Change Text Size
Small Medium Large Larger Largest

30/8/10

Παιδί: Πόσο ύπνο χρειάζετε;


Το πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί σας έχει άμεση σχέση με την ηλικία του. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε παιδί είναι ένας ξεχωριστός οργανισμός και το εύρος του ύπνου για κάθε ηλικία είναι πολύ μεγάλο. Έτσι λοιπόν, μπορεί ένα παιδί ηλικίας 5 χρονών να κοιμάται από τις 8 μ.μ μέχρι τις 8π.μ, ενώ ένα άλλο παιδί της ίδιας ηλικίας να κοιμάται από τις 9 μ.μ μέχρι τις 6π.μ και να τον ικανοποιεί πλήρως αυτός ο ύπνος. Στη συνέχεια παραθέτουμε μερικούς ενδεικτικούς αριθμούς ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.


0-6 μηνών

Τα βρέφη της ηλικίας αυτής συνήθως κοιμούνται 16-20 ώρες. Η μεγαλύτερη περίοδος ύπνου είναι για την πλειοψηφία των παιδιών 5 ώρες. Υπάρχουν όμως και βρέφη της ηλικίας αυτής, που μπορεί να κοιμηθούν μέχρι και 9 ώρες, αλλά υπάρχουν και άλλα ,που δεν μπορούν να κοιμηθούν περισσότερο από 2-3 ώρες. Στην ηλικία των 3 μηνών τα βρέφη κοιμούνται κατά μέσον όρο 5 ώρες την ημέρα και 10 ώρες την νύκτα με 1-2 διαλείμματα. Μην τρέχετε να πάρετε το βρέφος με το πρώτο κλάμα. Αφήστε τα να μάθουν να κοιμούνται μόνα τους.

Βεβαίως ,αν το κλάμα παρατραβήξει τότε πρέπει να ελέγξετε αν το βρέφος πεινά, είναι βρεγμένο, κρυώνει, ζεσταίνεται ή ακόμα μπορεί και να είναι άρρωστο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν το βράδυ αλλάζετε το βρέφος ή όταν του δίνετε το γάλα. Πρέπει να τα κάνετε ήσυχα και γρήγορα. Αποφύγετε αχρείαστα ερεθίσματα όπως, να του μιλάτε, να του παίζεται ή να το εκθέτεται σε έντονο φως. Πρέπει σιγά-σιγά να του δώσετε να καταλάβει ότι ,το βράδυ πρέπει να κοιμάται. Αν όμως εσείς του παίζετε ή του μιλάτε να είστε σίγουροι ότι αυτό θα ξυπνήσει και θα θέλει παιχνίδι. Καλά θα κάνετε να τοποθετείτε το βρέφος στο κρεβατάκι του προτού κοιμηθεί και να αποφεύγετε να το κουνάτε για να κοιμηθεί.



6-12 μηνών

Στην ηλικία αυτή τα βρέφη κοιμούνται περίπου 3 ώρες την ημέρα και 11 ώρες την νύκτα. Αν στην ηλικία αυτή ,το παιδί σας ξυπνά τα βράδια και κλαίει τότε αφήστε το 5-10 λεπτά να ηρεμήσει από μόνο του. Αν δεν ηρεμήσει τότε πάρτε το αγκαλιά, νανουρίστε το για λίγο και ξανατοποθετείστε το στο κρεβατάκι του. Αν συνεχίσει να κλαίει και δεν είναι , τότε αφήστε το για περισσότερο διάστημα στο κρεβάτι του. Σιγά-σιγά θα μάθει να ξανακοιμάται από μόνο του. Οπωσδήποτε αποφύγετε να του μιλάτε, να του παίζετε ή να του δίνετε φαγητό γιατί έτσι δεν θα μάθει ποτέ να κοιμάται από μόνο του όλο το βράδυ.


1-3 χρονών

Τα παιδιά της ηλικίας αυτής κοιμούνται 10-12 ώρες. Δεν είναι υποχρεωτικό να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν τα παιδιά δεν αισθάνονται κουρασμένα και δεν έχουν την ανάγκη να κοιμηθούν τότε δε χρειάζεται να τα πιέζετε να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε να βάζετε τα παιδιά για ύπνο μια συγκεκριμένη ώρα και να μην την αλλάζετε κάθε λίγο. Χρήσιμο είναι, για 15-20 λεπτά πριν κοιμηθεί το παιδί να κάνει κάτι που να το ηρεμεί, όπως να του διαβάσετε ένα παραμύθι, να το κάνετε μπάνιο ή να του βάλετε να ακούσει ελαφρά μουσική.

Ακόμα και τα παιδιά που κοιμούνται πολύ καλά τα βράδια μπορεί κάποιες φορές να ξυπνήσουν και να κλαίνε. Οι συνηθέστεροι λόγοι είναι η εμφάνιση δοντιών και οι εφιάλτες. Για αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των έργων που βλέπουν τα παιδιά στην τηλεόραση.



3-6 χρονών

Τα παιδιά της ηλικίας αυτής κοιμούνται 10-12 ώρες την ημέρα. Ούτε τα παιδιά της ηλικίας αυτής είναι υποχρεωτικό να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας αν συμπληρώνουν τον ύπνο τους κατά τη διάρκεια της νύκτας. Πάντα είναι χρήσιμο να πηγαίνουν για ύπνο μια συγκεκριμένη ώρα. Επίσης θα βοηθούσε να κάνετε μαζί τους, οποιαδήποτε δραστηριότητα, που να τους ηρεμεί (διάβασμα βιβλίου, να ακούσετε μουσική κτλ).


6-15 χρονών

Όπως ήδη έχουμε πει , μεγαλώνοντας τα παιδιά μειώνονται και οι ανάγκες τους για ύπνο. Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, κοιμούνται 9-12 ώρες την ημέρα. Μην είσαστε πολύ αυστηροί, όσον αφορά την ώρα του ύπνου τα Σαββατοκύριακα. Αφήστε τα παιδιά να κάνουν το δικό τους πρόγραμμα. Εκμεταλλευτείτε την ώρα που πηγαίνουν τα παιδιά για ύπνο ,για να κουβεντιάσετε λίγο μαζί τους τα θέματα που τους απασχολούν. Με τον τρόπο αυτό, ηρεμούν και ταυτόχρονα μπορείτε να τα καθοδηγήσετε πάνω σε θέματα, που τους απασχολούν καθημερινά.

ΠΗΓΗ: paidiatros
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...