρων παθήσεων, από τον αυτισμό ως και την Αλτσχάιμερ. Η μέθοδος βασίζεται στη χρήση της Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (ΜRΙ) και ενός εξελιγμένου μαθηματικού αλγορίθμου που ανέπτυξαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. 


Οι ερευνητές αρχικά μελέτησαν το πώς εξελίσσεται η εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργία με την πρόοδο της ηλικίας χρησιμοποιώντας τομογραφίες ΜRΙ που καταγράφουν τη ροή του αίματος και τη χωροταξία των νευρώνων στον εγκέφαλο. Οπως διαπίστωσαν, στον εγκέφαλο των μικρών παιδιών οι συνάψεις συγκεντρώνονται όλες μαζί τοπικά σε συγκεκριμένες περιοχές. 





Καθώς μεγαλώνουμε όμως η γειτνίαση των συνάψεων και οι κοντινή διασύνδεσή τους χάνεται και αντικαθίσταται από συνάψεις που έχουν μεγαλύτερο εύρος διασύνδεσης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι όσο μεγαλώνουμε τα σήματα ανάμεσα στους νευρώνες είναι λιγότερα σε αριθμό αλλά πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. 


Το επόμενο βήμα των ερευνητών ήταν να χαρτογραφήσουν με τομογραφίες ΜRΙ τη νευρολογική εξέλιξη και ανάπτυξη σε 238 άτομα ηλικίας 7-30 ετών και να αναλύσουν τα δεδομένα με ένα πολύπλοκο αλγοριθμικό πρόγραμμα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οταν ολοκληρωνόταν η επεξεργασία κάθε επί μέρους εγκεφάλου στην οθόνη του υπολογιστή εμφανιζόταν το επίπεδο «ωρίμανσής» του. 


«Από μια τομογραφία μόλις πέντε λεπτών μπορούμε να καταγράψουμε 13.000 συνάψεις. Στη συνέχεια συγκρίνουμε με ένα μοντέλο αναφοράς ως προς την εγκεφαλική λειτουργικότητα και το στάδιο ανάπτυξης, και το αποτέλεσμα της σύγκρισης μας δίνει το “σκορ” ωρίμανσης του εγκεφάλου που μελετούμε» αναφέρει στο ΒΒC ο καθηγητής Νίκο Ντόσενμπαχ , επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.


Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τεχνική που ανέπτυξαν ή κάποια παραλλαγή της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό διαφόρων ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια ή διάφορες εκφυλιστικές νόσοι του εγκεφάλου.




ΠΗΓΗ:  tovima.gr
http://tapantaedo1.blogspot.com/




-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...